DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

%
İngiliz Prensi, Bu Türk Firmasının Ürünlerine Özel İlgi Duyuyor!
  • Finans 365
  • Gündem
  • İngiliz Prensi, Bu Türk Firmasının Ürünlerine Özel İlgi Duyuyor!

İngiliz Prensi, Bu Türk Firmasının Ürünlerine Özel İlgi Duyuyor!

Glasgow’da organize edilen 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda " Modanın geleceği: Stella McCartney ile çok verimli bir inovasyon toplantısına katılım sağlayan Türkiye'nin en lüks pamuklu ve gömleklik kumaş üreticisi SÖKTAŞ, devam ettirilebilirlik ile alakalı öncü çalışmalarını bütün dünya arenasında anlatma fırsatı yakaladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:52
İngiliz Prensi, Bu Türk Firmasının Ürünlerine Özel İlgi Duyuyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lüks moda tasarımı gerçekleştiren markalar için pamuklu kumaş tasarımını gerçekleştiren ve üretimini sağlayan, Türkiye’nin öncü firmalarından SÖKTAŞ Tekstil, devam ettirilebilir çalışmalarıyla da adından söz ettirmeyi başarıyor. SÖKTAŞ’ın faaliyete geçirmiş olduğu jeneratif pamuk imalatı projesi, İskoçya’nın Glasgow kentinde organize edilen 2021 Birleşmiş Milletler iklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) ele alındı.

 Konferansa ikinci grup konuşmacılar arasında bulunan İngiliz moda tasarımcısı ve sürdürülebilir lüks öncüsü Stella MacCartney, “Modanın Geleceği: Stella McCartney ile bir inovasyon buluşması” Başlıklı oturuma, markasının pay ortaklarından SÖKTAŞ, Bolt Threads ve Evrnu ile beraber katılım sağlayarak devam ettirilebilir faaliyetlerini dile getirdi. Panelin dinleyicileri arasında Prens Charles, ABD eski başkan yardımcısı Al Gore, Alphabet Inc, dünyaca ünlü arama motoru Google Finans Müdürü Ruth Porat, ABD’li aktör ve aktris Leonardo DiCaprio, İngiliz aktivist, model ve Oyuncu Emma Watson, Emerson Collektive’in CEO’su ve kurucu lideri Laurene Powell Jobs pek çok tanınan Sima ile Google, Guardian,MFashin, WSJ, La Repubblica ile Corriere Della Serra gibi pek çok basın ve medya kuruluşu yer aldı.

Söke Ovası’nda SÖKTAŞ tarafından yetiştirilen rejeneratif pamuklara, tarıma olan yakın alakası ile tanınan Prens Charles, özel bir alaka gösterdi ve sergi alanında aktif pamuk arılarla ilgili bilgi aldı.  Çevre dostu olma özelliği ile tanınan moda tasarımcısı Stella McCartney, SÖKTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Baran KAYHAN, Evrnu kurucusu ve CEO’su Stacy Flynn ile Bolt Threads Ceo’su Dan Widmaier’in iştirak ettikleri panelde, moda piyasasına ilişkin gerçekleştirilen örnek inovasyon uygulamaları da anlatıldı.

 Söktaş yönetiminden Genel Müdür Yardımcısı Baran Kayhan, Söke Ovası’nda uzun senelerdir devam ettirdikleri pamuk üretiminde 3 senedir uygulamış oldukları rejeneratif pamuk tasarımının inceliklerini dile getirdiği nokta söktaş olarak, üretim sürecinde doğal kaynakların oldukça verimli bir şekilde kullanılması amacıyla gayret sarf ettiklerini dile getiren Kayhan, yeni devam ettirilebilir ürün olan rejeneratif pamuk yani diğer bir tabir ile ‘onarıcı pamuk’ imalatına başladıklarını söyledi. Proje ile ilgili temel hedefinin, toprakların zenginliğini muhafaza etmek ve su tüketimindeki israfı azaltmak olduklarına dikkat çeken Baran Kayhan Birgül çevre dostu etkisi oluşturduğu için ara jeneratif ve pamuğu olan ilginin daha çok arttığını bir gün bu algının artık dünyanın geleceği açısından vazgeçilmez olduğunu söyledi.

 Kayhan, ayrıca pamuk tarımında suya yoğun bir biçimde gereksinim duyulduğunu hatırlattı ve rejeneratif pamuk üretimi ile alakalı şu bilgileri ekledi: “Bölgemizde, normal şartlar altında pamuk öncesi buğday ekimi yaparak 1 yıl içerisinde çift üretim yapıyoruz. Biz ise rejeneratif tarım açısından ayırmış olduğumuz arazilere buğday ekimini gerçekleştiremiyoruz. Toprağa öncelikli olarak azot açısından zengin yonca tipi bitkiler ekildikten sonra büyüyen bu bitkileri toprakta bırakıyoruz.. Bu bitkiler, doğal gübre ile koruyucu katman görevini yerine getiriyor. Böylelikle pahalı gübre gereksinimi ortadan kalkarken, pestisit ihtiyacımız da azalıyor. Kimyasal ilaç kesinlikle kullanmıyoruz. Toprağın üzeri kapalı bir halde olduğu için yabancı ot sürekli var. İçi nemli kaldığı için pamuğun yetişmesi açısından gerekli olan 15 santimlik alan içerisinde canlı yaşam mineral oranı artıyor ve atmosfere eski gübre uygulamalarında kullanılan ve ‘atık’ olarak geriye kalan moleküller salınmıyor. Dolayısıyla daha da noktasal bir kullanım yeterli olduğu için su kullanımı %75 oranında azalıyor.

Diğer taraftan işçilik maliyetlerinin düştüğünü de dile getiren Kayhan, yetişen pamuk, yerel bazda imal etmiş olduğumuz özel makinalarda toplandıktan sonra toprağa daha az işliyoruz ve daha az traktör ile ekipman kullanıyoruz. Böylelikle pamuk üretimi esnasında karbon emisyonu oranında azalma meydana geliyor. Doğan’ın döngüsü açısından, biyoçeşitliliği koruyarak pamuk yetiştiriyoruz. “Dedi

 Baran Kayhan, SÖKTAŞ Tekstil olarak, Birleşmiş Milletler’in duyurduğu sürdürülebilir kalkınma amaçlarını önemsediklerini vurguladı. Bütün üretim süreci içerisinde kaynak kullanımını daha çok düşürmeye ve atık oluşumunu minimize etmeye çalıştıklarını dile getiren Kayhan, “Oluşan atıkları öncelikli olarak kendi içimizde değerlendirmeye çalışıyoruz ve daha sonrasında ise geri kazanmanın yollarını araştırıyoruz. Başka bir çalışmamız ise tekstil üretiminde prosesler ile ilgili su tüketiminin çok olduğu alanları tespit ederek buralarda iyileştirme faaliyetlerini yerine getiriyoruz. Su tüketimimizi birkaç sene içerisinde %30 oranında azaltmayı başardık. Diğer taraftan fabrika binalarımızın çatılarına 1.5 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali kuruyoruz.

 Stella McCartney, liderlerin Sorumluluk Alması Gerektiğini Söyledi

Modanın devam ettirilebilir olması açısından Birleşmiş Milletler ile çeşitli faaliyetler konsolide eden İngiliz moda tasarımcısı Stella McCartney, devam ettirilebilir lüks moda ile alakalı etkili yeniliklere imza atmış 4 iş ortağı ile moda piyasasının dikkatini çekmeyi başardı.

 31 Ekim tarihinde başlayan 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, sera gazı ile küresel ısınma salınım oranlarını azaltmaya yönelik 197 ülkenin katılım sağlaması ile toplanıyor. Organizasyon, 12 Kasım tarihinde sona erecek.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP