Bayram ettiren gelişme! Eksik prim ve kısmi emeklilik bekleyenlere Nisan müjdesi! EYT’liler bunu bekliyordu
  • Finans 365
  • SGK - SSK - Bağkur
  • Bayram ettiren gelişme! Eksik prim ve kısmi emeklilik bekleyenlere Nisan müjdesi! EYT’liler bunu bekliyordu

Bayram ettiren gelişme! Eksik prim ve kısmi emeklilik bekleyenlere Nisan müjdesi! EYT’liler bunu bekliyordu

ABONE OL
14 Mart 2023 10:11
Bayram ettiren gelişme! Eksik prim ve kısmi emeklilik bekleyenlere Nisan müjdesi! EYT’liler bunu bekliyordu
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan ekleme ile getirilen ‘kademeli prim sistemi’, yüz binlerce EYT’li için mağduriyet oluşturdu. EYT krizi yıllardır Türkiye’nin en büyük sorunları arasında yer alıyor. Ancak, yapılan düzenleme Meclis’ten geçmesine karşın son bulmuş değil.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in düzenleme hakkında yaptığı açıklamalara karşın, 8 Eylül 1999 önceki şartlara sonradan ekleme yapılmış ve EYT tasarısına ‘kademeli prim sistemi’ getirilmişti. Bu sistem nedeniyle emekli olmak için birkaç yıl daha prim ödemesi gereken yüz binlerce vatandaş ortaya çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müşaviri Onur Önal, EYT’de hem prim mağdurları hem de kısmi emeklilik için umut dolu sözler verdi. Özellikle staj ve çıraklık mağdurları için yaptığı açıklamalar ve ortaya attığı iddialar ile tanınan Önal, 5000 prim günü ve kısmi emeklilik için umudunun yüksek olduğunu belirtti.

Twitter hesabından açtığı ses odaları ile takipçilerinin EYT konusundaki sorularına yanıtlar veren Önal, 2. torba yasada prim mağdurlarının yer alıp almayacağı konusunda net ifadeler kullanmadı. Ancak, bu konuda bir girişim olabileceğine yönelik umutlarının olduğunu belirtti. Staj ve çıraklık mağdurları içinse net ifadeler kullanan uzman isim, 2. torba yasada hem staj sorununun çözüleceğini hem de uzman çavuşların özlük haklarında iyileştirmelere gidileceğini aktardı.

Önal, söz konusu değişikliklerin Meclis’te oldu bitti ile getirildiğini belirterek yetkililere sitem etti. Bakanlık tarafından gönderilen tasarıda kademeli prim şartı olmadığı gibi, kısmi emeklilik de yer alıyordu. Ancak, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan eklemelerle bu düzenleme değiştirilerek yüz binlerce EYT’li mağdur edildi.

28 Şubat’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen düzenlemenin Genel Kurul görüşmelerinde ise İYİ Parti tarafından ‘kademeli prim sistemi kaldırılsın’ önerisi verilmesine karşın, söz konusu teklif AKP ve MHP milletvekilleri tarafından reddedildi.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (4)
  • GULPERI Cetin

    Eyt yasasında 3600 kısmı emekliliği ele almadılar. 55 yaşında hangi iş te çalışabiliriz veya hangi iş veren bizlere iş verir.Luffen bunla ilgili düzenlemede yapılsın. 1999 öncesi dediniz ama bununla ilgili çalışmayı yapmadiniz

  • Letasar

    1989girisim 26yil çalıştım. Çalıştığım firma yıllarımın yarisini yatirmamis 2200is günüm çıktı çocuk parasını yatırdım 3700geldi hala yaşı bekliyordum ,kısmı emeklilere hak tanınacak dedi bakan ,umutlandik ,yaşım 55oldu bu yaşta kimse SGK li iş vermez sence biz SGK li işi nerden bulupta bu pirimin üstünü tamamliya biliriz ,bı mantıklı iş yapın vekiller bakanlar ,orda oturup bu olsun bu olmasın demeyle insanların hakkını yediniz aldığınız maaşlar zaten fazla bana vereceğin beşbin TL le bunumu fazla gördün ,verme kısmi emeklilik bendende sana oy çıkmaz buyur

  • Sami

    Kısmi emeklilij yaşı 55 olsun

  • Fuat Çiçek

    3600 haklarımızı versinler zaten bu yaştan sonra kim iş verir bizlerde aciyin yılarca oy verdik bizleri yok satmayın adalet istiyoruz


HIZLI YORUM YAP