DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
KOBİ Açılımı Nedir? Hangi Firmalar KOBİ Kapsamına Girer?

KOBİ Açılımı Nedir? Hangi Firmalar KOBİ Kapsamına Girer?

TV'de yayınlanan özellikle banka reklamlarında duyduğumuz KOBİ nedir? Hangi firmalara KOBİ olarak bakılır? KOBİ'nin açılımı nedir? Küçük orta boy işletme kapsamına hangi işletmeler girer? KOBİ'ler ile ilgili merak edilen birçok sorunun cevaplarını derledik.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:33
KOBİ Açılımı Nedir? Hangi Firmalar KOBİ Kapsamına Girer?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KOBİ aslına bakarsak ufak ve orta boyutlu işletmeler kelimelerinin kısaltılmışıdır. Bu kavram ufak ve orta boyuttaki işletmelerin belli yatırım ve teşviklerden faydalanabilmeleri açısından devlet tarafınca ortaya çıkarılmış, bankacılık sistemine de entegresi kısa zamanda sağlanmıştır. KOBİ ile ilgili fazlaca mühim güncellemeler olduğundan 2020 senesinde yeniden bu yazıyı sizler için hazırlama gereği duyduk zira 24 haziran 2020 doğrusu seçimlerden 2 gün ilkin Minik ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin tanımı ve özelliklerini belirleyen yönetmelik yürürlüğe girmiştir. Buna bakılırsa artık eski tarihlerde kobi olmayan bir işletme kobi sıfatını alabilir yada tam tersi olarak çıkarılabilir duruma gelmiştir.

KOBİ Yeni Yönetmelik, Yeni Tarif

KOBİ’leri belirlerken kullanılan en mühim kriter işletmenin yapmış olduğu senelik net satış kazancı idi. Bu sayı önceki yönetmelikte 40 milyon lira iken yeni yönetmelikte 125 milyon liraya çıkarıldı. Şu demek oluyor ki eğer bir işletme 125 milyon liradan daha çok senelik satış yapamıyorsa o işletme banka ve devlet tarafınca KOBİ olarak değerlendirilecek. Bu rakımın bu denli yükseltilmesindeki ana sebep büyüyen iktisat, yükselen faiz ve enflasyon olarak yayınlandı. Dolar karşısında Türk lirasının fazlaca süratli kıymet kaybetmesi de bu sebepler içinde gösteriliyor.

KOBİ Sınıflandırmaları

KOBİ şirketleri boyutlarına bakılırsa 3’e ayrılmaktadırlar. Bunlar mikro, ufak ve orta büyüklükteki firmalar olarak sınıflandırılır. Derhal aşağıda bu şirketleri daha detaylı bir halde ele alarak, sınıflandırmanın neye bakılırsa yapıldığını aktarmaya çalışacağız.

Orta Büyüklükteki KOBİLER

50 ila 250 şahıs içinde çalışanı bulunan ve senelik satış sayıları 25 milyon lira ile 125 milyon lira içinde olan işletmeler orta ölçekli işletmeler olarak değerlendirilmektedir. Bundan önceki yönetmelikte 125 milyon lira yerine tavan sayı olarak 40 milyon lira belirlenmişti.

Minik Büyüklükteki KOBİLER

10 ile 50 şahıs içinde çalışanı bulunan ve senelik satış hasılası 3 milyon lira ile 25 milyon lira içinde dolaşan işletmeler ufak işletmeler olarak sınıflandırılır. Önceki yönetmelikte ise bu boyuttaki işletmelerin tavan kazanç rakamı 8 milyon olarak belirlenmişti.

Mikro Büyüklükteki KOBİLER

1 ile 10 şahıs içinde çalışanı bulunan ve senelik 3 milyon liraya kadar kazanç yapabilen işletmeler mikro işletmelerdir. Bu işletmeler için tavan limit ise 24 haziran öncesinde 1 milyon lira idi.

Devlet kurumları yada devlet kurumlarının %25 kadarına haiz olduğu işletmeler hiçbir şekilde KOBİ sınıflandırması içine giremez.

Önemli! Elektronik İmza Nasıl Alınır?

Yukarıdaki rakamlar bazı durumlarda esnetilebilir ve kurul sonucu gereği değişik sınıflandırmalar yapılabilir fakat bu istisnalar haricinde rakamlar nettir, yönetmelik yeni değişmiş olduğu için uzun bir süre bu rakamlar ile KOBİ sınıflandırılması yapılacağını da kolaylıkla söyleyebiliriz.

Bir firmanın KOBİ olarak sayılması fazlaca önemlidir. KOBİ olması ile bir şirket KOSGEB desteklerinden faydalanabilir hale gelir ve bu destekleri takip ederek, şartları sağlayarak kullanışlı hibeler ile şirketini bir tık öreye taşıyabilir.

Alanında gelişmek, geleceği yakalamak ve vizyon sahibi KOBİ’ler için devletin fazlaca önemsediği AR-GE destekleri bulunmaktadır. Avrupa Birliğine uyum yasaları gereği verilen bu destek sunar ile KOBİ’nizin yapmış olduğu üretimi yada sunmuş olduğu hizmeti dünya standartlarına ulaştırmak adına bu destekleri kullanabilir, işinizi daha yukarı seviyelere taşıyabilirsiniz.

KOBİ’ler Halka Açılabilir Mi?

Vatanımızda KOBİ’ler genel olarak amatör bir halde yönetilen ve ailelerin tamamen geleneksel olarak karar aldıkları ufak şirketlerdir. Bu şirketlerin 50 yıllarını dolduramadan neredeyse tamamının batmasının sebebi de budur. KOBİ’ler halka açılma sonucu verdikleri anda belirlenen kurumlar tarafınca yönlendirilen denetçi ve ustalaşmış kişiler şirketleri inceler ve yapılandırır. Bu da şirkete uzun solukta kurumsal olmanın yolunu açar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP