Çalışanların dikkatine! İstifa edenler de tazminat alabilecek

Çalışanların dikkatine! İstifa edenler de tazminat alabilecek

İş Kanunu'na göre çalıştığı işten ayrılan kişiye tazminat ödenmiyor. Fakat bu durumu  bazı istisnaları da mevcuttur. İstisnayı kullanan kişiler, istifa ettikten sonra tazminat alabilecek. Bundan faydalanmak isteyen kişiler, öncelikli olarak SGK'dan emeklilik açısından yaş haricindeki koşulları tamamladıklarına dair bir yazı almalıdır. İşte milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren bu konunun bütün detayları ve çok daha fazlası haberimizde…

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:47
Çalışanların dikkatine! İstifa edenler de tazminat alabilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İş Kanunu’na göre çalıştığı işten ayrılan kişiye tazminat ödenmiyor. Fakat bu durumu  bazı istisnaları da mevcuttur. İstisnayı kullanan kişiler, istifa ettikten sonra tazminat alabilecek. Bundan faydalanmak isteyen kişiler, öncelikli olarak SGK’dan emeklilik açısından yaş haricindeki koşulları tamamladıklarına dair bir yazı almalıdır. İşte milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren bu konunun bütün detayları ve çok daha fazlası haberimizde…

İstifa eden işçinin tazminat alması durumu olabilir ancak bu durumun bazı istisnaları vardır. 1475 sayılı iş kanununun 14. Maddesi sizin de bu konu ile ilgili genel itibari ile, “emeklilik açısından ayrılmış olan kişiler, askerlik çağı gelenler, evliliğin üzerinden En az 1 yıl geçmeden ayrılan kişiler, haklı Fesih ile istifa edebilirler. Bu sebeplerle Bir de emeklilik açısından yaş haricindeki koşulları tamamlayanlar eklenebilir.

1999 senesinin 9 eylül tarihinden önce sigortalı bir şekilde çalışanlar açısından yaş haricindeki emeklilik koşulları 15 yıl ve 3600 gün olarak açıklanmıştır. Belirlenen bu tarihten sonraki sigortalı olarak çalışanlar için ise 25 yıllık hizmet süresi ve 4500 prim gün ya da 7 bin günü tamamlayarak tazminat almaya hak kazanırlar.

Peki Ne Yapmak Lazım?

Öncelikli olarak SGK emeklilik açısından yaş haricindeki koşulları tamamladıklarına dair bir yazının alınması gerekir. Bu yazı ile beraber iş yerlerine müracaat edilmesi gerekiyor ve daha sonrasında ise (Yargıtay zaten bu biçimde tazminat alan kişilerin daha sonra çalışmalarının önünde herhangi bir engel olmadığını açıklamıştır.) Çalışmanın önünde engel olmadığı açısından bir seneyi dolduran kişiler, bu yazıyı sınırsız defa alabilme hakkına sahiptir.

Kimler İstifa Ettikten Sonra Tazminat Alma Hakkına Sahiptir?

  • Haklı sebepler ile iş sözleşmesini fesih edip istifa edenler, 

  • Evliliğin üzerinden 1 sene geçmeden ayrılmış olan kadınlar, 

  • Askerlik açısından ayrılmış olan kişiler, 

  • Emeklilik için ayrılan kişiler, 

  • Emeklilik için yaş haricindeki koşulları tamamlayan kişiler

Daha Sonra Çalışabilecek Kişiler Kimler?

  • Haklı bir fesih ile ayrılan kişiler, 

  • Evlilik için işinden ayrılmak zorunda olan kişiler, 

  • Emekliliğe ayrılan kişiler, 

  • Emeklilik için yaşı bekleyen kişiler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP