3600 Ek Gösterge Nedir, Kimleri Kapsayacak?

3600 Ek Gösterge Nedir, Kimleri Kapsayacak?

Türkiye'nin gündeminde yer alan önemli konuların başında 3600 ek gösterge Yaralıyor... 3600 ek gösterge nedir, ne işe yarar ve 3600 ek gösterge kimleri kapsıyor? 3600 ek gösterge kimlere verilecek? soruları son zamanlarda internet ortamında en çok araştırılan konuların başında geliyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:57
3600 Ek Gösterge Nedir, Kimleri Kapsayacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

3600 Ek Gösterge Çalışması, Daha Detaylı Bir Yaklaşımı Gerektiriyor

Son birkaç senedir iş yaşamında tartışılan hususlardan bir tanesi de Şüphesiz ki 3600 ek gösterge konusudur. Hükümetin konu ile alakalı yönetim kademeleri aracılığı ile gerçekleştirilen son açıklamalarda çalışmalarını gittikçe hız kazandı ve 2022 senesi içerisinde 3600 ek gösterge konusunun tamamlanacağı bilgisi verilmektedir. Bu haberde sizlere 3600 ek gösterge konusuna kamu personel ile ücret rejimi başta olmak üzere Sosyal Güvenlik ve beklentiler şeklinde yaklaştıracak ve ek göstergeyi bu kadar önemli kılan etkenler ele alınacaktır.

 Peki Nedir 3600 Ek Gösterge? Kimleri İlgilendiriyor?

Devlet memurlarının aylıkları; görev türleri, hizmet sınıfları, aylık alınan dereceler dikkate alınmak suretiyle tabi oldukları ek gösterge rakamlarının eklenmesi ile beraber hesaplanıyor. Ek gösterge, devlet memurlarının Emekli Sandığı keseneklerinin, maaşlarının, emekli aylıklarının ve almış oldukları ikramiyelerin hesaplanmasında kullanılan bir kriter şeklinde karşımıza çıkıyor. Maaş hesaplamalarında kullanılan pek çok parametre olmasına rağmen fark ise en çok ek gösterge şeklinde ortaya çıkıyor. Esasında bakıldığında kamuda çok sayıda farklı ek gösterge basamakları vardır.

3600 Ek Gösterge Kimler İçin Düşünülüyor?

Öncelikli olarak şunu söylemekte fayda vardır ki ek gösterge hususu daha çok 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na tabi bir şekilde çalışan memurları ilgilendiriyor. 5510 sayılı kanun döneminde işe yeni başlayan devlet memurları açısından bakıldığında ise yalnızca emekli ikramiyelerinde önemli etkisi oluşturuluyor. Ek gösterge isteklerinde önemli bir kilometre taşını 25 Ağustos 2021 tarihli Resmi gazetede ilan edilen 6. Dönem Toplu sözleşme oluşturuyor. Toplu sözleşme ek gösterge çalışması başlıklı maddesinde ise kamu kurum ve kuruluşlarının fikirleri alınmak suretiyle 3600 ek gösterge düzenlemesi dahil olmak şartıyla belki göstergelere yönelik çalışma, yetkili konfederasyon katılın ve katkılarıyla 2022 senesi içerisinde tamamlanacaktır.

 3600 Ek Gösterge Nasıl Bir Etki Oluşturacak?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi devlet memurları açısından 3600 ek gösterge çok önemli bir kriterdir. Bunun sebebi ise 3600 ek göstergenin altında hangi ek gösterge alınırsa alınsın 3600 ek göstergenin yapmış olduğu etkiyi kesinlikle ortaya çıkaramamasıdır. Elbette mevcut 3600 ek göstergede bulunanların da temel amacı daha üstteki göstergelere terfi etmektir. Özellikle de emeklilik açısından bakıldığında bu konu oldukça önemlidir. 3000 ile 3600 ek gösterge arasında emeklilik açısından ne değişiyor? Öncelikli olarak emekli keseneğine esas aylığı belirleyen unsurlar olarak taban aylığı, gösterge aylığı, emeklilik tazminatının yan ısıra ek gösterge aylığının yer aldığını ifade edelim. Belki gösterge rakamlarında meydana gelen değişikliğin etkili olacağı 2 kalem vardır: Bunlardan bir tanesi ek gösterge aylığı ile emeklilik tazminatı olacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP