DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

%
Taşınmaz pasife alınmıştır ne demek?

Taşınmaz pasife alınmıştır ne demek?

ABONE OL
2 Nisan 2023 02:46
Taşınmaz pasife alınmıştır ne demek?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Taşınmaz malın pasife alınması durumu, tapunun aktifliğini kaybettiği anlamına gelir. Bu durumda, tapunun üzerinde hak sahibi olunan arsanın bölünmesi ya da ifraz işlemi gerçekleştirilmesi mümkün olmaz. Bu nedenle, tapunun aktif hale getirilmesi için Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne başvurmak gereklidir.

İfraz işlemi, tek bir parsel halinde kaydedilmiş bir taşınmazın haritalara uygun şekilde birden fazla parçaya bölünerek tapu kütüğüne tescil edilmesidir. Tevhit işlemi ise ayrı ayrı kayıtlı, birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın birleştirilerek tek bir parsel halini almasıdır. Bu işlemler için gerekli belgelerin temin edilerek, Tapu Dairesine müracaat edilmesi gerekmektedir.

“Taşınmaz pasife alınmıştır” ifadesi tapunun aktifliğini kaybettiği ve pasif duruma geçtiği anlamına gelir. Bu durumda tapu üzerinde işlem yapmak mümkün olmaz ve tapunun aktif hale getirilmesi gereklidir. İfraz ve tevhit gibi işlemler de ancak tapu aktif durumdayken gerçekleştirilebilir. Pasif parsel sorgulama için ise online Tapu ve Kadastro sistemine E-devlet üzerinden giriş yapmak gerekiyor. İfraza ve tevhide başvurmak içinse gerekli belgelerin temin edilerek Tapu Dairesi’ne müracaat edilmesi gerekiyor.

Taşınmaz Pasife Alınırsa Ne Olur?

Taşınmazın tapu kaydının pasife alınması, tapunun artık aktif olmadığı ve geçici bir şekilde kullanılmadığı anlamına gelir. Pasif durumda olan bir taşınmaz için yeni tapu düzenlenmez ve tapu üzerindeki hak sahipleri değişmez. Ancak, tapunun pasif olması nedeniyle parselleme, birleştirme veya diğer işlemler yapılamaz. Bu nedenle, tapu aktif hale getirilmelidir.

Pasif Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Mevcut bir taşınmazın pasif durumda olup olmadığını öğrenmek için, E-Devlet üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemine giriş yapabilirsiniz. Bu sistem üzerinden taşınmazın pasif olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Tapunun aktif olması, taşınmaz üzerindeki işlemlerin yapılabilmesi için gereklidir. İfraz, tevhid veya diğer tapu işlemlerinin yapılabilmesi için tapunun aktif durumda olması gerekmektedir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP