EYT’de Son Durum Nedir, 3600 Günden Emekli Olma Şartları Nelerdir?   

EYT’de Son Durum Nedir, 3600 Günden Emekli Olma Şartları Nelerdir?  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar için çalışma başlatılması için talimat verdi Buna göre eyt'liler, 5 formül üzerinde değerlendirilip kısa süre içerisinde emekli olabilecekler.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:51
EYT’de Son Durum Nedir, 3600 Günden Emekli Olma Şartları Nelerdir?   
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Bağ-kur, SSK’ lılara müjde! Erken emeklilik artık sanıldığı kadar zor değil. 3600 günden ya da 7200 günden, 51 yaşında emekli olmanız mümkün. Detaylar neler?

Bağ-kurlular, ssk’lılar; formül üzerinde içerisinde emekli olabilir. 3600 ile 7200 gün kuralına dikkat edilmeli! Erken emekli olabilmek amacıyla her çalışanı vatandaşın bazı kriterleri çalışması gerekiyor. Bilindiği gibi erken emekli olabilmek amacıyla başlangıç tarihine göre vatandaştan istenilen prim gün sayılarını ve yaş koşulunu yatırmaları-tamamlamaları gerekir.

Bahsi geçen koşullara bağlı bir şekilde aranan süreler bazı durumlarda düşürülecek erken emeklilik faydası sağlıyor. Örnek verilecek olursa, 1999 senesinden önce sigorta girişi olan vatandaşlar, 3600 gün ile 15 senelik sigortalılık süresini tamamlayınca yaş koşullarından dolayı emekli olabilme hakkı kazanıyor.

10 Yılda Nasıl Emekli Olunur? İşte Konu İle İlgili Detaylar!

Emeklilik, çalışan hemen herkesin hakkıdır. Yaş ile prim gün sayısı ve sigortalı olma süresi gibi şartlar yerine getirildikten sonra emeklilik hakkı elde ediliyor. Bu şartlarda aranan süreler bazı durumlarda daha da düşürülerek değişik emeklilik alternatifleri de vatandaşlara sunuluyor.

3600 Günde Emekli Olma Avantajı

Bunlardan bir tanesi ise 3600 gün yani sigorta primi tamamladıktan sonra emekli olma şansını elde etmek mümkündür. Özellikle de son zamanlarda işyerleri kapanan, uzun zaman boyunca işsiz kalan ve işyeri devlet fakat yeni işveren ile çalışmak istemeyip de 3600 gün yani 10 yıl prim ödemek şeklide emeklilik talebinde bulunarak tazminatınızı alıp ayrılmak isteyen kişiler de artık var.

15 yıl sigortalılık durumu

3600 gün ile emeklilik olabilmek amacıyla belli kriterleri yerine getirilmesi gerekir. Özellikle de sigorta girişini 8 Eylül 1999 tarihinden önce yapılmış olması gerekiyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunan vatandaşların, 15 yıllık sigortalılık sürelerini tamamlaması da yine aynı şekilde 3600 gün ile emekliliğin başka bir koşul olarak karşımıza çıkıyor. Bununla beraber erkek vatandaşlar da 55, kadın vatandaşlarda ise 50 yaş koşulu aranıyor. Emeklilik yaşı ise üç koşulun yerine getirildiği durumlarda mümkündür.

Bağ-kur’lu da faydalanabilir

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı bir şekilde işe başlamış bağ-kur’lu vatandaşlar da normal emeklilik açısından bayanlarda 20 sene yani 7200 gün Birgül erkeklerde ise 25 yıl yani 9000 gün prim ödemek gerekir. Bağ-kur’lu vatandaşların yaş haddinden emekli olabilmeleri amacıyla 5400 prim gün şartı aranıyor ve kademeli bir şekilde emeklilik yaşı uygulanıyor. Hangi yaşta emekli olacakların da tespit edebilmek amacıyla 1 Ekim 1999 tarihi itibarıyla hem prim gününü hem de bayanlarda 50 ve erkeklerde 55 yaşını doldurmaya kalan sürelerine bakılır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP