DOLAR

32,5062

-0.11%
EURO

34,9501

0.32%
ALTIN(gr)

2.429,42

0,27%
BİST 100

%
Borsa İstanbul’a Pazar Değişikliği Talebinde Bulunan Şirkete Onay! 
  • Finans 365
  • Borsa
  • Borsa İstanbul’a Pazar Değişikliği Talebinde Bulunan Şirkete Onay! 

Borsa İstanbul’a Pazar Değişikliği Talebinde Bulunan Şirkete Onay! 

Piyasa öncesi işlem platformunda hisseleri alım satıma tabii tutulan bu şirketin pazar değişiklik talebi, Borsa İstanbul tarafından kabul edildi. Değişiklik dilekçesinin şirket tarafından verildiği bugün açıklanmıştı. Peki hangi şirket? Ayrıntılar haberimizde…  

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:51
Borsa İstanbul’a Pazar Değişikliği Talebinde Bulunan Şirkete Onay! 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Döktaş Dökümcülük Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi‘nin hisselerinin piyasa öncesi işlem platformundan alt pazar platformunu geçiş yapması açısından gerçekleştirilen başvuru, Borsa İstanbul tarafından değerlendirildikten sonra fiili dolaşım oranı %5′ in üzerine çıkan şirket hisselerinin kotasyon yönergesinin 23/2 ile Borsa İstanbul pay piyasası genelgesinin 37/1, 2, 3. maddeleri gereğince 8 Kasım 2021 tarihinden itibaren al pazarda işlem görmeye başlaması kararı alınmıştır.

 Şirketin hisseleri, piyasa öncesi işlem platformunda işleme tabi tutulduğu son seansta meydana gelen kapanış fiyatı esas alınmak suretiyle hesaplar yapılacak, bazı fiyattan, alt pazar platformunda devamlı işlem yöntemi ile işlem görmeye başlayacaktır.

 Pazar Öncesi İşlem Platformu Nedir, Ne Yapar? 

 Pazardan önce işlem platformu hisseleri hangileri? Piyasa öncesi işlem proformada bulunan paylarda devre kesici uygulamalar, brüt takas uygulaması, açığa satış gibi çeşitli uygulamalar yoktur. Fiyat marjı en çok %10 olabiliyor. Piyasa öncesi işlem Platformunda bulunan paylar, gün içerisinde 5 defa tek fiyat uygulamasına tabi tutulmak şartıyla işlem görür. Yani devamlı işleme de tabi değildir. Pazar öncesi işlem Platformunda bulunan hisseler, istenilen saatte alınıp satılmıyor. Gün içerisinde belirli saatlerde alım satım işlemleri yapılabiliyor.

 Borsa İstanbul’da Alt Pazar Nedir, Hangi İşlemleri Yapar? 

 Alt pazar, Borsa İstanbul bünyesinde, şirketlerin borsaya kotası halka arz edilmiş olan bölümlerinin piyasa değeri 50 milyon TL’nin altında bulunan paylara işlem gördüğü pazar olarak bilinir. Değeri 50 milyon TL’ nin altında olan firmaların, hisselerinin (paylarının) işlem görmüş oldukları pazarlara alt pazar denir.

 Pazar Öncesi İşlem Platformuna Dönüşüm Nasıl Sağlanır? Nasıl Çıkılır? 

 Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde halka açık pozisyonda bulunup, hisseleri borsada işlem görmeyen firmalar ile borsa aracılığı ile fiili bir şekilde dolaşım oranı %5’in altında bulunduğu için bu platformda işlem görmesine karar verilmiş olan şirketlerin hisselerini işlem gördükleri platform. Şirketler, halka açıklık oranı %5’den aşağı düşülmesi halinde bu pazara alınır. Şirketlerin, bu pazarda işlem yapabilmeleri amacıyla çeşitli sermaye kurallarına uyum sağlamaları gerekecektir.  Bu oranlar ise şu şekildedir:

  • 10 milyon TL’ye varan ortaklıklar açısından sermayenin %15’ine, 
  • 10 milyon TL ile 100 milyon TL arasında olan ortaklıklar açısından sermayenin %5’ine, 
  • 100 milyon TL’nin üzerinde bulunan ortaklıkları için ise sermayenin %3’üne tekabül etmesi gerekir.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP