TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay: Uzatmayın, İşçiyi Mutlu Edecek Asgari Ücreti Önümüze Getirin Hemen İmzalayalım!   
  • Finans 365
  • SGK - SSK - Bağkur
  • TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay: Uzatmayın, İşçiyi Mutlu Edecek Asgari Ücreti Önümüze Getirin Hemen İmzalayalım!  

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay: Uzatmayın, İşçiyi Mutlu Edecek Asgari Ücreti Önümüze Getirin Hemen İmzalayalım!  

Asgari ücret şu anda net 2825 lira olarak uygulanıyor. Bu ücretin işçi ve işveren kesimini memnun edecek bir düzeye çıkarılması ile alakalı beklenti ise artmış gibi görünüyor. İşçi ile işveren asgari ücretteki vergi yükünün azaltılması hususunda aynı düşünüyor. İşçi kesimi, sadece 1 ay devam eden pazarlık sürecinin 10 gün içerisinde tamamlanması çağrısında bulundu.  

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:53
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay: Uzatmayın, İşçiyi Mutlu Edecek Asgari Ücreti Önümüze Getirin Hemen İmzalayalım!   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2022 senesinin asgari ücretini tespit edecek komisyon görüşmeleri aralık ayından itibaren başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, konu ile alakalı ülke genelinde çeşitli çalışmalar yaptığını ve araştırmalar yaptırdığını, anketler düzenlediğini, bununla alakalı maliyet hesaplarını gözden geçirdiğini söylüyor. Asgari ücret pazarlığına artık sayılı günler kala hem işveren hem de işçi kesimi isteklerini yavaş yavaş ortaya koymaya başladı.

  Enflasyon Rakamlarını Aşan Bir Oran

Geçtiğimiz hafta İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile müstakil sanayici ve İşadamları derneği (MÜSİAD), asgari ücret zam oranının, senelik enflasyon oranının üzerinde olması yönünde görüşünü açıklamıştı. Bu görüş dile getirilirken, enflasyon oranındaki artışı kendilerinin karşılayabileceğini aktaran işverenler ise, enflasyon üzerindeki artış kamunun vergi indirimleri ile desteklenmesi şeklinde görüş bildirmişti.

 1 Ay Boyunca Tartışmanın Herhangi Bir Anlamı Yok

En son olarak asgari ücret komisyonu görüşmelerinde işçileri temsilen Türk-İş’ten yeni bir çağrı geldi ve Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret rakamının aralık ayının ilk 10 günü içerisinde tespit edilmesini istedi. Adana’da gazetecilerin karşısına çıkan Atalay,

“45 yıldır asgari ücret 31 Aralık tarihinde belirleniyor ve 1 Ocak tarihinde yürürlüğe giriyor. Bir ay bunu tartışmanın bir manası yok. Aralık ayının ilk on gününde bunu oturup konuşalım işçi ne alacağını, işverende ne vereceğini bilsin. Bunu uzatmanın anlamı yok”

dedi.

 İşçiyi Memnun Edecek Rakama Hemen İmza Atarız

“Umarım işçiyi memnun ettirecek bir rakam gelecek. Bunu gerçekleştirirken de işçi ile işveren üzerindeki vergi yükünü almak gerekecek”

Şeklinde konuşan Ergün Atalay, asgari ücret rakamının geçmişte belirleme ücreti olarak kullanıldığını şimdilerde ise geçim ücreti olduğunu söyledi.

 Ergün Atalay, Konuşmalarına Şöyle Devam Etti:

“2825 TL ile bırakın 1 ay geçinmeyi, 15 gün geçinemez iseniz. 45 yıl boyunca asgari ücret rakamını TÜRK-İŞ olarak 5 kez imzalanmışız fakat 40 defa da imzalamamışız. İnsanları mutlu ettirecek bir rakamı önümüze getirsinler hemen imzalayalım. İşverenimizi muhafaza edip, işçimizi de asgari ücretle geçinebilecek bir ücret almak durumundayız”

 Asgari Ücretten Ne Kadar Kesinti Yapılıyor?

3577 TL’lik Asgari ücretin brüt tutarı üzerinde halen 456, 13 TL’lik bir gelir vergisi, 27, 15TL’lik bir damga vergisi bulunuyor. Bu brüt asgari ücret üzerinden alınmakta olan SGK işçi payı ise 585 TL’ye denk geliyor Asgari ücretin işveren açısından maliyeti ise 4203 TL 56 kuruş, bekar bir asgari ücretli çalışanın eline geçen net tutar ise 2825 TL oluyor.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP