DOLAR

32,2575

-0.02%
EURO

34,7266

-0.04%
ALTIN(gr)

2.401,21

0,05%
BİST 100

%
Asgari Ücretlinin Maaşı 625 TL Birden Yükselebilir! Vergiler Kalkıyor mu?
  • Finans 365
  • Finans
  • Asgari Ücretlinin Maaşı 625 TL Birden Yükselebilir! Vergiler Kalkıyor mu?

Asgari Ücretlinin Maaşı 625 TL Birden Yükselebilir! Vergiler Kalkıyor mu?

Asgari ücretten alınan vergilerin kaldırılması için kanun teklifi sunuldu. Meclise sunulan teklifte asgari ücretten kesilen gelir vergisi ve damga vergisi alınmaması ve bu tutarların maaşlara yansıtılması talep ediliyor. Meclise sunulan kanun teklifine dair detayları sizlerle paylaşıyoruz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:27
Asgari Ücretlinin Maaşı 625 TL Birden Yükselebilir! Vergiler Kalkıyor mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Döviz kuruna bağlı olarak ekonomide yaşanan gelişmelerden en çok dar gelirli vatandaşlar etkilendi. Enflasyon rakamların son yılların en yüksek seviyelere tırmanması ve alım gücünün azalması asgari ücretli vatandaşların maaşlarına yapılacak olan zammı daha fazla beklemelerine neden oldu.

Bu kapsamda vatandaşların bu durumunda iyileştirme olması için yeni bir kanun teklifi sunuldu. 6 milyondan fazla asgari ücretliyi sevindirecek olan kanun teklifine dair detayları sizlerle paylaşıyoruz.

ASGARİ ÜCRETTEN ALINAN VERGİLER KALDIRILSIN TALEBİ

Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Olcay Kılavuz asgari ücretli vatandaşları sevindirecek bir kanun teklifi sundu. Asgari ücretlilerin maaşlarından kesilen gelir vergisi ve damga vergisinin artık alınmamasını öngören kanun teklifi ayrıca bu vergilerin vatandaşların maaşlarına yansıtılmasını talep etti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna, ”Gelir Vergisi Kanunu ve Damga Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” başlığıyla sunulan kanun teklifinin gerekçelerinde şu ifadeler yer aldı.

Teklif ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. maddesinin 1. Fıkrasının sonuna 17 numara ile yeni bir bent eklenerek asgari ücretten gelir vergisi alınmamasının sağlanması planlanmıştı. Gerekçenin iki numaralı maddesinde ilgili eklemeler yapılarak asgari ücretten damga vergisi alınmaması amaçlandı.

Hükumet 2020 Asgari Ücret Zammı İçin Ne Düşünüyor? İşçi ve İşveren Temsilcilerinin Talepleri Ne Kadar?

İşte O Kanun Teklifi

MADDE 1-) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. maddesinin 1. fıkrasının sonuna aşağıdaki bent eklenmişti. ”17. Asgari ücretten alınan gelir vergisinin tamamı”

MADDE 2-) 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 9. maddesinin 1. fıkrasında yer alan ”Bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtlar ”ibaresinden sonra gelmek üzere” ve Asgari ücret üzerinden alınan damga vergisinin tamamı” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 3-) Bu kanun yayın tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4-) Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

MAAŞLARA NE KADAR YANSIYACAK?

2020 yılında asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin muhtemel rakamlar belli olsada vatandaşların bir diğer talebi vergilerin kaldırılması. Asgari ücretten alınan vergiler ve primlerin toplamı şu şekilde;

SKK Primi ödemesi: 358 TL

İşsizlik fonu kesintisi: 25 TL

Yüzde 15 Gelir vergisi: 326 TL

Damga vergisi: 19.50 TL

Yukarıda yer alan tutarlardan SGK primi ve İşsizlik Fonu dışında yer alan kesintiler kaldırılırsa maaşlara ek 345 TL ek zam gelmiş olacak. Asgari ücretten vergilerin kaldırılması konusu 2019 yılı başlarında sık sık gündeme gelmişti.

280 TL ENFLASYON ZAMMI VE 345 TL VERGİ İNDİRİMİ

Eğer 2020 yılında vatandaşlara yüzde 15 enflasyon zammı uygulanırsa maaşlar 280 TL artacak. Vergi kesintilerinin kaldırılması durumunda ise 345 TL daha artacak olan maaşlar toplam 625 TL artmış olacak.

Asgari ücretliler merakla yapılacak olan zamları bekliyorlar.

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP