EPDK’dan Motorine Biyodizel Harmanlaması Uygulaması

EPDK’dan Motorine Biyodizel Harmanlaması Uygulaması

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) geçen yıl yapmış olduğu düzenleme yeni yılda uygulamaya geçti. Düzenleme ile satılan her 200 litre motorinde en az 1 litre biyodizel bulunmak zorunda olacak.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:09
EPDK’dan Motorine Biyodizel Harmanlaması Uygulaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de en çok kullanılan akaryakıt türü olan motorine, biyodizel harmanlaması uygulaması hayata geçirildi. Yapılan yeni düzenlemeye göre, satılan her 200 litre motorinde en az 1 litre biyodizel bulunmak zorunda olacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) geçen yıl yapmış olduğu düzenleme yeni yılda uygulamaya geçti. EPDK tarafından geçen yıl Haziran ayında kararlaştırılan biyodizelin motorinle harmanlanması oranına zorunlu taban getirilmesi uygulaması, 2018 yılı itibari ile uygulanmaya başladı.

200 Litre Motorine 1 Litre Biyodizel

Yeni yıl itibari ile uygulanmaya başlayan düzenleme ile ithal veya rafinericiden temin edilen motorine en az binde 5 yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biyodizel karıştırılacak. Bununla birlikte akaryakıt piyasasında satılan her 200 litre motorinde en az 1 litre biyodizel bulundurulacak.

115 Bin Biyodizel Üretimi Hedefleniyor

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de toplam akaryakıt satışlarının yaklaşık olarak yüzde 84’ü motorin türünden gerçekleştiriliyor. Yapılan bu düzenleme kapsamında, söz konusu satış miktarına uygulanacak binde 5’lik biodizel harmanlanmasıyla 2018’de yıllık yaklaşık 115 bin ton biodizel üretilmesi hedefleniyor.

Lisans Sahibi 12 Şirket Var

Türkiye’de biyodizel lisans sahibi olan 12 şirket yer alıyor. Bu kapsamda şirketlerin üretim kapasitesinin yıllık 240 bin tonun üzerinde olduğu öngörülüyor.

Motorinle karıştırılacak olan biyodizel, aspir ve kanola gibi bitkilerden elde edilen yağlar ile kullanılmış bitkisel yağlardan elde ediliyor. Biyodizel tek başına da dizel araçlarda akaryakıt olarak kullanılabilse de genel olarak motorin ile çeşitli oranlarda harmanlanarak kullanılıyor.

finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP