Emekliye 368 TL Ek Zam! SGK, SSK, Bağ-Kur 2020 Emeklilik Düzenlemesi Yolda

Emekliye 368 TL Ek Zam! SGK, SSK, Bağ-Kur 2020 Emeklilik Düzenlemesi Yolda

Emeklilere ek ödeme müjdesi. Emeklilik düzenlemesi ile iyileştirmeler beraberinde gelecek. Emeklilere yüzde 4 ek ödemenin iki katına çıkarılması gündeme geldi. Emekliler maaşlarının yüzde 8'i kadar ekstra para alabilecekler. Bunun yanında düzenleme de yer alacak maddeler haber detayında sunulmuştur.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:37
Emekliye 368 TL Ek Zam! SGK, SSK, Bağ-Kur 2020 Emeklilik Düzenlemesi Yolda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milyonlarca emekli Temmuz ayında 2. Zamlı maaşlarını alacaklar. Emeklilere yapılan zammın yanı sıra yüzde 4 ek ödeme veriliyor.

12 milyondan fazla emekli gelecek ek ödeme zammını ve bu ek ödemenin 2 kata çıkması gündemde, eğer ek ödeme tasarısı hayata geçirilirse en yüksek ödeme 368 liraya kadar çıkmış olacak.

Emekliler emekli maaşlarının yanı sıra ek ödemelerinde arttırılmasını istiyor. Ek ödemenin yüzde 4-5’i kadar vergi kesintileri oluyor. Emeklilerde bunun 2 katına çıkmasını istiyor. Eğer bu talep gerçek olur ve hayata geçerse 12 milyon emekli her maaşlarının yüzde 8’i kadar ekstra bir para alacak.

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün düzenleme ile ilgili açıklama yaptı. Ergün düzenlemenin Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderildiğini söyledi. Hazırlanan çalışmanın içerisindeki maddeler hayata geçerse emeklilere 368 TL ek ödeme gelecek..

Yapılandırma kanunuyla daha önce geçmişe dönük olarak borçlanan Bağ-Kur’lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti. Şimdi SSK’lılar için de aynı imkanın getirilmesi gündemde..

Düzenleme yapılırsa, emeklilik yaşını doldurduğu halde çeşitli sebeplerle işsiz kalıp prim miktarını dolduramayan, iş bulup çalışamayan daha doğrusu yaşı ilerlediği için iş verilmeyen 100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılacak..

Bu durumda belli bir süre hizmet şartı aranabilecek. Örneğin, en az 1800 gün prim istenecek. Bu formülde yıl ve yaş şartlarını tamamlayıp 1800 ve üzerinde primi olanlar eksik süreyi borçlanma yoluyla ödeyerek emekli olabilecek..

YAŞA GÖRE MAAŞ DÜZENLEMESİ

İkinci olarak gündemde olan düzenleme ise yaşlı ve bakıma muhtaç emeklileri ilgilendiriyor. Buna göre, emeklinin maaş hesabında ‘geçim ve bakım’ durumu dikkate alınacak. Yaşça büyük ve yardıma muhtaç olanların maaşları artacak. Konuyla ilgili çalışmanın 2020 yılı içinde yasalaşması bekleniyor.

Bakıma muhtaç hale gelmiş ve geçim sıkıntısı yaşayan, örneğin 80 yaşın üzerindeki emeklilere yüzde 100 zam yapılabilecek. 80 yaşında 1.100 lira maaş alan bir emekliye, ihtiyacı olduğu tespit edilmesi halinde 2 bin 200 lira maaş verilebilecek.

ZAM KARARINDA BİRLİK OLACAK

Emekli aylıklarını iyileştirmek için üçüncü formül, zam farklılıklarının ortadan kaldırılması. Sosyal güvenlik kurumlarının tümü SGK çatısı altında birleştirildi. Ancak gerek emeklilik hesaplamaları, gerek zam kararları hâlâ farklı uygulanıyor.

Bağ-Kur ve SSK emeklileri enflasyonu beklerken, Emekli Sandığı emeklileri toplu sözleşmeye tabi bulunuyor. Tüm emeklilerin toplu sözleşmeyle belirlenen rakam üzerinden zam alması için çalışmalar devam ediyor.

368 LİRA EK ZAM

Mevcut düzenleme kapsamında, bu yıl maaşı 1.018 liranın altında olan emeklilere yüzde 5, üstünde olanlara yüzde 4 ek ödeme veriliyor. Bu ek ödeme, her ay net maaşla birlikte hesaplara yatırılıyor. Yüzde 8’lik teklif hayata geçirilirse, maaşı 2 bin lira olan emekliye 80 lira (2 bin x yüzde 4) ek ödeme verilirken, bu tutar 160 liraya (2 bin x yüzde 8) yükselecek. Maaşlar 30 ile 368 lira arasında artacak..

Ek ödemelerle birlikte emeklilere en az 40 TL veriliyor. Eğer yeni tasarı kabul edilirse emekliler en az 80 TL daha alacaklar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP