DOLAR

32,5475

0.16%
EURO

35,0223

-0.04%
ALTIN(gr)

2.437,96

0,11%
BİST 100

%
TCMB’den Avans, Reeskont Ve Temerrüt İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranı Açıklaması
  • Finans 365
  • Bankacılık
  • TCMB’den Avans, Reeskont Ve Temerrüt İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranı Açıklaması

TCMB’den Avans, Reeskont Ve Temerrüt İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranı Açıklaması

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, vadesine 3 ay kala senetler karşılığında gerçekleştirilecek reeskont işlemlerinde baz alınacak ıskonto faiz oranlarının 1 yıllık yüzde 14.75 olarak belirlenmesine karar verdi. Avans işlemlerinde baz alınacak faiz oranı ise senelik bazda %15.75 olarak gerçekleşti. Hizmet ve mal tedarikinde geç ödemelerde baz alınacak temerrüt faiz oranı ise yüzde 12.25 olarak açıklandı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:03
TCMB’den Avans, Reeskont Ve Temerrüt İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranı Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Iskonto Faiz Oranı Senelik Bazda %14.75 Olarak Açıklandı

Alınan karara göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, daha 3 ay kalan senetler karşılığında gerçekleştirilecek reeskont işlemlerinde baz alınacak ıskonto faiz oranının senelik bazda 14.75; avans işlemlerinde ise uygulanacak faiz oranının senelik bazda yüzde 15.75 olarak tespit edilmesine karar verdi.

Temerrüt Faiz Oranlarında Yüzde 17.25 Kararı

Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın hizmet ve mal tedarikinde gerçekleştirilen geç ödemelerde uygulanacak temerrüt faiz oranı ile alacakların tahsil edilmesi masrafları açısından talep edilebilecek asgari giderin tutarına yönelik kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak resmiyet kazandı. Alınan kararda, Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca mal ve hizmet tedarikinde alacaklıya yapılan veya yapılacak geç ödemelere yönelik temerrüt faiz oranının sözleşme hükümlerinde öngörülmediği ya da ilgili hükümlerin geçersiz olduğu durumlarda uygulanacak faiz oranı senelik bazda yüzde 17.25; alacakların tahsili masrafları açısından talep edilebilecek asgari giderin tutarının ise 555 lira olarak belirlenmesine karar verilmişti. Açıklanan bu oran ile tutar, 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacaktır şeklinde karar almıştı.

Temerrüt Faizi Nedir?

Temerrüt, herhangi bir nedene dayalı olmaksızın yükümlü bulunduran borçların ödenmesinde dilenme manasına gelir. Borçlu olan kişi ya da kurumun borcunu yerine getirmekte gecikmesi halinde ödenmesi gereken faiz, esasında temerrüt faizi; gecikme faizi ile aynı anlamda değildir. Basit bir şekilde konunun anlatılmasında fayda olacaktır ki temerrüt faizi, gecikme faizinden sonra gelen bir aşama olarak bilinir.

 Avans Ve Reeskont Faiz Oranları Ne Demek?

Reeskont; ıskonto ( indirim) yapılmış, bir başka değiş ile bir bedel karşılığında el değiştirmiş olan kıymetlerin, bir bedel karşılığında tekrardan el değiştirmesine reeskontu denir.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP