SGK’dan Emeklilik Müjdesi Geldi, 3600 Gün İle 43 Ve 49 Yaşında Emekli Olabilirsiniz!

SGK’dan Emeklilik Müjdesi Geldi, 3600 Gün İle 43 Ve 49 Yaşında Emekli Olabilirsiniz!

3600 gün doldurmak ile 43 ve 49 yaşlarında emekli olacağınızı biliyor muydunuz? Emekli olmak için yaş şartı getirilmesinin akabinde SGK bünyesinde ilan edilen yıpranma payı listesi daha da önem kazanmıştır. Tehlikeli meslekler grubu olarak da bilinen meslek dallarına oluşturulan meşru planlama çalışması ile erken emekli olma hakkı tanınıyor. Yıpranma hakkı ile emeklilik, yurttaşlar doğrultusundan en çok araştırılan konuların başında geliyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:53
SGK’dan Emeklilik Müjdesi Geldi, 3600 Gün İle 43 Ve 49 Yaşında Emekli Olabilirsiniz!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erken emekli olabilmek, milyonlarca vatandaşın her zaman hayalini kurduğu şeydir. Bu manada erken emeklilik, her zaman çok önemli hususlar arasında yer almıştır. Ağır ve yıpratıcı iş kollarında çalışan vatandaşlar, fiili hizmet zamanları ile zam veya diğer isim ile yıpranma hakkı ile erken emekli olabiliyor. Daha düne kadar 18 meslek grubuna ait kişiler bu haktan faydalanırken en son geliştirilen planlama ile sağlık çalışanları başta olmak üzere cezaevi görevlileri gibi yeni mesleklerde bu listeye eklendi. 45 iş koluna erken emeklilik avantajı tanındı. Öyle ki bugün artık maden ocaklarında çalışan vatandaşlar, 43 yaşında emekli olabiliyor.

43 Yaşında Emekli Olabilir Miyim?

Türkiye, uzun zamandır emeklilikte yaşa takılanlar konusunu tartışıyor. Yapılan çalışmalarda gösteriyor ki, çalışan vatandaşlar biran önce emekli olmayı düşünüyor. Emekli olduktan sonra ise çalışmaya devam edilip edilmemesi konusu da bir başka muamma.

 Belli meslek gruplarında çalışan vatandaşlar, tabii ki de 43 yaşında emekli olabilir. Sosyal güvenlik sistemi, ağır ve tehlikeli iş kollarında çalışan vatandaşlara erken emeklilik hakkı tanımıştır. Kanunda fiili hizmet süresi zammı olarak da nitelendirilen ve kamuoyunda ise ‘yıpranma hakkı’ olarak tanınan bu uygulama; çimento pazarında çalışan vatandaştan tutun da madencilik ve cam bölümlerinde çalışan vatandaşlara kadar pek çok mesleği bünyesine katıyor.

3600 Günden Emekli Olma Şartları Nelerdir?

 4C, 4B ve 4A kapsamındaki sigorta kollarından herhangi birine mensup olarak çalışan vatandaşların 3600 günden emekli olabilmeleri amacıyla sigorta başlangıç tarihlerinin 9 Ekim 1999 tarihi ve öncesine ait olması gerekir. Bahsi geçen bu tarihten sonra sigortalı bir şekilde çalışan vatandaşların ise 3600 günden emekli olması mümkün değildir.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP