DOLAR

32,3830

0.15%
EURO

35,1089

-0.11%
ALTIN(gr)

2.322,69

0,17%
BİST 100

%
Merkez Bankasından Kur Korumalı TL Mevduatı Açıklaması

Merkez Bankasından Kur Korumalı TL Mevduatı Açıklaması

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi ile ilgili tebliğe yönelik uygulama talimatı yayınladı. Vade sonunda hesap sahibinin döviz bazında anaparasını her şartta korumasının esas alınacağını ve vade sonu kurunun dönüşüm kurundan düşük olması halinde banka tarafından hesap sahibine 'anapara+faiz/kar payı' ödemesini yapılacağını açıkladı.  

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:01
Merkez Bankasından Kur Korumalı TL Mevduatı Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uygulama talimatında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olan ya da Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile yerleşik gerçek kişilerin döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım sonlarının Türk Lirası vadeli mevduat ile katılma hesaplarını dönüşmesi durumunda, mevduat ve katılım fonu sahiplerine sağlanacak desteği yönelik usul ve esasları düzenleyen tebliğ nasıl uygulanacağına ilişkin çeşitli ayrıntılara yer verdi. Buna göre, 20 Aralık tarihinde mevcut döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonu hesaplarında var olan döviz, yurtiçi yerleşik gerçek kişi hesap sahibinin istemesi durumunda dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilecek.

 Zorunlu Karşılık Hesabına Aktarılacak

Sisteme katılım sağlayacak bankalar nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası dolar, euro ile İngiliz sterlini hesapları açılacak. Bankanın toplamış olduğu taleplere yönelik satın almış olduğu dövizler saat 17.00’a kadar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasını bildirilecek ve toplu bir biçimde söz konusu hesapları aktarılacak. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası hesabına aktarılan hesaplara yönelik dekontlar ile dönüşümlü gerçekleştirilen tutarlara ait bilgiler ve belgeler, bildirim formuna uygun olacak şekilde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasına aynı gün elektronik ortamda bildirilecek. Banka tarafından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası hesabına aktarılacak dövizler, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından dönüşüm kuru üzerinden satın alınacak. Döviz alış işlemleri karşılığı Türk Lirası tutarları Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından bankanın EFT merkezine masrafsız bir şekilde gönderilecek.

 Hesap Sahibinin Ana Parası Koruma Altına Alınacak

Vade sonu geldiğinde ise hesap sahibinin döviz bazında ana parasının her şart altında koruması esas alınacak. Vade sonu kurunun dönüşüm kurumdan düşük olması halinde ise banka tarafından hesap sahibine ‘anapara artı faiz/kar payı ödemesi’ gerçekleştirilecek vade sonu kurunun dönüşüm kurumları yüksek olması halinde ise faiz /kar payı tutarı’ kur farkından büyük olması durumunda banka tarafından hesap sahibine ödenecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP