Kocası ile 25 yıl evli kalana emeklilik müjdesi! 4A bağlamında 30 günden az SGK’sı olan emekli oluyor! Ev hanımları nasıl emekli olur, nereye başvurur?
  • Finans 365
  • SGK - SSK - Bağkur
  • Kocası ile 25 yıl evli kalana emeklilik müjdesi! 4A bağlamında 30 günden az SGK’sı olan emekli oluyor! Ev hanımları nasıl emekli olur, nereye başvurur?

Kocası ile 25 yıl evli kalana emeklilik müjdesi! 4A bağlamında 30 günden az SGK’sı olan emekli oluyor! Ev hanımları nasıl emekli olur, nereye başvurur?

ABONE OL
13 Nisan 2023 16:57
Kocası ile 25 yıl evli kalana emeklilik müjdesi! 4A bağlamında 30 günden az SGK’sı olan emekli oluyor! Ev hanımları nasıl emekli olur, nereye başvurur?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Ev hanımları nasıl emekli olur, nereye başvurur? Kocası ile 25 yıl evli kalana emeklilik müjdesi! 4A bağlamında 30 günden az SGK’sı olan emekli oluyor! Emeklilik hakları iş hayatında olanların ayrıcalığı gibi görünse de ev hanımları da artık bu haktan yararlanabilecekler. Özellikle, 25 yıl ve üzerinde evli olan ev hanımları bu haktan faydalanarak ileride daha rahat bir yaşam sürdürebilirler.

Ev hanımlarının sosyal güvenceye kavuşmalarını amaçlayan bu uygulama sayesinde ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi sayesinde primlerini düzenli şekilde yatırarak emekli olma hakkı elde edebilirler. Bu sayede ev hanımları da emekli maaşı ve sosyal güvenlik haklarından yararlanabilecektir.

Ev hanımlarının bu imkandan yararlanabilmesi için öncelikle İsteğe Bağlı Sigorta (IBS) sistemi kapsamında prim ödemelerine başlamaları gerekmektedir. İsteğe bağlı sigorta, çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayan kişilere, kendileri için prim ödeyerek emeklilik hakkı kazandıran bir sistemdir. Ev hanımları, bu sistem sayesinde belirli bir süre boyunca prim ödeyerek, emeklilik yaşı ve gün şartlarını sağladıklarında emekli olabilirler.

Ev hanımlarının emeklilik hakkından yararlanabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Öncelikle ev hanımlarının 1995 yılı ve öncesinde resmi nikah ile evlenmiş olmaları gerekmektedir. Bu durumda, 25 yıl ve üzerinde evlilik süresi olan ev kadınları bu haktan yararlanabilecektir. Ayrıca ev hanımlarının 1970 yılı ve öncesinde doğmuş olmaları ve en az 50 yaşında olmaları gerekmektedir.

Ev Hanımları Nasıl Emekli Olur, Nereye Başvurur?

Ev hanımları da artık emekli olabilecekler! Meclise sunulan yeni yasa teklifi ile ev hanımlarının emeklilik şartları daha esnek hale getirilmekte. Böylece, 25 yıl evli kalmış ve 50 yaşını doldurmuş fakat emekli olamamış ev hanımları emekli olabilecekler.

Emeklilik talebinde bulunmak isteyen ev hanımlarının bazı şartlara uymaları gerekmektedir. Bu prosedüre göre, ev hanımları çalışmamış olsalar bile borçlanarak emekli olma hakkına sahip olabilecekler. Doğum borçlanması, yurt dışında ikamet etmiş olma veya çalışılan süre için borçlanma gibi şartları sağlayan ev hanımları, SGK’ya başvurarak emeklilik hakkını kazanabilecekler.

Ancak, emeklilik için gereken prim günü sayısı ve emeklilik yaş sınırı gibi şartlar yine de geçerli olacak. Ev hanımlarının da emeklilik sistemine dahil edilmesi ile ev hanımlarının emeklilik hakkına erişimi kolaylaştırılmış olacak. Bu sayede, ev hanımları da emekli olma hakkına sahip olacaklar ve emekli olduklarında da sosyal güvenliklerini sağlayabilecekler.

finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP