DOLAR

32,3383

0.17%
EURO

35,1681

-0.06%
ALTIN(gr)

2.243,25

0,00%
BİST 100

%
Emekli Maaşlarına Haciz Konulur Mu? Emeklilere İcra Gelir Mi?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Emekli Maaşlarına Haciz Konulur Mu? Emeklilere İcra Gelir Mi?

Emekli Maaşlarına Haciz Konulur Mu? Emeklilere İcra Gelir Mi?

Ekonomik güçlükler yüzünden borcunu ödeyemeyen ve maaşına haciz gelen emekliler için yeni çözüm! İcra Uzmanı Caner Çakı haczi kaldırmanın itiraz yoluyla mümkün olduğunu açıkladı. Detaylar haberimizde.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:34
Emekli Maaşlarına Haciz Konulur Mu? Emeklilere İcra Gelir Mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ekonomik güçlükler yüzünden borcunu ödeyemeyen ve maaşına haciz gelen emekliler için yeni çözüm! İcra Uzmanı Caner Çakı haczi kaldırmanın itiraz yoluyla mümkün olduğunu açıkladı. Detaylar haberimizde.

Korona virüs nedeniyle ara verilen icra çalışmaları yeniden başladı. Bu durum yüzünden emekliler maaşlarına haciz gelir mi diye endişeli. Maaşlarına haciz gelen emekliler için ise İcra uzmanı Caner Çakı’nın önemli açıklamaları var. Caner Çakı, “Eğer emekli maaşınıza haciz gelirse icra müdürlüğüne itirazda bulunarak haczi kaldırın” dedi. Caner Çakı, Emeklilerin en fazla merak ettiği konuların başında “Emekli maaşlarına haciz konulur mu?” sorusunun geldiğini söyledi. Çakı’nın konu ile ilgili açıklaması ise şu şekilde:

“İcra müdürlüklerinin alacaklının talebi üzerine emekli maaşlarından kesinti yapar. Emekli maaşından yapılan bu kesintisi alınan maaşın en fazla yüzde 25’i kadar yapılabiliyor. Zaten icra iflas kanununda bu, 2004 sayılı 83 üncü maddesine göre maaşlar, tahsisatlar, yaşlılık aylıkları, sigortalar ve yaşlılık sandıkları tarafından tahsis edilen gelirler haczi, ancak kısmen caiz olan şeyler arasındadır ibaresi yer almış. Bu konuda icra memuru, emekli maaşı üzerinden haciz kesintisi taleplerinde, borçlunun ve ailesinin geçinmeleri için gerekli olan miktarı saklı tutar ve geriye kalan kısım üzerinde haciz işlemi yapabilir. Öte yandan, kanun haciz işlemlerinde haciz yapılabilecek miktarın dörtte birinden az olamayacağını da belirtir. İcra müdürlükleri ise dörtte birlikte kısma haciz uygulamayı tercih etmektedir.”

Sosyal güvenlik hukukunda ise olayın farklı olduğunu belirten icra uzmanı Çakı, “İcra ve iflas kanunu emekli maaşlarına kısmi olarak hacze karar vermiştir fakat 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre çok farklıdır. Sosyal güvenlik hukuku, sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödeneklerinin haczedilmesini yasaklamıştır. Kanun sadece bununla kalmayarak sigortalıların ve onların geride kalan eş, çocuk, ana ve baba gibi hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri koruma altına alınmıştır. Haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, icra müdürü tarafından reddedilmesi gerekmektedir. Bunun tek istisnası ise borçlunun ben bu borcu ödemek istiyorum maaşımdan kesilebilir demesidir” dedi.

Emekli maaşınıza haciz gelirse bu durumun kanuna aykırı olduğunu, yapılan haciz kesintinin sonlandırılmasının mümkün olduğunu belirten Çakı, “Haciz kesintisi koyan icra müdürlüğüne başvurarak, 5510 sayılı kanunun uygulanmasını talep edin. Büyük ihtimalle talebiniz cevap bulacaktır. Bulmadığı takdirde ise icra tetkik merciine başvurarak, haczi yasak olan maaşınızın kesintiye uğradığını şikayet edebilirsiniz. İcra tetkik hakimi sizin şikayetinizi inceleyecek, maaşınızdaki haczin kaldırılması kararı verecektir” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP