DOLAR

32,5797

0.02%
EURO

34,9394

0.1%
ALTIN(gr)

2.427,38

-0,09%
BİST 100

%
TCMB, 2022 Yılı Para Ve Kur Politikasını Yayınladı

TCMB, 2022 Yılı Para Ve Kur Politikasını Yayınladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek ve döviz kurları, serbest piyasa alım satım şartlarında, talep ve arzu dengesine göre şekil alacağını söyledi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:02
TCMB, 2022 Yılı Para Ve Kur Politikasını Yayınladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, ‘ 2022 yılında para ve kur politikası’ başlıklı raporda 2022 senesi para ve kur politikasının temel çerçevesine genellik şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Hükümet ile birlikte belirlenen orta vadeli enflasyon hedefi %5 olarak kurulmuştur. Para politikası, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır. 2022 yılında, enflasyon hedeflemesi rejiminin fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde oluşmasını sağlayacak şekilde uygulamasına devam edilecektir.“

İfadelerine yer verildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasını temel politika aracı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranıdır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası zorunlu karşılıkları fiyat istikrarı ile parasal istikrar hedefleri doğrultusunda destekleyici bir araç şeklinde kullanılacaktır. Bu çerçevede bakıldığında 2022 senesinde rezerv opsiyon mekanizması baştan sona kadar sonlandırılacak ve yabancı para yükümlülüklerinin maliyetlerinde artış gerçekleşirken, Türk Lirası mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmaların ön plana çıkarılması hedeflenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, fiyat istikrarı açısından bakıldığında destekleyici bir unsur olarak da bilinen finansal istikrarı da gözetmeyi sürdürecektir. Bu bağlamda bakıldığında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2022 senesi içerisinde parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı bir şekilde işleyişini sağlamak ve makro parasal istikrara yönelik karışık gelmiş sınırlamak amacıyla elindeki politika araçlarını en etkin biçimde kullanmaya devam edecektir. Dalgalı döviz kuru rejimi devam edilecek ve döviz kurları, serbest piyasa şartlarında talep ve arz dengesine göre şekil alacak. Para politikasının etkinliği ile parasal istikrar açısından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz rezervlerinin güçlendirilmesi hedeflemektedir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2022 senesinde de piyasa şartlarının uygun olmaması halinde rezervlerini artırmayı sürdürecektir. Merkez Bankası, 2022 senesinde şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda politika iletişimine ve veri paylaşımına devam edecektir.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP