2022 Asgari Ücrete O Fark Da Eklenecek!

2022 Asgari Ücrete O Fark Da Eklenecek!

2022 asgari ücret zam toplantıları kısa süre sonra başlayacak. Asgari ücret 2022 ile beraber asgari ücret ile çalışan vatandaşların almış oldukları asgari geçim indirimi (AGİ) yılbaşında artacak. Milyonlarca vatandaşın merak içerisinde bekledikleri 'asgari geçim indirimi nasıl hesaplanıyor, asgari ücretin içinde mi yer alıyor?

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:53
2022 Asgari Ücrete O Fark Da Eklenecek!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Asgari ücret 2022 için artık geri sayım başladı. Milyonlarca vatandaş, bir vergi iadesi olarak asgari geçim indirimi alacak. Devlet, çalışanların gelir vergisinin bir bölümünü almaktan vaz geçerek kendilerine iade ediyor. Bu rakam ise işçinin evli ya da bekar olup olmamasına veya çocuk sahibi olup olmamasına göre değişiyor.

 Asgari Geçim İndirimini İşveren Ödemek Zorunda

Vergi iadesi, işverenler açısından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla işçi olarak çalışan vatandaşların bu hakkını işverenler ödemek zorundadır. İşverenler, asgari ücret ile çalışan vatandaşların asgari geçim indirimi paylarını ödediklerinde ceplerinden bir şey çıkmıyor. Devlet, işverenlere bu parayı işçiye vermek amacıyla iade ediyor.

Asgari Ücret Brüt Tutar Üzerinden Hesaplanıyor

 Asgari geçim indirimi, asgari ücret senelik brüt üzerinden hesaplanıyor. Asgari ücret ile çalışan işçinin kendisi açısından %50, çalışmayan eşi için ise yüzde 10 ve bakmakla yükümlü olduğu iki çocuğun her biri için %7,5 ve üçüncü çocuk için ise %10 ve sonraki her çocuk için ise %5’ i alınarak hesaplanıyor. Bu oranların ise toplamı yüzde 85’i geçemiyor.

 %15 Gelir Vergisi Alınıyor

Bu oranlar ile ortaya çıkan rakamın %15 oranında gelir vergisi alınmaktadır. Yıllık asgari geçim indirimi ortaya çıkardıktan sonra 12 aya bölündüğünde aylık rakam böylelikle tespit edilmiş oluyor. En çok merak edilen hususların başında ise asgari geçim indiriminin maaşın içinde olup olmadığı geliyor. Öncelikli olarak belirtmekte fayda vardır ki asgari geçim indirimi belli koşullarda asgari ücret içinde bulunabiliyor. Yukarıda da hesabı yapılan ve 268 TL’lik bekar bir asgari ücretli çalışanın asgari geçim indirimi miktarı asgari ücretin içinde yer alıyor.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP