DOLAR

32,3277

0.23%
EURO

35,1188

-0.05%
ALTIN(gr)

2.301,70

1,08%
BİST 100

%
Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? (Başvurusu ve Şartları)

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? (Başvurusu ve Şartları)

Engelli kimlik kartı alabilmek için yapmanız gerekenleri, gerekli evrakları ve aranan şartları öğrenebilirsiniz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:35
Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? (Başvurusu ve Şartları)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Engelli kimlik kartının alımı gerekli koşulların sağlanması durumunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri’ne müracaat edilmesi yoluyla gerçekleştirilebilir. Engelli kartı almak isteyen engelli vatandaşların öncelikle ilgili sağlık kurulunun onayladığı bir rapora sahip olmaları gerekmektedir. Sağlık kurulu raporunun karar verdiği engellilik oranı %40’ın üstünde olması halinde engelli vatandaşlar engelli kimlik kartı için başvuruda bulunabilirler.

Sağlık kurulu raporunda engel türü ayrımı bulunmamaktadır. Vatandaşların doğuştan gelen ya da sonradan sahip oldukları her türlü bedensel, işitsel, zihinsel ya da ruhsal engel dolayısıyla engelli kimlik kartı başvurusunda bulunulabilmektedir.

Engelli Kimlik Kartı Ne İşe Yarar?

Engelli kimlik kartı engelli vatandaşların devletin sağlamış olduğu çeşitli hizmetlerden avantajlı olarak faydalanmalarını amaçlayan bir karttır. Bazı devlet hizmetlerinden ücretsiz faydalanılması, bazı devlet hizmetlerinde belli oranlarda indirimle faydalanılması gibi durumlardan yararlanabilmeleri için engelli vatandaşların engelli kimlik kartlarının bulunması gerekmektedir. Engelli kimlik kartı faydaları 2018 yılı itibariyle toplu taşımanın ücretsiz kullanımı ya da indirimli şekilde kullanılması gibi durumları da kapsamaktadır.

Engelli vatandaşlara tanınmış olan çeşitli hak ve hizmetler ilgili kurum tarafından değiştirilebilir ya da ortadan kaldırılabilir. Bu hakların ve hizmetlerin düzenlenmesi, tamamen ilgili kuruluş sorumluluğundadır. Engelli vatandaşların ilgili hak ve hizmetlerden yararlanabilmeleri için engelli kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekliliği unutulmamalıdır.

Engelli Kimlik Kartı Başvurusu

Engelli kimlik kartı 2018 yılı başvurusu için öncellikle sağlık kurulu raporuna ihtiyaç duyulmaktadır. Engelli vatandaşların sağlık kurumu raporunu almaları halinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri’ne bu sağlık kurumu raporuyla müracaat etmeleri gerekmektedir.

İl Müdürlükleri’ne engelli kimlik kartı için başvuruda bulunacak olan engelli vatandaşların aynı zamanda nüfus cüzdanı fotokopisinin, 2 adet vesikalık fotoğrafın, engelli kimlik kartı müracaat formunun, yazılı bir dilekçenin ve refakatçi kartı dilekçesinin bulunması gerekmektedir.

Engelli kartının kaybolması ya da bilgilerinde değişikliğin meydana gelmesi halinde engelli bireyin yeniden ilgili il müdürlüğüne müracaat etmesi gerekecektir. Kartın kaybolması, evlenme hali ya da engel yüzdesindeki farklılaşma gibi durumlar müracaat için sebep olarak sayılabilirler. Bu durumlarda engelli kişilerin kayıp kart dilekçesi ya da engel oranı değişikliği dilekçesini il müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekecektir.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP