Annelere Maddi Destek! Devletten Çocuk Başına 4 Bin 500 TL Ödeme

Annelere Maddi Destek! Devletten Çocuk Başına 4 Bin 500 TL Ödeme

Anneler bu destekleri alabiliyorlar. Devletin çocuklar ile ilgili verdiği birçok destekten kimi vatandaşlarımızın haberi yok. Çocuk başı verilen paradan tutunda doğum parasına kadar birçok destek var. Verilen destekleri sizler için derledik.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:30
Annelere Maddi Destek! Devletten Çocuk Başına 4 Bin 500 TL Ödeme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birçok kişi devletin kendilerine tanıdığı hak ve desteklerden habersiz. Doğum ve çocuk desteği ile ilgili en çok sorulan sorulara cevap aradık.

Doğum Parası Hangi Süreleri Kapsıyor?

Doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün izin veriliyor. Doğum yardımı ve süt parası için ‘144’ ve ‘183’ no’lu telefon numaralarını ücretsiz arayabilirsiniz.

Biz de sizin için bu önemli konunun detaylarını derledik ve kimin ne kadar para alabileceğini hesapladık. Rapor parasının amacı, kadının çalışmasına engel bir hastalık, kaza veya hamilelik gibi bir durumda bu süre için belirli oranda gelir güvencesi sağlamak aileyi ekonomik açıdan epey rahatlatıyor. Bu ödemeye, ‘rapor parası’, ‘iş göremezlik ödeneği’ veya ‘doğum parası’ da deniyor. Çoğu anne bu ödemenin farkında değil. Farkında olanlar da paranın nereden ne zaman alınacağından habersiz.

İZNE GÖRE HESAPLANIYOR

Kadın, doktor raporuyla doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Bu durumda 5 haftalık izni, doğum sonrası iznine eklenir. Doğum sonrasında 13 hafta izin kullanır. Bu durumdaki kadınlar, izin süresi için geçici iş göremezlik ödeneği alır.

Meclis’te kabul edilen Torba yasayla, 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında doğan çocuklar için anneye doğum yardımı ödemesi yapılıyor. Buna göre; tüm annelere şartsız olarak ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.

Doğum yardımı ödemeleri sadece Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşlarına değil aynı zamanda yurtdışındaki Türk vatandaşlarına da ödeniyor. Doğum yardımıyla ilgili en çok merak edilen soru ise yardım için kimin, nereye başvuracağı.

Yardım için başvurular, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Î1 Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine, ilçelerde ise kaymakamlık binalarının içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılıyor. Yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşları başvurularını büyükelçilikler ve konsolosluklar aracılığı ile yapabiliyor.

Memurlar ise doğum yardımı için başvurularını kendi kurumlarına yapmabilme imkanına sahip. Başvuru yaparken yeni doğan çocuğun nüfus cüzdanı yanınızda olmalı. Anne ya da baba çocuğun TC kimlik numarasıyla isterse Aile Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden de başvuru yapabilir.

VERGİSİZ, KESİNTİSİZ Doğum yardımı 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında doğan çocuklar için yapılıyor. Doğum yardımı canlı doğan her çocuk için ‘bir defaya mahsus’ ödeniyor. Doğum yardımları, anne sağsa annenin hesabma, değilse babası veya çocuğun bakımını üstlenen yakınının hesabma yatırılıyor. Doğum yardımından vergi alınmıyor ve kesinti yapılmıyor. Ayrıca doğum yardımına haciz de uygulanamıyor.

Doğum yardımı ve süt parası için ‘144’ ve ‘183’ no’lu telefon numaralarını ücretsiz arayabilirsiniz. iş göremezlik ödeneği Kadma sağlanan haklar doğum ve süt parası ile de sınırlı değil.Sosyal güvenlik kapsamında kadınlara ‘geçici iş göremezlik ödeneği de (rapor parası)’ veriliyor. Bu ödenek kişinin çalışmasına engel bir hastalık, kaza veya hamilelik gibi bir durum ortaya çıktığında bu süre için belirli oranda gelir güvencesi sağlıyor. Doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün (çoğul gebelikte 18 hafta) izin veriliyor.

Ödemeler PTT ve Ziraat’ten yapılabiliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP