DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Milyonlarca kiracı kara haberi aldı! Kiracıları Temmuz ayı korkusu sardı! Yaklaşıyor, yaklaşmakta olan
  • Finans 365
  • Gündem
  • Milyonlarca kiracı kara haberi aldı! Kiracıları Temmuz ayı korkusu sardı! Yaklaşıyor, yaklaşmakta olan

Milyonlarca kiracı kara haberi aldı! Kiracıları Temmuz ayı korkusu sardı! Yaklaşıyor, yaklaşmakta olan

Hızla yükselen kiralar, milyonlarca kişinin ortak sorunu haline gelmiş durumda. Kiralık konut arayanlar, bütçelerine uygun ev bulamazken, kiracılar ise zam baskısı altında mücadele ediyor

ABONE OL
24 Mart 2023 10:42
Milyonlarca kiracı kara haberi aldı! Kiracıları Temmuz ayı korkusu sardı! Yaklaşıyor, yaklaşmakta olan
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Kiracıları Temmuz ayı korkusu sardı! Yaklaşıyor, yaklaşmakta olan… Milyonlarca kiracı kara haberi aldı! Konu ile ilgili olarak geçtiğimiz yıl getirilen yasal düzenleme ise yaklaşık 3 ay sonra sona erecek. Bu tarihten sonra kira artışları nasıl olacak, konut sahipleri zam oranını nasıl belirleyecek ve kiracıların hakları neler olacak, şu an için bilinmiyor.

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre, kiracıları korumak için geçen yaz önemli bir yasal düzenleme gerçekleştirildi ve kira artışına yüzde 25 zam sınırı getirildi. Ancak 1 yıllık düzenleme, yaklaşık 3 ay sonra sona erecek. Bu süre yaklaştıkça vatandaşların kafasındaki soru işaretleri artıyor. Konut sahipleri, zam oranını hangi tarihten sonra nasıl belirleyecekler ve kiracıların hakları neler olacak, henüz belli değil.

Kiralardaki yüzde 25 zam sınırı, 11 Haziran 2022’den 1 Temmuz 2023’e kadar (1 Temmuz dahil) yenilenen sözleşmeler için geçerliydi. Ancak, yeni bir yasal düzenleme yapılmadığı takdirde, bu tarihten sonra sözleşme yenileyenler için sınırlama olmayacak. Yeni sözleşmelerde kira artışı için her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan TÜFE 12 ay ortalaması dikkate alınacak.

Ayrıca, geçmiş dönemlerde uygulanmayan kira zamı talep edilemez ve konut sahipleri istedikleri zaman kiracılarını evden çıkaramazlar. Ancak, konut sahibinin kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı varsa, kiracının tahliyesini talep edebilirler. Kiracının tahliyesi durumunda, eski kiracıya tazminat ödeme gerekebilir.

Konutun satılması durumunda, mülkü alan kişi eğer kendisi yaşayacaksa kiracının tahliyesini talep edebilir. Ancak, tarafların anlaşmaması durumunda tahliye davaları ortalama olarak 2-2.5 yıl devam edebilir.

1- Kiralara yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek. 30 Haziran’dan önce yenilenen sözleşmelerde bu sınırlama hala geçerli olacak, ancak 2 Temmuz’dan sonra yenilenen sözleşmelerde sınır geçerli olmayacak.

2- Yenilenen sözleşmelerde ev sahipleri senede bir defa kira artışı yapabilir. Ancak yüzde 25 zam sınırı halen geçerli olacak.

3- Kira artışları TÜFE 12 aylık ortalamasına göre hesaplanacak. Ev sahipleri keyfi oran belirleyemezler. Yüzde 25 zam sınırı halen geçerli olacak.

4- Geçmiş dönem zam farkı istenemez. Yüzde 25 zam sınırı geçerli olduğu sürece, geçmişte yapılamayan kira artışı talep edilemez.

5- Konut sahipleri, kendilerinin veya bakmakla yükümlü oldukları birinin ihtiyacı olduğunda kiracının tahliyesini talep edebilirler. Ancak bu durumda, eski kiracıya tazminat ödenmesi gerekebilir. Ayrıca, konutun satılması durumunda, yeni sahip kendi yaşayacaksa kiracının tahliyesini isteyebilir. Ancak tahliye işlemi için 6 ay ya da bir sonraki sözleşme dönemine kadar zaman tanınır. Taraflar anlaşamazsa, tahliye davaları ortalama 2-2.5 yıl sürebilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP