DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur? Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur? Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır?

Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur? Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır?

ABONE OL
31 Mart 2023 22:07
Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur? Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Miras konusu oldukça hassas bir konudur ve birçok soruyla karşı karşıya kalınabilir. Bu sorulardan bazıları, “Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır? Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur?” gibi soruları içerir. Bu makalemizde, bu soruların yanıtlarını sizlerle paylaşacağız. Ayrıca, miras hukukundaki yasal haklar ve ilgili ifadeler hakkında da bilgi vereceğiz.

EVLAT MİRASTAN NASIL ÇIKARILIR?

Bir evlat, reddedilme davası ile birlikte miras dair tüm haklarını kaybedebilir. Türk Medeni Kanunu’nun 511. maddesi bu konuda kesin ifadeler içerir. Mirastan çıkarılan kişi, mirastan tekrar pay alabilmesi için tenkis davası da açamaz. Ayrıca, evlat ebeveynden önce ölmüş gibi davranılabilir.

ANNE EVLADINI MİRASTAN MAHRUM EDEBİLİR Mİ?

Türk Medeni Kanunu’nun 510.-511. maddeleri hükümleri gereğince, yasal şartları sağlanması durumunda, anne ve babanın çocuklarını mirastan ret (ıskat) hakkı vardır. Anne ve baba, çocuğunu mirasından mahrum da bırakabilir.

ANNE SAĞKEN MİRAS PAYLAŞIMI NASIL OLUR?

Miras Hukuku’nda belirlenen esaslar ışığında, miras paylaşımı yapılabilir. Miras paylaşımında murisin alt soyu yani bunlar çocukları, mirastan eşit pay alır. Çocuğu olmayan murisin eşi bulunuyorsa, mirasın yarısı eşe, diğer yarısı ise murisin anne ve babasına eşit olarak paylaştırılır.

KOCASI ÖLEN KADIN MİRASTAN NE KADAR PAY ALIR?

Eşi ölen kadının eğer çocuğu yoksa, ama ana babası ve kardeşleri bulunuyorsa, sağ kalan eş mirasın yarısını almaktadır. Kocanın nene dedesi ve amca, dayı, hala, teyzesi varsa, sağ kalan karısı mirasın 4’te 3’ünü alır. Bu akrabaların hiçbiri hayatta değilse, eşi ölen kadın mirasın tamamını alır.

MİRAS KALAN EVİN İÇİNDE MİRASÇILARDAN OTURAN VARSA NE OLUR?

Anneden ya da babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılar tarafından birlikte kullanılır.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP