DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Amerikan Merkez Bankası (FED),Küresel Piyasaları Altüst Etti

Amerikan Merkez Bankası (FED),Küresel Piyasaları Altüst Etti

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (FED) para politikasında sıkılaşmaya gideceğini ilan etmesi ile beraber küresel piyasaları karışık bir seyir izlerken, gelecek hafta ise gözler yoğun bir gündemle çevrildi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:06
Amerikan Merkez Bankası (FED),Küresel Piyasaları Altüst Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şahinleşen FED, küresel bazda neredeyse bütün varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde tüketici fiyat endeksi (TÜFE), geçtiğimiz ay aylık yüzde 0.5 oranında artış göstererek beklentilerin üzerine çıktı ve yıllık bazda ise %7 oranında artış ile beklentilere paralel bir şekilde gerçekleşse de aslında son 39 yılın en yüksek artışını göstermeyi sürdürmeyi başardı. Hafta boyunca Amerikan Merkez Bankası FED yetkilileri, yapmış oldukları açıklamalarda para politikasına yönelik yönlendirmelerde bulunurken, tahvil piyasalarında ise Amerikan Merkez Bankası’nın bu sene 4 faiz artışına gideceği yönünde tahminler edilmeye başlandı.

Amerikan Merkez Bankası başkanı Jerome Powell, hafta içerisinde yapmış olduğu bir açıklamada bankanın araçlarını ekonomiyi ve güçlü bir işgücü piyasasını desteklemenin yanı sıra aynı zamanda yüksek enflasyon rakamlarının kalıcı hale gelmesini önlemek amacıyla kullanacaklarını dile getirdiği ve şu sözlerle devam etti:

“Devam eden salgına rağmen ekonomi hızla güçlendi. Bu durum, kalıcı arz ve talep dengesizliklerine ve darboğazlara, dolayısıyla yüksek enflasyona sebep oldu. Maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmakta kararlıyız.”

Dedi.

 Salgın sonrası ekonominin bazı açılardan değişik olabileceğini ve aynı zamanda hedeflerin peşinde koşarken bu değişiklikleri hesaba katmak gerektiğini söyleyen Amerikan Merkez Bankası başkanı, bu doğrultuda para politikalarının devamlı gelişim gösteren ekonomiye ayak uydurarak geniş ve ileriye dönük bir bakış açısı benimsenmesi gerektiğini açıkladı. Amerikan Merkez Bankası başkanı yardımcısı adayı Lael Brainard, ABD senatosunda katılım sağladığı bir oturumda mart ayı içerisinde faiz artışına açık olduğunun sinyallerini verdi. 2022 senesi boyunca birkaç faiz artışının düşünüldüğünde işaret eden Amerikan Merkez Bankası başkan yardımcısı adayı, varlık adamları bittikten hemen sonra faiz artırımı yapabilecek durumda olacaklarını düşündüğünü sözlerine ekledi. Amerikan Merkez Bankası yetkililerinin sözlü bir şekilde yönlendirmeleri sonrasında tahvil piyasalarında FED’in %97 ihtimalle mart ayı içerisinde en az 24 baz puan faiz artışı yapacağını öngörüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1.81 oranı ile son 2 senenin en yüksek rakamına çıkmayı başarırken, haftayı yüzde 1.79 seviyelerinden tamamladı.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP