DOLAR

32,3279

0.23%
EURO

35,0528

-0.24%
ALTIN(gr)

2.282,11

0,22%
BİST 100

%
Gelir Testi 2019 (Nasıl Yapılır, Sonucu Nasıl Öğrenilir?)

Gelir Testi 2019 (Nasıl Yapılır, Sonucu Nasıl Öğrenilir?)

Gelir testi nasıl yapılır, sonucu nereden ve nasıl öğrenilir? Gelir testiyle alakalı bilgileri yazımızdan inceleyebilirsiniz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:52
Gelir Testi 2019 (Nasıl Yapılır, Sonucu Nasıl Öğrenilir?)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gelir testi yaptırmak 2019 yılında da geliri olmayıp ücretsiz olarak genel sağlık sigortası hizmetlerinden faydalanmak isteyenler için umut kapısı olmaktadır. Genel sağlık sigortasından ücretsiz olarak yararlanmak isteyen vatandaşların evdeki kişi başına düşen gelir miktarları asgari brüt ücretin üçte birinden az olması halinde herhangi bir ücret ödemeden genel sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesinin önü açılmıştır. Fakat bu kimselerin gelirlerinin olmadığını ya da çok düşük gelirde maaş aldıklarını gelir testi ile belgelendirmeleri gerekmektedir.

Gelir Testi Yaptırma 18 yaşından büyük olup eğitimlerine ara verenler ya da okumayanlar ile herhangi bir işte çalışmayanlar için zorunluluk arz eder. Bu kimseler de sağlık hizmetlerinden faydalanmak için gelir testi yaptırmak durumundadır. Bu sayede genel sağlık sistemine vatandaşlar hiçbir ücret ödemeden dahil olmakta, gelir testi yapılmaz ise prim borcu çıkmakta ve hastanelerde muayene ve eczaneden ilaç alma işlemlerinde aksamalar meydana gelmektedir. Bu sebeple gelir testi yaptırmak çalışmayanlar ve çok az geliri olanlar için büyük önem arz eder. Gelirinin olmadığını belgeleyen kişinin diğer aile bireyleri de ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadır.

Gelir Testi Nasıl Yaptırılır?

Gelir testi yaptırmanın en önemli nedeni genel sağlık hizmetlerinden yararlanırken prim ödenip ödenmeyeceği ödenecekse bu tutarın tespit edilmesine yönelik zorunlu bir uygulamadır.

Gelir testi yaptırmak için ikametgah adresinin bulunduğu en yakın valilik ya da kaymakamlıktaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na müracaat etmek gerekmektedir. Burada müracaat eden kişiye verilen gelir testi formu eksiksiz olarak doldurulmalı ve varsa aile fertlerinin aldığı maaşlar, taşınır ve taşınmaz bilgileri, banka hesabında bulunan bakiyeleri de forma eklenerek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na teslim edilmelidir.

Yapılan araştırma ve inceleme sonucunda hane halkının kişi başına düşen geliri asgari brüt ücretin üçte birinden az ise genel sağlık sigorta primleri devlet tarafından karşılanmakta, eğer hane halkının kişi başına düşen geliri brüt asgari ücret ile brüt asgari ücretin üçte biri arasında ise 73,06 TL tutarında genel sağlık sigorta primi borcu müracaat eden kimseye çıkmaktadır.

Gelir testi sonucu e devlet üzerinden ‘Gelir Testi Başvuru Sonucu’ sekmesinden öğrenebilmektedir. Gelir testi başvurusunda bulunduktan 2 hafta içerisinde başvuru sonucu belli olmaktadır.

Genel Sağlık Sigortası Ödememek İçin Gelir Testi Ne Zaman Yaptırılır?

Sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak sağlık hizmetlerinden faydalanmak ister o devletin vatandaşı olsun ister yabancı olsun herkesin hakkıdır. Bu sebeple ülkemizde de genel sağlık sigortası alanında adımlar atılmış ve herkese sağlık hizmeti alma güvencesi verilmiştir. Fakat sağlık hizmeti alırken belli şartlara riayet etmek gerekir.

İşçi ve memur ve çalışan kimseler maaşlarından bir miktarı Sosyal Sigortalar Kurumu’na kesinti ödeyerek hem kendileri hem de diğer aile bireyleri sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadır. İş akti sonlanmış, hiç çalışma imkanı olmayan öğrenciler ya da çok fakir kimseler ise sağlık hizmetlerinden yararlanma noktasında sorunlar yaşamıştır. 2013 yılında getirilen kanuni düzenlemeler ile düzenli geliri olmayanlara ve az gelirlilere sağlık hizmetini ulaştırmak için gelir testi uygulaması devreye sokulmuştur.

Gelir testinde bulunmak ve genel sağlık sigortası prim borcu ödememek için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na zamanında müracaat etmek gerekmektedir. İşten ayrılanlar yahut öğrenim hayatını sonlandırıp herhangi bir işe girmeyenler 90 gün içerisinde gelir testi yaptırmak zorundadır. Eğer bu süre aşılırsa kişiye Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından prim borcu çıkartılacaktır. Yeni bir işe girinceye ya da öğrenim hayatına tekrar adım atıncaya kadar başvuru sahibi sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmaya devam edecektir. Hiçbir yerde çalışmamış işsiz kimseler ise bir defaya mahsus gelir testi yaptırarak prim ödemek zorunda kalmadan genel sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilir.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP