DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

%
Avrupa Birliği Kripto Para Birimlerine Sınırlama Getiriyor

Avrupa Birliği Kripto Para Birimlerine Sınırlama Getiriyor

Avrupa Birliği Parlamentosu, Kara Para Aklama Yönetmeliği ile yeni teknoloji para birimlerine sınırlama getirmek için görüşüyor. Parlamento, kripto para birimlerinin düzenlenmesi konusunda büyük bir oy farkı ile anlaşmaya vardı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:45
Avrupa Birliği Kripto Para Birimlerine Sınırlama Getiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kripto Para Birimi Nedir?

Kripto para, çevrimiçi olarak kullanılabilen, bir devlete veya merkezi otoriteye bağlı olmayan ve ülke ekonomilerinden etkilenmeyen sanal para birimdir. Bu tip para birimleri ile kişi ya da kurumlar gerçek para gibi harcama yapabiliyor. Kripto para biriminin birçok çeşidi var. Ancak en çok bilineni 2009 senesinde bulunan ilk kripto para olan Bitcoin’lerdir. Kripto para biriminin oluşturulma amacı kriptografi sistemleri sayesinde yapılabilen işlemlerle dijital bilgi değişimi sağlamak ve para işlemlerini güvence altına almaktır. Kripto paralar anonimdir. Bu nedenle devlet tarafından haciz koyulma ihtimali de azdır.

Kripto Para Yasal Mı?

İzlanda ve Vietnam hariç birçok ülkede kripto para yasaldır ancak yapılandırma ve kısıtlamalara tabi tutulmaktadır.

Avrupa Birliği Kripto Paraları Denetim Altına Almak İstiyor

Kripto paralar ile yapılan işlemlerin anonim olması ve bir otorite denetiminde olmaması, sistemi yasa dışı finansal transfer konusuna açık hale getiriyor. Bu durum, kripto paraların kazançların vergiye dahil edilmemesi ve kara para ilişkilerinde ödeme aracı haline gelmesi gibi konuların tartışmaya açılmasına neden olmaktadır.

Avrupa Birliği Yönergesi Kabul Edildi

Avrupa Birliği Parlamentosu’nda kripto para birimleri ile ilgili 2017 senesinin Aralık ayında tartışmaya açılan düzenleme önergesi geçtiğimiz günlerde görüşüldü ve kabul edildi. Düzenleme önergesinin içeriğinde para aklama, terör eylemlerinin finanse edilmesi, vergi gibi başlıklar vardı.

Oylamada 60 çekimser, 17 red ve 574 onay oyu ile kabul edilen önerge, sanal para piyasalarının gizlilik ilkesinin hedef alacak. Parlamento Üyesi ve sözcüsü Krisjanis Karins konu hakkında, para aklama ve terör eylemlerinin finanse edilmesinde gizliliğin tercih edildiğini ve bu önerge ile şirketleri yöneten kişilere dair bilgi erişiminin arttırılarak ve kripto para birimi düzenlemeleri ile ilgili kuralların sıklaştırarak vatandaşların korunmasını sağlayabilecekleri yorumunu yaptı.

Yeni yapılacak düzenlemelere göre, kripto para borsası ve hizmet sağlayıcıları kayıt yaptırmak ve müşteriler için durum tespit kontrolü uygulamak zorundadır. Avrupa Birliği üyelerinin bu yenilenmiş yönerge Avrupa Birliği resmi gazetesinde yayınlandıktan sonra kendi yasalarını kurallara uygun hale getirmek için 18 ay süreleri olacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP