Asgari Ücret Görüşmelerinde 3. Raunt Yarın!

Asgari Ücret Görüşmelerinde 3. Raunt Yarın!

Şimdiye kadar 2 defa toplantı gerçekleştiren asgari ücret tespit komisyonu, 3. görüşmeyi gerçekleştirmek amacıyla yarın bir araya gelecek. Asgari ücret ile beraber işsizlik ödeneği başta olmak üzere sigorta primlerini miktarları ile kıdem tazminatı da belirlenecek.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:58
Asgari Ücret Görüşmelerinde 3. Raunt Yarın!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hükümet, işveren ve işçi temsilcilerinden oluşturulan asgari ücret tespit Komisyonu, 2022 senesi içerisinde geçerli olacak asgari ücreti tespit etme çalışmaları bağlamında yarın 3. defa bir araya gelecek. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ev sahipliğinde yapılacak toplantıda işçi ile işveren tarafı taleplerini dile getirecek. Asgari ücretin bu hafta belli olması öngörülüyor. Gerçekleştirilecek toplantıların sonrasında işçi, işveren ile hükümeti temsilcilerinden beşer kişinin yer aldığı komisyon, 2022 senesi içerisinde geçerli olacak asgari ücret zam oranının ne kadar olacağını oy çokluğu ile belirleyecek. Asgari ücret ile beraber işsizlik ödeneği başta olmak üzere kıdem tazminatı ile sigorta filmlerinin miktarları da ele alınacak konular arasında yer alıyor.

Asgari Ücret, Hangi Kriterlere Göre Belirleniyor?

Kanun gereği asgari ücreti işveren, işçi temsilcileri ile hükümeti temsil eden taraftan 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşturulan asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarına devam ediyor. Bu komisyon, yeni asgari ücreti belirleme faaliyetleri bağlamında 4 defa toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki gerçekleştirilen ilk toplantının sonrasında komisyon, işçi, işveren ev sahipliğinde gerçekleştirilecek toplantıların sonrasında son toplantısını yine aynı şekilde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde yapıyor. Çalışma Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılım sağlaması ile beraber toplanıp, karara varıyor. Oyların eşit olması durumunda ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

 1 Aralık tarihinde gerçekleştirilen asgari ücret 2022 zam oranlarının belirlenmesi çalışmaları öncesinde ve sonrasında hükümet temsilcileri tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında asgari ücretin en az 4000 TL olması gibi bir rakam göz önünde bulunduruyor. Bunun sebebi ise Geçtiğimiz günlerde Merkez Yönetim Kurulu toplantısında cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asgari ücretin ne kadar olması gerektiği ile ilgili kurmaylarına bir soru yönetmiş ve kurmayları tarafından kendisine gelen cevaplar da en az 4000 TL olması gerektiği ile ilgili görüş hakim kılınmıştı. Bu rakamlara bakıldığında asgari ücret tespit komisyonunun toplantı sonrasında en az 4 bin TL’lik bir asgari ücreti kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP