DOLAR

32,5880

0.3%
EURO

35,0275

0.14%
ALTIN(gr)

2.461,02

1,03%
BİST 100

%
5000 Prim Günü Emekli Olmaya Yetecek Erken Emekli Olmak İsteyen Vatandaşlar Dikkat
  • Finans 365
  • Gündem
  • 5000 Prim Günü Emekli Olmaya Yetecek Erken Emekli Olmak İsteyen Vatandaşlar Dikkat

5000 Prim Günü Emekli Olmaya Yetecek Erken Emekli Olmak İsteyen Vatandaşlar Dikkat

Emeklilikte yaşa takılanlar ne zaman emekli olacaklarını her sahada araştırmaya devam ediyor. Pandeminin araya girmesiyle bu konu daha da alevlendi. İşe başlama tarihinden doğum tarihine kadar birçok husus erken emekli olmayı belirliyor. Özellikle 1999 tarihinden önce sigortalı olarak işe başlayanlar daha şanslı gözüküyor. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:57
5000 Prim Günü Emekli Olmaya Yetecek Erken Emekli Olmak İsteyen Vatandaşlar Dikkat
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hangi Tarihte Sigortalı Giriş Yapıldığı Önemli

Erkekler için askerlik kadınlar içinse doğum borçlanması ile erken emekli olmak mümkün olabilecek. Erkeklerde kadınlara oranla daha az yıl kapsama alınmışken kadınlarda bu süre 6 yıl olarak belirlendi. Planlanan düzenleme hayata geçirildiğinde ise kadınlar 20 yılda emekli olabilecek. Erkeklerde ise 25 yıl yeterli olacak. Yılların tamamlanmasının yanı sıra prim gün sayılarına da dikkat dilecek. Buna göre 5 bin prim gün sayısını tamamlayamayan vatandaş yine emekli olamayacak.

4447 Sayılı Kanun kapsamında çalışılan bu konu 8 Eylül 1999 tarihini sınır süre olarak kabul ediyor. Buna göre belirlenen tarihten önce işe girmiş olan vatandaşlara emekli olma şartı olarak yaşı da ekledi. Bu tarihten önce prim gün sayısı ve sigortalı çalışma süresi yeterli oluyordu. Finlandiya modeli çalışmalara kapsamında örnek alınıp alınmaması noktasında değerlendiriliyor. Ancak bu modelin dezavantajlı yönleri de mevcut. Avantajlı yön olarak prim gün sayısı ve sigortalı olarak işe başlama tarihi yeterli oluyor. Yaş mevzuu edilmiyor. Dezavantaj olarak ise maaştan kesinti gibi bir durum söz konusu. Modelde eksik kalan her yıl için takribi olarak %4’lik kesinti yapılması söz konusu. Vatandaşın büyük çoğunluğu ise kesintiye karşı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP