25 Yıllık Ev Hanımlarına Emeklilik Şartları Nelerdir? Kimler Prim Ödeyerek Emekli Olabilir?

25 Yıllık Ev Hanımlarına Emeklilik Şartları Nelerdir? Kimler Prim Ödeyerek Emekli Olabilir?

ABONE OL
26 Şubat 2023 12:15
25 Yıllık Ev Hanımlarına Emeklilik Şartları Nelerdir? Kimler Prim Ödeyerek Emekli Olabilir?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de, çalışan kadınların emeklilik hakkı geniş ölçüde kullanılmaktadır. Bu yazımızda, 25 yıllık ev hanımlarının emeklilik haklarına dair ayrıntılı bilgi vereceğiz. Öncelikle, Türkiye’de ev hanımları için prim ödeme zorunluluğu yoktur. Ancak, ev hanımları emeklilik haklarından yararlanmak için prim ödeyebilirler. Ev hanımları, prim ödemelerini kendileri yapabilecekleri gibi, eşleri veya çocukları da prim ödemesinde bulunabilir. 25 yıllık ev hanımları, prim ödemelerini gerçekleştirdikleri takdirde, emeklilik haklarından yararlanabilirler. Bunun yanı sıra, yaş şartlarına da uymaları gerekmektedir.

Ev Hanımları Nasıl Emekli Olabilir?

Ev hanımları emekli olmak istediklerinde, önceden ödenmemiş sigorta primlerini kendilerinin ödemesi kaydıyla emeklilik başvurusunda bulunabilirler. Emekli olabilmek için, ilgili kriterleri karşılamaları ve aylık düzenli olarak primlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yatırmaları gerekmektedir.

Emeklilik için öngörülen prim ödemesinin tamamlanması halinde, SGK emeklilik işlemlerine başlayabilir. 25 yıldan fazla evli olan kadınlar, isteğe bağlı sigorta primlerini BAĞKUR üzerinden ödeyerek emekli olabilirler. Bu şekilde emekli olan ev hanımları, emekli maaşlarını BAĞKUR primleri üzerinden almaktadırlar.

Ev Hanımları Emeklilik için Nasıl Başvurulur?

Ev hanımları emeklilik başvurusu için SGK tarafından istenen koşulları karşılamaları halinde e-devlet sistemini kullanabilirler. Ayrıca, ikametlerinin bağlı olduğu SGK şubelerine bizzat giderek veya e-devlet sistemi üzerinden online başvuruda bulunarak emeklilik işlemlerini yapabilirler.

25 Yıllık Ev Hanımları Hangi Sigorta Kapsamında Prim Öder?

Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık üzerinden prim ödemelerini yaparak emeklilik için gerekli primleri tamamlayabilirler. İsteğe bağlı sigortalılık prim başvurusu için ikametlerine yakın SGK şubelerine giderek veya önceden arayıp bilgi edinerek emeklilik prim ödemelerini başlatabilirler.

SGK ölçütlerini sağlamaları halinde, daha önceden hiç iş deneyimi veya sigorta prim ödemesi olmayan 25 yıllık ev hanımları bile emekli olabilirler.

25 yıl ve üzeri evli olan ev hanımlarının emekli olabilmeleri için karşılamaları gereken kriterler aşağıdaki gibidir;

• Bu yıl için hesaplanırsa 1997 yılı ve öncesinde evlenmiş olan yani 25 yıl ve üzeri evli olan ev hanımları başvurabilir

• Bu yıl baz alınırsa 1972 yılı ve öncesinde doğmuş yani 50 yaş ve üzeri ev hanımları başvurabilir

• Ev hanımının daha öncesinde SGK üzerinden prim ödemesinin olmaması gerekir

• SGK üzerinden daha öncesinde bir süreliğine ödeme almış ev hanımlarının ise emekli olma başvurularının yapıldığı tarih aralığında sigorta kaydının bulunmaması gerekir

• Başvuruda bulunan ev hanımının yaşlılık veya malullük aylığının olmaması gerekir

• Emeklilik için başvuran ev hanımının bir kazancı olamaz bir başka deyişle gelir vergisi mükellefi olmamalıdır

• Türkiye sınırları içerisinde yaşamalıdır

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP