Bunu yap borcun silinsin! Devlet düğmeye bastı! Vatandaşlara ilaç gibi geldi

Bunu yap borcun silinsin! Devlet düğmeye bastı! Vatandaşlara ilaç gibi geldi

ABONE OL
15 Mart 2023 12:19
Bunu yap borcun silinsin! Devlet düğmeye bastı! Vatandaşlara ilaç gibi geldi
1

BEĞENDİM

ABONE OL

15 Mart 2023 tarihinde başvuruların alınmaya başladığı yapılandırma yasası, vatandaşların kamuya olan tüm borçlarını kapsamaktadır. Yasaya göre, vergi, prim, ceza gibi borçlar yapılandırma kapsamında kolayca kapatılacak ve bazılarının üzeri tamamen çizilecektir. Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanlara ise özel kolaylıklar sağlanacaktır. GSS prim borcu olanların, 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödeme yapması halinde sadece anaparayı vermesi yeterli olacaktır. Bu kişilerden gecikme cezası ve faizi alınmayacak. Bu kişiler, sadece anaparayı yatırarak geçmiş dönem borçlarından kurtulabileceklerdir.

Ayrıca, sigortalı bir işte çalışmayan ve hane içinde kişi başına geliri asgari ücretin 3’te 1’inden fazla olanların, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden sağlık hizmeti alabilmek için GSS primi ödemesi gerekiyor. Gelir testi yaptıranların hanesindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin 3’te 1’inden az çıkarsa, geriye dönük prim borçları silinecektir. Bu kişilerin bundan sonraki primleri ise devlet tarafından ödenecektir.

Başvuruların alındığı tarihler ve son başvuru tarihleri 31 Ağustos 2023 ve 30 Haziran 2023 olarak değiştirilmiştir. GSS prim borcu olanlar, e-Devlet’ten kontrol ederek borçlarını öğrenebilirler. Borç çıktığı takdirde, Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek gerekli belgeleri sunarak durumu düzelttirebilirler. Gecikmiş borçlar bulunuyorsa, gecikme zamlarını silecek bu fırsatın kaçırılmaması önemlidir.

2023 yılında da devam eden sağlık destekleri ve yapılandırma yasası hakkında detaylı bilgiye sahip olmak isteyenler için şu bilgiler önemlidir:

Geçmiş yıllarda prim borcu olanların ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı devam ediyor. GSS sistemi kapsamında olup prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayacak vatandaşlar ve bakmakla yükümlü yakınları, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde (üniversite hastanelerinde) yıl sonuna kadar sağlık hizmeti alabilecekler.

Yapılandırma yasasından yararlanacak kişiler ise; geçmişte GSS primini ödemeyenler, e-Devlet’ten GSS borcu görünenler ve 31 Aralık 2022 öncesinden prim borcu birikenlerdir. Borcunu 31 Ağustos’a kadar ödeyenlerin tüm gecikme cezaları silinecek, 31 Temmuz’a kadar gelir testinde geliri düşük çıkanların borcu silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.

Prim ödemesi yapılan kişiler ise herhangi bir işte sigortalı çalışanlar, memurlar, SGK kapsamında emekli maaşı alanlar, anne, baba ya da eşinden dolayı sigortalı olanlar, kendi işyeri olanlar, isteğe bağlı sigorta ödeyenler, işsizlik maaşı alanlar, kısa çalışma ödeneği alanlar, İŞKUR kurslarına katılanlar ve gelir testinde geliri düşük çıkanlar. Ayrıca 18 yaş altı tüm çocuklar GSS kapsamında ve gençlerin mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca sağlık primleri devlet tarafından karşılanıyor. Lise mezunlarında bu destek 20 yaşına kadar, üniversite mezunlarında ise 25 yaşına kadar devam ediyor.

Bu bilgiler ışığında, vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için prim borçlarını ödemeleri veya yapılandırma yasasından yararlanmaları gerektiği unutulmamalıdır.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP