DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
TRT Payından Vazgeçmeyen TRT Yönetimi, Ocak Ayı İçin De Pay İstedi
  • Finans 365
  • Gündem
  • TRT Payından Vazgeçmeyen TRT Yönetimi, Ocak Ayı İçin De Pay İstedi

TRT Payından Vazgeçmeyen TRT Yönetimi, Ocak Ayı İçin De Pay İstedi

Elektrik faturaları üzerinden alınan TRT payının kaldırılacağını yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamalar da yetmedi. TRT yönetimi, ocak ayı için TRT payının alınması için şirketlere yazı gönderdi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:02
TRT Payından Vazgeçmeyen TRT Yönetimi, Ocak Ayı İçin De Pay İstedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TRT Yönetimi, Ocak Ayı Faturalarından Da Pay Almanın Derdine Düştü

TRT yönetimi, çok ince hesaplar yaparak yurttaşların ocak ayı içerisinde kesilecek faturalarından da alma derdine düştü. Genel müdür adına daire başkanı İzzet Can imzasıyla şirketlere gönderilen resmi yazıda, 2022 senesi açısından ocak ayında çıkacak elektrik faturalarına işaret edilerek, bu faturalarda aralık ayı tüketimleri açısından TRT payının hesaplanması, bu tüketim üzerinden hesaplanan payların ise en geç 25 Şubat 2022 tarihinde TRT’nin banka hesaplarına yatırılmasını talep etti.

 TRT yönetimi tarafından şirketlere gönderilen yazıda gerek muhasebe gerekse de finansal hukuk açısından kabul edilmiş olan tahakkuk esası gereği, sürenin dolduğu tüketimin gerçekleşmiş olduğu dönemin varlığına yönelinmesi gerektiği belirtildi. Dolayısıyla 3093 sayılı TRT gelirleri Kanunu’nda bahsi geçen tahakkuk ifadesi, mükellef enerji şirketlerinin enerji tüketicileri elektriğinin teslimini gerçekleştirmiş olduğu zamanı dile getiriyor. Örnek verilmesinde fayda olacaktır ki ‘TRT Payı mükellef firmalar, müşterilere satmış olduğu elektriğin fatura dönemi 15 Aralık 2021-14 Ocak 2022 ve faturaları 15 Ocak 2022 tarihinde kesmiş olduğunu varsayarsak bu durumda 15 Aralık 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arası açısından bakıldığında 17 günlük süreyi, kıst dönem kabul etmek suretiyle bu kadar gün üzerinden %2 oranındaki TRT Payı hesaplanması gerekmektedir’ şeklinde bir açıklama yapıldı.

Elektrik Firmalarında TRT Alarmı Çalıyor

TRT’nin söz konusu şirketlere göndermiş olduğu TRT Payı konulu yazısı, elektrik dağıtım firmalarında alarma yol açtı. Elektrik firmaları, mali müşavirlerinden ve hukuk birimlerinden bu yazıya yönelik görüş aldı. Kaynaklardan edinilen bilgilere göre mali müşavirlerin ve hukuk birimlerinin vermiş oldukları görüşle beraber 2022 senesi açısından bakıldığı zaman ocak ayında kesilecek elektrik faturalarında meri veya geçerli mevzuatın uygulanması gerektiğine dikkat çekiliyor. Bu bağlamda bakıldığında elektrikte kaldırılmış bir payın, faturaları yansıtılmaması gerektiği ile ilgili görüşler bildirildi. Fatura, 15 Ocak 2022 tarihinde kesilecek olursa o günkü mali hukuk esaslarının dikkate alınması görüşü ağırlık kazandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP