DOLAR

32,2120

0.09%
EURO

34,9520

0.3%
ALTIN(gr)

2.416,90

0,31%
BİST 100

%
Memur, emekli ve kamu işçilerine toplu sözleşme zammı jesti geldi! Bayram ikramiyeleri için ise ilk açıklama
  • Finans 365
  • Gündem
  • Memur, emekli ve kamu işçilerine toplu sözleşme zammı jesti geldi! Bayram ikramiyeleri için ise ilk açıklama

Memur, emekli ve kamu işçilerine toplu sözleşme zammı jesti geldi! Bayram ikramiyeleri için ise ilk açıklama

ABONE OL
14 Mart 2023 09:06
Memur, emekli ve kamu işçilerine toplu sözleşme zammı jesti geldi! Bayram ikramiyeleri için ise ilk açıklama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkemizdeki enflasyon verisinin açıklanmasıyla, memur ve emeklilerin alacağı zam oranlarının da belli olduğu belirtildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yılın son enflasyon verileriyle birlikte memur ve emekli zammı için kritik olan 6 aylık enflasyon da belli oldu. TÜİK tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında enflasyonun aralıkta TÜFE’de yüzde 1,18 arttığı 2022’nin tamamında yüzde 64,27 olarak gerçekleştiği belirtildi. Bu durumda son 6 aylık enflasyon yüzde 15,40 olduğu da ifade ediliyor.

Emeklilerin ve Memurların Maaşı Neye Göre Belirlenmektedir?

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammının neye göre yapıldığı merak edilen bir konu olarak gündemdeki yerini koruyor. Bu zamların her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirlendiği belirleniyor. Memurlar temmuz ayında %7’lik toplu sözleşme zammı almıştı. Ocak ayı için % 8’lik toplu sözleşme zammıyla enflasyon farkı eklenerek memur ve memur emeklisinin zam oranı ortaya çıkarılabilir. SSK ve Bağ-Kur emeklilerin de 6 ayda bir zam aldığı belirtiliyor. Emeklilerin bu zam oranları 6 aylık enflasyona göre belirleniyor.

700,000’den fazla kamu çalışanını ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri ve kömür işletmeleri de dahil olmak üzere bakanlıklar, üniversiteler ve hastanelerde çalışan kamu işçilerinin arasında olduğu 700,000’den fazla kamu çalışanı için 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam etmektedir.

Türk İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulacak ortak metin için Hak İş ile görüşmelerini sürdürmektedir. Edinilen bilgilere göre, Türk İş ile Hak İş arasında yarın kritik bir toplantı gerçekleşecek ve toplu sözleşme için önemli bir görüşme yapılacaktır.

Yetkililer, toplu sözleşmeyle ilgili olarak, “HAK-İŞ ile temas halindeyiz ve bakanlığa sunacağımız ortak metne son şeklini vermek için çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda, iki kez bir araya geldik ve faydalı bir süreç geçirdik. Bu hafta içerisinde mali ve sosyal hakları içeren taleplerimizi netleştireceğiz ve ardından metni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunacağız. Sözleşmelerin bazıları süresini doldurduğu için, anlaşmanın bir an önce uzlaşıyla imzalanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandılar.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP