SGK-SSK doğum parası sorgulama nasıl yapılır ve nereden öğrenilir? SSK doğum parası almak için gereken şartlar
  • Finans 365
  • SGK - SSK - Bağkur
  • SGK-SSK doğum parası sorgulama nasıl yapılır ve nereden öğrenilir? SSK doğum parası almak için gereken şartlar

SGK-SSK doğum parası sorgulama nasıl yapılır ve nereden öğrenilir? SSK doğum parası almak için gereken şartlar

ABONE OL
19 Mart 2023 17:54
SGK-SSK doğum parası sorgulama nasıl yapılır ve nereden öğrenilir? SSK doğum parası almak için gereken şartlar
1

BEĞENDİM

ABONE OL

SSK doğum parası, yeni doğum yapan ve SSK’ya bağlı olarak çalışan ailelere ödenen bir ücrettir. SSK doğum parası, iş kanunu tarafından ödenmesi gereken bir paradır ve yasal dilde “emzirme ödeneği” olarak geçer. SSK doğum parası sorgulama için gerekli olan tüm bilgileri sizler için derledik.

SSK Doğum Parası Başvurusu

Emzirme ödeneği alabilmek için hiçbir işlem yapılmasına gerek yoktur. Bebeğin dünyaya gelmesini takiben, doğum yapılan hastane tarafından konu ile ilgili gerekli bilgiler SGK veri tabanına otomatik olarak işlenir.

Emzirme ödeneği ya da doğum parasının yatırıldığı kurum Ziraat Bankası’dır. Bu paranın Ziraat Bankası’na yatmaması halinde, yani bir aksaklık olduğu takdirde yapılması gerekenler şunlardır:

Doğum raporunun bir örneği alınır ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılır.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından uygun görülmesi halinde, doğum parası başvurusu yapılır.

SSK doğum parası alınabilmesi için müracaat edilmesi gereken resmi kurum Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’dür. Müracaat sırasında ek evraklar istenebilir. İstenebilecek evraklar şunlardır:

Doğum raporu,
Talep dilekçesi,
Kimlik belgesi vb.

SSK Doğum Parası Alabilmek İçin Bazı Şartlar Vardır

Öncelikle, SSK’ya bağlı olarak çalışan kişilerin emzirme ödeneğinden faydalanması mümkün. Eğer çalışan kişi bebeğin annesi ise, emzirme ödeneği sadece anneye ödenir. Eğer babanın SSK’ya bağlı çalışması fakat annenin çalışmaması durumunda ise, emzirme ödeneği babaya verilir.

SSK çalışanı olan annelerin doğum öncesindeki 120 günlük sigorta primlerinin tamamının ödenmiş olması gerekiyor. Eğer annenin çalışmadığı ve emzirme ödeneğinin babaya verileceği durumlarda ise, babanın da bebeğin doğduğu yıldan bir önceki yıla ait 120 günlük sigorta priminin tamamının ödenmiş olması gerekiyor.

Ayrıca, SSK çalışanı işten ayrılmış olsa bile, doğum işten ayrılmayı takip eden 300 gün içinde gerçekleşmiş ise doğum parası alma hakkı bulunuyor. Ancak yine de yukarıda belirtilen 120 günlük prim ödeme şartı aranıyor.

Emzirme ödeneği babaya verilecekse, doğum yapan kişi babanın resmi nikah ile evli olduğu eşi olmalıdır ve nikahın doğumdan önce yapılmış olması gerekiyor.

SSK doğum parası sorgulaması için en güvenli kaynak E-Devlet sitesi. SSK doğum parası ya da resmi adı ile emzirme ödeneği sorgulaması için E-Devlet şifresi ve TC kimlik numarası gerekiyor.

Son olarak, 2020 doğum parası tek seferlik ödenen bir yardımdır ve her bir çocuk için 180 TL olarak belirlenmiştir. Emzirme ödeneği için hak sahibi SSK çalışanı, 5 yıl içinde başvuruda bulunmalıdır. Hak sahibi herhangi bir başvuruda bulunmazsa ve emzirme ödeneği kendiliğinden yatırılmazsa, doğumdan sonra 5 yıl geçmesi halinde bu hak düşer ve 5 yıl sonra yapılan başvurular kabul edilmez.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP