EYT’de staj ve çırak mağdurları için ilk kez çözüm açıklandı! Eğer yapılırsa tadından yenmez

EYT’de staj ve çırak mağdurları için ilk kez çözüm açıklandı! Eğer yapılırsa tadından yenmez

ABONE OL
10 Mart 2023 16:57
EYT’de staj ve çırak mağdurları için ilk kez çözüm açıklandı! Eğer yapılırsa tadından yenmez
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Staj süresi mağduriyeti milyonlarca çalışanı etkileyen büyük bir sorun haline geldi. Özellikle 8 Eylül 1999 öncesi staj ve çıraklık yapanlar, EYT kapsamının dışında bırakıldılar. Bu durum, staj mağdurlarının emeklilik süresine dahil edilmemesine ve primlerinin ödenmemesine neden oldu. Ancak, Mali Müşavir Aras Kara, staj mağdurları için çözümün çok kolay ve net olduğunu belirtiyor.

Staj Süresi Sorunu Nedir?

Staj, meslek lisesi mezunlarından avukatlara ve doktorlara kadar milyonlarca çalışanın en büyük sorunlarından biridir. Staj süresinin emeklilik süresine sayılmaması, stajyerlerin emeklilik primi ödememesine neden olur. Bu süre zarfında yalnızca iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri ödenir. Dolayısıyla stajyerlerin primleri, staj sigortası olarak adlandırılır. Çalışanların emeklilik sürelerinde staj süresinin dikkate alınabilmesi için malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası için prim ödenmesi gerekmektedir.

Staj Süresi ve Emeklilik Borçlanması

Staj süresinin emeklilik hesabına dahil edilmesi için yasal düzenlemeler gerekmektedir. Şu anda, staj süresi borçlanılamadığı için emeklilik hesabında göz önünde bulundurulmaz. Ancak, doğum yapmış kadın çalışanlar için bir ayrıcalık mevcuttur. Bu durumda olanların staj süreleri emeklilik hesabına dahil edilir ve doğum borçlanmasından yararlanarak emekliliklerini öne çekebilirler.

Vedat Bilgin’in açıklamasına göre, staj konusu yeniden ele alınacak ve staj süresinin emeklilik hesabında göz önünde bulundurulması için yasal düzenlemeler yapılacak. Bu durumun EYT kapsamında da değerlendirilmesi gerekiyor ve ayrı bir yasal düzenleme yapılacak.

Stajyerler ve Çıraklar için Eşitlik İlkesi

Avukatlar, doktorlar ve yurt dışındaki gurbetçi Türklerin tüm stajları SGK tarafından emeklilik için başlangıç sayılırken, yerli stajyerlerin ve çırakların staj süreleri başlangıç sayılmamaktadır. Bu durum, hukuksuz ve haksız bir uygulama olarak görülmektedir.

Anayasanın eşitlik ilkesine dayanarak, stajyerler ve çıraklar için de aynı imtiyazların sağlanması gerekmektedir. Bu konuda yapılacak olan yasal düzenlemeler ile staj sürelerinin başlangıç tarihlerinin borçlanılarak sigorta tarihlerinin başlangıç sayılması maddesinin eklenmesi, çözümü kolay ve net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Staj süresinin emeklilik hesabına dahil edilmesi için yapılacak yasal düzenlemeler, stajyerlerin ve çırakların haklarını koruyacak ve emekliliklerinin öne çekilmesine olanak tanıyacaktır. Bu düzenlemeler, eşitlik ilkesinin korunması ve haksız uygulamalara son verilmesi için oldukça önemlidir.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (4)
  • Ankaralı Erol

    Dört gözle staj ve çıraklık için yasa tasarısı çıkarılmasını ve Avrupa’dan gelen Türklere verilen hakkın Türkiye’de yaşayan bizler içinde kanunlaşnasını istiyoruz biz üvey evlat değil öz evlat muamelesi görmek istiyoruz kendi vatanımızda

  • Hakan

    Yav arkadas hergun baska bi baslik altinda hep ayni haber su bunu dedi bu bunu dedi yav yeter kesin bi sey varsa onu soyleyin kopyala yapistir yapmayin haber noktasi virgulune ayni uzman denen kisiler degisik milleti umitlendirmeyin kimsenin taktigi yok staj magdurlarini uzmanim diyen bisey soyluyo sizde sozde haber adi altinda yok cozum bulundu yok cikacak deyip mileti kandiriyonuz

    • Metin

      Aynı düşüncedeyim hergün aynı haberleri okumaktan bıktık artık kimsenin de bizi taktığı yok gibi Hakkımızda hayırlısı olur inşallah sabredip bekleyelim…..

  • Ahmet

    Staj sgk başlangıcı olarak sayılsın HAK HUKUK ADALET İSTİYORUZ STAJ SAYILSIN ayrımcılık istemiyoruz avutlar doktora nasıl borçlanıyorsa bizlerede aynı formül uygulansın bizler bu ülkenin evlatları degilmiyiz sayın bakan staj sayılsın


HIZLI YORUM YAP