Esnafa Emeklilikte Geriye Dönük Borçlanma Hakkı Mı Tanınacak?

Esnafa Emeklilikte Geriye Dönük Borçlanma Hakkı Mı Tanınacak?

Emekli olmak isteyen yüz binlerce esnaf, borçlanma hakkı talep ediyor. 2000 senesinden önce SSK girişinin otomatik bir şekilde BAĞ-KUR kaydı yapılması gerekiyordu. Bu yapılmadığı için ise yüzbinlerce esnaf şimdi mağdur durumda. Mağdur olan esnaf, yeni bir borçlanma hakkı tanınmasını talep ediyor. İşte emekli olmak isteyen binlerce esnaf ve geriye dönük borçlanma hakkı detayları haberimizde...

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:52
Esnafa Emeklilikte Geriye Dönük Borçlanma Hakkı Mı Tanınacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçmiş zamanlarda herhangi bir iş yeri açmış ya da şirket ortağı olmuş ve bu sebeple de vergi kaybı bulunan yüzbinlerce esnaf mevcut. Normal koşullarda devletin vergi kaydı bulunanları otomatik bir şekilde sigortalı yapması yani BAĞ-KUR sistemine kayıt etmesi gerekiyordu Ancak, pek çok  sebeplerle BAĞ-KUR’a kayıt sistemi gerçekleşmedi. Gerçekleşmediği gibi diğer taraftan art arda yürürlüğe sokulan değişik yasalarla adeta bu hak, esnafın elinden alındı. Önce şans tanındı fakat daha sonra o günkü şartlarda parası ya da haberi bulunmayan pek çok vatandaş, bu fırsatı kaçırdı ve eşim bir mağdur durumda.

 Bu mağduriyet, özellikle de 2000 senesinden önce kaydı bulunanları kapsıyor. Bu durumdaki esnaf, kendilerine yeni bir hak tanınmasını talep ediyor. Türkiye esnaf ve sanatkarları konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bu konu ile ilgili dün bir açıklama yaparak, 4 ekim 2000 tarihinden önce vergi ve oda kaydı bulunan binlerce esnafın bulunduğunu dile getirdi. Palandöken, “sosyal güvenliğin kanuni bir hak olduğu göz ardı edilmeden esnaf vatandaşlarımıza bir kereye mahsus geriye dönük borçlanma imkanı sunulmalı” şeklinde konuştu.

 Oluşan Prim Farkı İşi Yokuşa Sürüklüyor

Bendevi Palandöken,( EYT) emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar açısından çalışma sürdürüldüğünü dile getirerek, bu çalışma hazırlanırken uzun zamandır BAĞ-KUR ile ilgili mağdur olan ve bu hususta müjde bekleyen esnafın unutulmaması gerektiğini de söyledi. Esnafın 9000, SGK ya bağlı olanların ise 7200 prim günü ile emekli olduğunu söyleyen Palandöken, “Arada yaklaşık olarak 5 yıllık bir fark ortaya çıkıyor. Esnaf ve sanatkar olmak bir dezavantaj konumuna düşmemeli. Bu nedenle ise artık esnaf, 7200 prim günü ile emekli olabilmeli “şeklinde ifadeler kullandı.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP