İşçi, Memur İle Emeklinin Maaş Kaderini Belirleyecek Enflasyon Verileri Yarın Açıklanacak

İşçi, Memur İle Emeklinin Maaş Kaderini Belirleyecek Enflasyon Verileri Yarın Açıklanacak

İşçi, memur ile emeklilere gerçekleştirilecek zam oranlarının da belirleyici olan 2021 senesinin 6 aylık enflasyon rakamları, yarın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenecek ve kamuoyu ile paylaşılacak. Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilecek verilerle netlik kazanacak. Türkiye İstatistik Kurumunun yarın saat 10'da açıklayacağı veri ile beraber milyonlarca vatandaşın maaşı zammı belli olacak. Memur ile emekliye zaman yanında aynı zamanda refah payı da verilmesi öngörülüyor.  

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:03
İşçi, Memur İle Emeklinin Maaş Kaderini Belirleyecek Enflasyon Verileri Yarın Açıklanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İşçi, memur ile emekliler olmak üzere milyonlarca vatandaşı oldukça yakından ilgilendiren aralık ayı enflasyon verileri, yarın TÜİK tarafından açıklanacak. Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklaması ile beraber 2021 senesinin temmuz-aralık döneminde yönelik enflasyon oranları da netlik kazanacak. Toplu sözleşmelerde dikkate alınan söz konusu 6 aylık enflasyon rakamları, milyonlarca vatandaşın gelirini doğrudan bir şekilde ve dolaylı olarak etkileyecek.

Memura Refah Payı Verilecek

Enflasyon verilerinin doğrudan bir şekilde etkileyeceği kesimlerin başında tabii ki de işçi, memur ile emekliler geliyor. Devlet Memurları Hakem Kurulu, 5. Dönem toplu sözleşmesinde 2020 ile 2021 dönemleri açısından 4 milyon memur ile 2 milyondan fazla memur emeklisi açısından 2021 senesinde 3 + 3 zam kararına varmıştır. Bu karara göre, memur maaşlarına yüzde 3+3’ün  yanında aynı zamanda enflasyon farkı ödemesi de uygulanacak. Bu zammın üzerine, memur konfederasyonlarının 2021 senesinde ekonomideki dalgalanma sebebiyle talep ettiği refah payının da gündeme gelmesi bekleniyor. Bu hesaplamalara göre aynı sözleşme kapsamındaki memur emeklileri açısından da geçerli olacak. Yaklaşık olarak 8,5 milyon emekli ile hak sahibinin aylıkları da yine aynı şekilde yarın 26 ayına ait enflasyon rakamları ile belirlenecek. İşçi ile BAĞ-KUR emeklilerinin aylıkları, 6 aylık enflasyon oranlarına göre zam alacak. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçinin ücretlerine de 2021 senesi kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolüne göre 2021 senesinin ikinci 6 aylık dönemi içerisinde %5 artı enflasyon farkı oranında zam yapılacak.

Temmuz-Kasım Dönemi Enflasyon Rakamları Yüzde 10.4

Türkiye İstatistik Kurumunun açıklamış olduğu bilgilere göre 2021 senesinin ilk 6 aylık dönemi içerisinde yani ocak ile Haziran ayları dönemini kapsayan enflasyon oranı %8 45 olarak gerçekleşmişti. Böylelikle memur ile memur emeklileri açısından bu dönemde %5 45 düzeyinde enflasyon farkı ortaya çıktı. Temmuz ve Kasım döneminde enflasyon yüzde 10.4 şeklinde gerçekleşen aralık ayı enflasyon rakamları göz önüne alındığında 2021 senesinin ikinci altı aylık dönemine yönelik enflasyon rakamları da netlik kazanacak. 21 ekonomistin katılım sağladığı aralık ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketine göre bu oran ortalama 8. 54 olarak gerçekleşmişti. Bu tahminin yüzde 854 gerçekleşmesi durumunda 2021 senesinin 2 aylık dönemi içerisinde enflasyon rakamları açısından oran %19 olarak gerçekleşecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP