DOLAR

32,4773

0.04%
EURO

34,7524

-0.23%
ALTIN(gr)

2.430,75

-0,16%
BİST 100

%
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’den döviz kuru açıklaması
  • Finans 365
  • Finans
  • İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’den döviz kuru açıklaması

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’den döviz kuru açıklaması

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, canlı yayında yaptığı açıklamalarında döviz kuru ile ilgili konuştu.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:18
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’den döviz kuru açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, döviz kurunda spekülatif adımlar atıldığını ve bunun sonucunda TL’de düşüşlerin devam ettiğini açıkladı. Canlı yayında yaptığı açıklamasında her an nakde dönüştürülebilecek 50 milyar dolar maddi servete sahip olduklarını belirten Bali, “Ben bunu 15 Temmuz sonrasında da yerli, yersiz, ilgili ilgisiz değerlendirmeler, kanaatler söz konusuyken rakamlarla izah etmiştim. Aynen güncellenmişi söyleyeceğim. Türkiye’nin vadesine bir yıl kalan ödeme tutarı, borçlarının tutarı 180 milyar dolar. Yani orijinal vadelere, ödeme vadesine 1 yıl kalmış olan borçların toplam tutarı. 180,6 milyar dolar. Bu çok önemli bir rakam ve ‘bu işin içinden nasıl çıkacağız’ hissi oluşuyor. Ama bütün hadise de ayrıntılarda, detayda… Meslek erbaplığı da o… Onu ortaya koymak lazım. Toplumu da bu konuda ikna edip, iyi bilgilendirmemiz lazım. Bugün ‘spekülatif ataklar’ derken, çok tabii saiklerle bankalara, şuraya, buraya gidip birtakım hareketler yapmayı düşünebilecek olan normal hane halkı da var. Onları doğru bilgilendirmeliyiz. Öyle baktığımız zaman, bu 180 milyar doların 102 milyar dolar tutarı bankaların yükümlülüğü. Bunun da yarısı yani 50 küsur milyar doları, bankaların kendi borçları değil, yurt dışı yerleşiklerin bizim nezdimizde açtığı mevduat hesapları, diğer yarısı ise borçlar. Bunların yenilenme oranı da 12 aylık kümülatif oranlara bakıldığında bankacılık sisteminde yüzde 110’a yakın bir yerde. Son dönemde bir miktar o düştü, ama yönetilebilecek olan bir düzeydir. Bu borçlanma düzeyine karşılık, aşağı yukarı 50 milyar dolarlık nakit borç diye baktığınız zaman, Merkez Bankası nezdinde rezerv opsiyon mekanizması nedeniyle tuttuğumuz rezervlerin toplamı 30 milyar dolara yakın. Yine döviz depo piyasasında 50 milyar dolar Merkezin bize kullandıracağı limitimiz var. Bankacılık sisteminin tamamının her an nakde döndürülebilir döviz likiditesi 50 milyar dolar civarında. Dolayısıyla hiçbir soruna işaret etmeyen bir tablodur.” dedi.

Dolar kuru düşecek mi?

Bali, dolar kuru ile ilgili beklentilerinin önümüzdeki dönemde rahatlama yönünde olabilecek olduğunu belirtti. Bu tür kur ataklarının devamlı olamayacak olduğunu ve bir yerde son bulacak olduğunu, iç piyasada rahat bir ortamın olduğunu belirterek sözlerine devam eden Bali, vatandaşların bu zor günlerde daha fazla birlik ve beraberlik içerisinde olmaları gerektiği açıklamasında bulundu.

Dolar kurundaki hareketlilik bir süredir devam ederken dün akşam saatlerinden itibaren 7 TL sınırını aşmış ve bugün iç piyasanın açılması ile birlikte 7 TL sınırının daha da fazla üzerini görerek 6.90 TL seviyesine kadar gerilemişti. 6.90 seviyesinin hemen ardından ise 7.06 TL’den alcı bulan dolar kurunun akşam saatlerinde ise 7 TL sınırının üzerinde olması bekleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP