Bu Böreği Yiyen Koca Karısını Çok Seviyor! İşte Kaynana Çatlatan Çıtır Çıtır Börek Tarifi
  • Finans 365
  • Aktüel
  • Bu Böreği Yiyen Koca Karısını Çok Seviyor! İşte Kaynana Çatlatan Çıtır Çıtır Börek Tarifi

Bu Böreği Yiyen Koca Karısını Çok Seviyor! İşte Kaynana Çatlatan Çıtır Çıtır Börek Tarifi

Ev hanımlarının, kocalarının gözüne girmek için yaptıkları ve diğer taraftan kaynanaları çatlatan börek tarifleri ile karşınızdayız... İster ıspanaklı, ister peynirli ya da ister kıymalı bir şekilde yapılabilecek çıtır mı çıtır el açması çarşaf börekleri tarifi ile ev hanımlarının tercih oluyor. Bu haberde bahsedeceğimiz tepsi böreğinin ise hem yapımı oldukça basittir hem de lezzeti adeta kaynana çatlatır cinsten.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:50
Bu Böreği Yiyen Koca Karısını Çok Seviyor! İşte Kaynana Çatlatan Çıtır Çıtır Börek Tarifi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ev hanımlarının, kocalarının gözüne girmek için yaptıkları ve diğer taraftan kaynanaları çatlatan börek tarifleri ile karşınızdayız… İster ıspanaklı, ister peynirli ya da ister kıymalı bir şekilde yapılabilecek çıtır mı çıtır el açması çarşaf börekleri tarifi ile ev hanımlarının tercih oluyor. Bu haberde bahsedeceğimiz tepsi böreğinin ise hem yapımı oldukça basittir hem de lezzeti adeta kaynana çatlatır cinsten.

El Açması Çarşaf Börek Malzemeleri Neler?

Çarşaf böreğinin arası için;

  • 130 gram tereyağı, 

  • 1 çay bardağı kadar sıvı yağ, 

  • 90 ml ve 180° ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir.

Çarşaf böreğinin iç harcı için;

  • 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biber, 

  • 250 gram lor peynir, 

  • Yarım kilo ıspanak

Çarşaf böreğinin hamuru için;

  • Bir buçuk tatlı kaşığı kadar tuz, 4 su bardağı kadar ılık su (750 ml)

  • 800 gram (7 su bardağı kadar un)

Yoğurma kabının içerisine öncelikli olarak 8 su bardağı kadar un katılır. Bunun üzerine ise 2 tatlı kaşığı kadar tuz ilave edildikten sonra iyice karıştırılır. Tuz, una tamamen karıştıktan sonra üzerine 4 su bardağı kadar ılık su ilave edilir (azar azar) hamuru kaşıkla toparlanır. Daha sonra elle yoğurmaya devam edilir.

8 su bardağı ile 4 su bardağı su ile oldukça yumuşak kıvamda bir hamur yoğurulur ancak bunu yapacak kişinin, unun kalitesine göre su miktarı değişiklik gösterebilir. Su ile un karışımını kıvamda tutabilmek amacıyla suyun azar azar dökülmesi ve kıvama gelip gelmediğini ara sıra kontrol etmek gerekir.

Ev hanımları dikkat! Açmalı böreklerde un kalitesi oldukça önemlidir. Bu sebeple 1. sınıf kalitede pasta böreklik un kullanılmasına dikkat ediniz. Böylelikle hamuru açarken problem yaşamayacaksınız.

Bahsettiğimiz bu böreğin en ince ayrıntısı ise, suyun ılık bir şekilde kullanılması gerekir ve daha sonrasında ise hamuru toparlayınca en az 15 dakika kadar yoğurma işlemine devam edilmelidir. Hamur, ipeksi bir görünüme kavuşana kadar yoğurmaya devam!

Sırada Ne Var Peki?

Şimdi ise sırada masayı güzelce unlayıp, hamuru masaya çıkarmak var. Masada da hamur, en az 10 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma işleminin uzun sürmesi, bu böreğin en hassas  yeridir. Hamur, 6 eşit parçaya bölündükten sonra beze haline getirilir. Bezeler ne kadar büyük olursa, o kadar rahat bir şekilde açma işlemi yapılır. Bezerler topladıktan sonra ise kartlarının bir bezin üzerine alıp daha sonrasında ise üzerlerini kapatıp, yarım saat boyunca bezin içinde dinlendirilmeli.

30 gram tereyağının iyice eritilmesi ve daha sonrasında ise üzerine 1 çay bardağı kadar sıvı yağın eklenmesi gerekir. Bu iki karışımın iyice karıştırılması gerekir. Yarım saatin nihayetinde ise bezeleri servis tabağı büyüklüğünde açtıktan sonra aralarının çok iyi bir şekilde (her tarafının) yağlanması gerekir. Her beze katının arasına göz kararı olacak şekilde yağ serpiştirilerek fırça ile dağıtılmalı.

Sıvayın Kolları Sırada Hamur Açma Var

Hamur, öncelikli olarak elle güzelce açılır. Hamurun, özellikle de kenarlarından tutup elle sündürerek açılması gerekir. Hamur, dinlendiği için zaten kolay bir şekilde elle açılacak. Bir sofra bezi üzerinde de bu işlemi yapmak mümkündür. Hamur, ince bir zar gibi olana kadar elle açmaya devam!

Hamur, kenarlardan 4 parmak kalınlığı kadar iç tarafa doğru kıvrılır. Bu kısmın hazırlığı açısından iç harcı, kaşık ile dizilir ve daha sonra hamuru altan tuttuktan sonra harcın üzerine doğru katlayıp elle yuvarlama gerekir.

Buradaki hassas nokta ise genel itibarıyla harçlı hamuru sararken oldukça sıkı bir şekilde sarmamak gerekir! Yuvarlama işlemi tamamlandıktan sonra, tereyağ ile daha önce yağlanan tepsiye ortadan dışa doğru bir şekilde olacak şekilde sarmal bir şekil verilir.

Hepsinin yuvarlak olması daha da güzel olacaktır. Tepsiyi komple saracak biçimde rulolar dizilir ve daha sonra üzerine yağ karışımı sürülür ve ısınmış fırına verilir. 180 derece ayarında 40 dakika boyunca kalacak biçimde pişirilir. Kızarmaya yakın fırın açıldıktan sonra üst tarafında havada çıtır olmasını sağlamak mümkün.

Mis gibi kızarmış el açması çarşaf böreği hazır, Afiyet olsun

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP