HDP Diyarbakır milletvekili Garo Paylan, Türkiye Büyük Millet Meclisi plan ve bütçe komisyonunda 26 ekim tarihinde gerçekleştirilen 2022 senesi bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’a emeklilikte yaşa takılanlar ile alakalı çalışmaların nereye vardığını sordu. Bir gazetede yer alan habere göre, Paylan’ın sorusuna yaklaşık olarak 1 hafta sonra yazılı cevap veren Oktay, şartı koşulu yerine gelmeden emekli olunamayacağını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, EYT’lilter İle İlgili Nasıl Bir Çalışma Yapıldığı Sorusuna Şu Cevabı Verdi:
“Bütün modern sosyal güvenlik sistemlerinde emeklilik için gereken şartlardan biri yaştır ve yaş kriteri yerine gelmeden emeklilik hakkı kazanılmaz. Zaten literatürde bu sigorta kolu ‘yaşlılık sigortası’ olarak adlandırılır. Bizde de emeklilik için yaş, sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısı şartı vardır ve bu şartların hepsi yerine getirince emeklilik hakkı kazanılır.”
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin: Çalışma Yapıyoruz
Geçtiğimiz pazartesi Bakan Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların (EYT), asgari ücret düzenlemesi ile 3600 ek gösterge çalışmalarına yönelik açıklama gerçekleştirdi. Kapsamlı bir çalışma yaptıklarını dile getiren Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, maliyetlere ve diğer hususlara çalışıp diğer bakanlıklar ile ve sendikalarla bir araya gelip görüşeceğiz. Karar aşamasına gelince bunu sizlerle paylaşacağız.” Cevabını vermişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çalışma Bakanı Vedat Bilgim’e başta asgari ücret zam çalışmaları olmak üzere emeklilikte yaşa takılanlar ve 3600 ek gösterge çalışmaları ile alakalı talimat vermesinin sonrasında 2021 senesinin sonlarına doğru EYT’liler ile ilgili çalışma başlatıldığı ile ilgili kulislerde haberler dolaşmıştı. Çalışma Bakanı, hükümetten beklentisi olan vatandaşları mağdur etmeyeceklerine yönelik açıklamalarda bulunurken, Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay ise EYT’liler ile ilgili kendisine sorulan bir soruya emekli olabilmek amacıyla yaş kriterinin yerine getirilmesi gerektiğini söylemesi ( emeklilikte yaşa takılanların 2 ile 3 yaş düşürülmesi) EYT’lilerin kafasını karıştırdı.
GÜNDEM
09 Mayıs 2025TEŞVİK - HİBE - DESTEK
09 Mayıs 2025ALTIN
09 Mayıs 2025BANKACILIK
09 Mayıs 2025GÜNDEM
09 Mayıs 2025TEŞVİK - HİBE - DESTEK
09 Mayıs 2025GÜNDEM
09 Mayıs 2025