DOLAR

32,5910

0.11%
EURO

35,0220

0.42%
ALTIN(gr)

2.418,04

-0,20%
BİST 100

%
Türkiye, Kriptonun Merkezi Mi Oluyor?

Türkiye, Kriptonun Merkezi Mi Oluyor?

Eski zamanlarda fon ve hisse senetleri için mücadele eden finans orduları, şimdi ise kripto dünyasından pay alabilmek amacıyla çarpışıyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:03
Türkiye, Kriptonun Merkezi Mi Oluyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kripto para dünyasında olup bitenleri daha yeni yeni anlamaya çalışan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Geride bıraktığımız senenin (2021) son günlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kripto para yasa tasarısının hazır olduğunu ve hiç vakit kaybetmeden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne göndereceklerini söylemişti. Çok önemli bir gelişmedir bu. 2021 senesinde meydana gelen dalgalanmalara rağmen 2 trilyon doların üzerine çıkan kripto para işlem hacminden bahsediyoruz. Türkiye, eğer ki hızlı ve doğru bir adım atarsa kripto yatırımlarının merkezi olmaya soyunan İngiltere, İsviçre ve Singapur gibi ülkelerle rekabet girebilir, hatta öyle de çıkabilir.

Ankara’da kripto para çalışmaları devam ederken, kripto para dünyasındaki son gelişmeleri kısa süre önce ABD’den Türkiye’ye dönüş yapan Prof. Dr. Emin Gün Sirer anlatı. Sirer, kripto para piyasasının sayılı isimlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Cornell Üniversitesi öğretim görevlisi ve aynı zamanda Ava Labs kurucusu ve CEO’su…

Prof. Dr. Emin Gün Sirer, önümüzde harika bir avantaj olduğunu anımsatarak söze giriyor ve şu mesajları vermeye çalışıyor:

“Türkiye açısından büyük bir fırsat. Çünkü yepyeni bir teknoloji meydana gelmekte ve o teknolojinin altyapısı, dünyanın hiçbir yerinde tam güzel oturmuş değil. O altyapıyı en hızlı ve en iyi oturtacak olan ülkeler, ansızın o gelişimi kendi üzerine çekmeyi başaracak. Bu konuda atılım yapmaya çalışan Singapur, İngiltere, İsviçre gibi finansın zaten geliştiği bazı ülkeler var ama onlar dahi henüz tam gerekli olan şeffaflığı, netliği henüz getirmiş değiller. Hızlı hareket edersek Singapur ve diğerlerinin önüne geçebiliriz. Türkiye, gerek konumu itibariyle gerekse de teknolojik alt yapısı itibari ile hem bizim burada bulunmamızın itibarı ile konunun çok iyi kullanabilecek noktadan eğer ki hızlı bir biçimde regülasyona girip kripto paraların güzel bir alt yapısı sağlanırsa dünyada zaten gerçekleşmekte olan kripto para devrimi önemli bir kısmı Türkiye üzerinden gerçekleşecek. Bunun Türkiye’ye getirisi hem doğrudan hem de dolaylı olarak yüksek olacaktır. Böylelikle Türkiye kriptonun merkezi olabilir.”

Dedi.

 Kanunsuz Kripto Günleri Artık Geride Kaldı

Ortada bir gariplik yok mu sizce de? bir yanda kripto para piyasasını özgürlükler dünyası şeklinde tarif ediyoruz, bağımsız ve merkeziyetsiz diyoruz. Diğer taraftan da regulasyon getirmeye yani kurallar tanımlamaya çalışıyoruz. Tam bir çelişki şekli ortaya çıkmıyor mu?

 Böyle bir soruya Emin hocanın vermiş olduğu cevap genelde Bitcoin ile diğer kripto para birimleri ilk etapta ortaya çıktıklarında kendi kurallarını tanıyan sistemlerde. Bu sebeple bu sistemlere alaka duyan katılımcılar, genel itibarıyla fazla özgür, hatta kanun tanımaz insanlar öldü. Uzun dönem içerisinde bunun devam etmesi ise mümkün değil.

Şeklinde ifadeler kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP