Başvuran Herkese Veriliyor! 700 TL ile 1300 TL Arası Maddi Yardım

Başvuran Herkese Veriliyor! 700 TL ile 1300 TL Arası Maddi Yardım

Başvuran kişilere şartlar uyuyorsa 700 TL ile 1300 TL arası aylık maaş bağlamaktadır. Elinde olmayan sebeplerden dolayı işten çıkarılan kişiler, bu başvuruyu yaptıktan sonra düzenli maaş bağlanıyor. Detaylar haberimizin devamında.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:41
Başvuran Herkese Veriliyor! 700 TL ile 1300 TL Arası Maddi Yardım
1

BEĞENDİM

ABONE OL

700 TL ile 1300 TL arası maddi yardım almak için gerekli şartlar nedir?

İŞKUR Nedir?

İŞKUR’un Eski adı İş ve İşçi Bulma Kurumu’dur. İşçi arayan kurumlar ile iş arayan kişileri bir araya getirir. İŞKUR faaliyetlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak yürütür. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu ile de ilgilidir. Geçmişten günümüze İŞKUR iş bulamayan birçok vatandaşın iş bulmasını sağlamıştır. Aynı zamanda personel ihtiyacı olan kurumlara istihdam sağlamıştır. Ayrıca son dönemlerde sadece işsizliğin önlenmesi için çalışmayıp, istihdamın geliştirilmesi için de faaliyetlerde bulunmuştur. İş bulacağı kişilere önceden eğitim veren İŞKUR, insanların meslek edilmesine katkı sağlamıştır.

İşsizlik Maaşı Nedir?

İşsizlik Maaşı, işsizlik ödeneği veya işsizlik sigortası olarak da bilinir. İşsizlik ödeneği istemeden veya herhangi bir hatası olmadan işsiz kalan kişilere destek olma amacıyla verilen bir maaştır. İşsizlik ödeneğinden herhangi bir vergi kesilmez. Ayrıca işsizlik maaşı alan kişiler genel sağlık sigortası kapsamında sayılır. İşsizlik ödeneği başkasına devredilemez. İşsizlik maaşı alabilmek için kişilerin başvuru yapması gerekmektedir. Aynı zamanda başvurunun onaylanabilmesi için kişilerin bazı şartları taşıması gerekir.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşı almak isteyen kişiler, öncelikle çalışılan yerdeki hizmet sözleşmesinin sona ermesinden sonra 30 gün içinde işsizlik maaşı için başvuru yapması gerekir. Başvurular İŞKUR üzerinden yapılmaktadır. En yakın İŞKUR birimine veya İŞKUR’a ait internet sitesi üzerinden başvuru yapılabilir. Hayati önem taşıyan sebepler dışında 30 gün içinde başvuru yapılmazsa toplam hak sahipliği süresinden başvuruda gecikilen süre düşülür.

Ayrıca bir kişiye işsizlik maaşı verilebilmesi için kişinin çalışabilecek durumda olması gerekir. Çünkü işsizlik ödeneği başvurusu yapıldığı andan itibaren kişi iş arayan olarak gözükmektedir. İŞKUR tarafından düzenlenen danışmanlık, işe yerleştirme mesleki eğitim hizmeti de alır. Bu sebeple işsiz kalan kişinin kendisinden başka hiç kimse başvuru yapamamaktadır. Hatta bir avukata vekâlet verilse dahi başvuru işlemleri gerçekleştirilmez.

İşsizlik Maaşı Süresi

İşsizlik ödeneği süresi hesaplanırken hizmet sözleşmesinin feshinden göz önüne alınır. Son 3 yıl içerisinde;

  • Kişi 600 gün sigortalı olarak çalıştıysa ve sigorta primini ödediyse, bu kişiye işsiz kaldığında 180 gün boyunca işsizlik maaşı verilir.
  • Kişi 900 gün sigortalı olarak çalıştı ise ve sigorta primini ödediyse, bu kişiye işsiz kaldığında 240 gün işsizlik maaşı verilir.
  • Kişi 1080 gün sigortalı olarak çalıştığı ise ve sigorta primini ödediyse, bu kişiye işsiz kaldığında 300 gün işsizlik maaşı verilir.

İşsizlik Maaşı Miktarı Hesaplama 2019

İşsizlik maaşı ödemeleri son 4 aylık kelime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanır. Son 4 aylık brüt kazanç üzerinden günlük ortalama kazanç hesaplanır. Ve hesaplanan bu günlük ortalama kazancın %40’ı günlük işsizlik ödeneği olarak belirlenir. Günlük işsizlik ödeneğinin belirlenmesinin ardından bu rakam ay hesabına çevrilir.

Ayrıca hesaplanan günlük işsizlik ödeneği, en fazla günlük kazancın %80’i kadar olabilir. Günlük işsizlik ödeneğinin kazancın yüzde sekseni aştığı durumlarda ödenek günlük kazancın %80’i kadar verilir. Fazla çıkan tutar verilmez.

İŞKUR’a ait internet sitesinde örnek hesaplamalar verilmiştir.

İşsizlik Maaşını Alabilmek İçin Gereken Şartlar

İşsizlik ödeneğinden faydalanabilmek için öncelikle kişinin kendi rızasıyla işten çıkmaması gerekmektedir. Yani kişi işten çıkarılmış olmalıdır. Ayrıca çalışılan yerden çıkmadan önce son 120 günlük primlerini ödemiş olmalıdır. Son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası ödenmiş olması gerekir.

İşsizlik Maaşı Nereden Alınır?

İşsizlik ödeneği sonuçları genellikle başvuru yapılan ay içerisinde açıklanmaktadır. İşsizlik ödeneği her ayın 5’inde ödenmektedir. Aylık olarak ödenen işsizlik ödeneği PTT şubelerinden çekilmektedir. İşsizlik maaşı alan kişiler üzerinde TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanları ile birlikte herhangi bir PTT şubesinden veya PTTBank’lardan ödeneklerini alabilirler.

İşsizlik maaşı hesaba yattığı halde 6 ay süreyle çekilmezse ve Banka hesabımda 6 ay süreyle hiçbir işlem yapılmazsa işsizlik ödeneği emanet olarak alınır. İçerisinde başvuran işsizlere emanet olarak alınan ödenek verilir. 5 yıl içerisinde alınmazsa ödeme mahkeme kararıyla verilebilmektedir.

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

İşsizlik ödeneği bazı durumlarda kesilebilmektedir. Tarafından kendisine mesleğine uygun, son çalışma yerindeki çalışma şartlarına ve ücretine benzer ve oturduğun bölgeye yakın bir alanda ilk bulunduğu takdirde kişi bu işi kabul etmezse işsizlik ödeneği kesilir. Yani İŞKUR’un bulduğu işi kabul etmemek için kişinin haklı bir gerekçesi olması gerekmektedir. Aksi durumda İŞKUR, verdiği işsizlik ödeneğini kesmektedir.

İŞKUR tarafından verilen meslek edindirme kurslarına gerekçe göstermeden katılmayan veya katılacağını söylemesine rağmen devam etmeyen işçilere işsizlik ödeneği verilmez.

İŞKUR tarafından gönderilen bildirimleri zamanında cevaplamayan ve kişiden talep edilen belgeleri istenen süre içerisinde getirmeyen kişilerden işsizlik maaşı kesilmektedir.

Kişinin bu davranışlarından vazgeçmesi durumunda işsizlik ödeneği tekrar verilmeye başlanmaktadır. Ancak ödeme yapılmayan süre toplam ödeme süresine eklenmez. Yani ödeme yapılmayan günler de ödeme süresinden düşülmektedir.

İşsizlik Ödeneği Alanlar Sağlık Hizmetlerinden Yararlanabilir Mi?

Kişi işten ayrılmış olsa bile eğer işsizlik maaşı alıyorsa Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılmaktadır. Bu sebeple sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedirler. Ayrıca kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.

İşsizlik Maaşı Alanların Dikkat Etmesi Gerekenler

İşsizlik ödeneği alan kişinin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. İşsizlik ödeneği alan kişi ikamet adresini değiştirirse 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya Alo170’e bildirmelidir. Herhangi bir kurumdan yaşlılık aylığı almaya başlayan kişiler yine 15 gün içerisinde kuruma bu durumunu bildirmelidir. Sağlık kuruluşlarında istirahat belgesi alan kişiler, iş bulunduğu takdirde iş başı yapamayacakları için raporlarını kuruma bildirmelidirler. Aynı şekilde yurtdışına çıkış yapılması, bir işe girilmesi veya mahkeme kararı ile eski işine geri dönmesi durumunda yine 15 gün içerisinde kuruma bildirmesi zorunludur.

Ayrıca işsizlik maaşı alınırken herhangi bir işte kaçak olarak çalışılması durumunda İŞKUR’un bu durumu tespit etmesiyle sadece işsizlik maaşı kesilmekle kalmaz, ödenen işsizlik maaşlarının faizi ile birlikte geri ödenmesi İŞKUR tarafından talep edilir.

Eğer işsizlik ödeneği alan kişiler kendi hataları sebebiyle fazla ödeme alırlarsa, alınan fazla ödemeyi faiziyle birlikte ödemek zorundadır.

Yeniden İşsizlik Ödeneği Başlatma

İşsizlik maaşı alan kişinin iş bulması durumunda işsizlik ödeneni kesilir. Ancak kişi yeniden işsiz kalırsa işsizlik maaşı alma süresinden kalan süre boyunca tekrar işsizlik ödeneği alabilir. Burada hak edilen işsizlik ödeneği süresi tekrar hesaplanmaz, bir önceki hesaplanan süre göz önünde bulundurulur.

İşsizlik Ödeneği Sorgulama

İşsizlik maaşı ödemelerini elektronik ortamda takip etmek isteyen kişiler bu işlemlerini e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirebilir. E-devlet sitesine https://www.turkiye.gov.tr/

bağlantısı üzerinden ulaşılabilir. TC Kimlik numarası ve şifre ile giriş yapıldığında Hizmetler bölümünde bulunan İŞKUR ana başlığından işsizlik ödeneği/iş kaybı tazminatı sorgulama alt başlığı seçilmelidir. Bu şekilde vatandaşlar işsizlik maaş ödemelerini sorgulayabilirler.

Elektronik ortamdan sorgulamak istemeyen kişiler ise en yakın PTT şubelerine giderek işsizlik maaşlarının durumlarını kontrol edebilir.

Sigortalı İşsiz, İşsizlik Maaşı Alırken Bir İşte Çalışmaya Başlarsa Ne Yapması Gerekir?

İşsizlik ödeneği alırken herhangi bir işe giren kişilerin işsizlik ödenekleri, işe girdikleri tespit edildiğinde kesilmektedir. Herhangi bir sorun oluşmaması için işe başlayan kişinin 15 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine çalışmaya başladığını bildirmesi gerekir. Burada kastedilen işin devamlı olması şartı aranmaz. Part time, proje bazlı hatta 1 günlük çalışmalarda dahi en yakın İŞKUR birimine bilgi verilmesi gerekmektedir.

İşsizlik Ödeneğinden Herhangi Bir Kesinti Yapılır Mı?

İşsizlik ödeneği kişinin işsiz kaldığı sürede ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla verildiği için ödenekten herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz. İşsizlik ödeneği kesintisi sadece damga vergisi üzerinden yapılır. Damga vergisi ücreti çok küçük bir miktardır. Ayrıca işsizlik maaşı nafaka borçları dışında haciz edilemez ve başkasına devredilemez.

İşsizlik Sigortasını Kim Karşılar?

İşsizlik sigortası olarak da bilinen İşsizlik maaşını işçi, işveren ve devlet birlikte ödemektedir. Toplanan paylar işsizlik fonuna aktarılır. İşsizlik fonunda biriken ödenek ile işsiz kalan kişilere işsizlik maaşı bağlanır.

Son 120 Günde Kesinti Sayılmayan Durumlar

Hizmet sözleşmeleri kendi istekleri dışında sona eren işsizlerin, hizmet sözleşmelerinin sona ermesinden önceki son 120 günde kesinti sayılmayan haller bulunur.

  • Hastalık
  • Ücretsiz izin ve aylık izin
  • Gözaltına alınma
  • Disiplin cezası
  • Grev
  • Hükümlülük ya sonuçlanmayan tutukluluk hali
  • Lokavt
  • Ekonomik kriz
  • Doğal afet
  • Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma
  • Kısa çalışma ödeneği
  • Yarım çalışma ödeneği
  • Genel hayatı etkileyen olaylar

Nedenlerle hizmet sözleşmesi devam etse bile sigorta primi yatırılmıyorsa, prim yatırılmayan günler, son 120 gün şartında kesinti sayılmaz.

İŞKUR Profili Nasıl Oluşturulur?

İŞKUR’da profil kurabilmek için öncelikle İŞKUR’un resmi internet sitesine giriş yapılmalıdır. Açılan sayfada üyelik sözleşmesi yer almaktadır. İŞKUR’a üye olmak isteyen kişilerin üyelik sözleşmesini okuyup onaylaması gerekir. Sayfadan hemen alt kısmında onaylıyorum ve onaylamıyorum seçenekleri bulunur. Üye olmak isteyen kişiler onaylıyorum butonuna basmalı ve diğer ekrana geçiş yapmalıdırlar.

Bir sonraki ekranda üyelik oluşturacak kişinin temel kimlik bilgileri istenmektedir. Bu sayfada TC kimlik numarası, isim soy isim, baba adı ve doğum tarihi bilgileri istenir. Bu alanın alt kısmında güvenlik kontrolü alanı bulunmaktadır. Bilgiler doğru bir şekilde girdikten sonra güvenlik kontrolü alanında çıkan rakamlar boş kısma doğru bir şekilde yazılmalıdır. Ardından güvenlik kontrolü alanının altında yer alan kişisel bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılabilecek konusu ile ilgili uyarı üzerinde bulunan kutucuğa tıklanarak onaylanmalıdır.

Sonrasında açılan ekranlarda aile durumu eğitim bilgileri gibi kişisel bilgiler doğru olarak girilmelidir. Herhangi bir engeli olan bireylerin engel durumlarını belirten bir rapor sunmaları gerekir. Eğer İŞKUR profili internet üzerinden oluşturuyorsa engelli raporu İŞKUR şubelerine gidilerek onaylatılmalıdır.

İŞKUR’da İş Arayabilmek İçin Kullanıcı Kaydı Oluşturmak Yeterli Mi?

Kullanıcı kaydı oluşturduktan sonra kullanıcılar hemen iş arayabilecekler düşünseler de sadece kullanıcı kaydı oluşturmak iş arayabilmek için yeterli değildir. Kullanıcı kaydı sadece sisteme üye olmaya yarar. İş başvurusu yapabilmek için kişilerin İŞKUR internet sitesi üzerinden online işlemler bölümünden istihdam seçeneğine tıklayıp başvuru kayıt düzenleme bölümünü doldurmaları gerekir. İşsiz maaşı alabilmek için de sisteme kayıtlı olmak gerekir.

Başvuru kayıt düzenleme bölümünde genel olarak özgeçmiş bilgileri yer almaktadır. İş arayan kişilerden eğitim bilgileri meslek bilgileri ve iş tercihleri gibi konularda bilgi girişi yapılması istenir. Bu bilgilerin doldurulması iş arayan kişiler için daha kolay iş bulmalarına yardımcı olur.

Kaynak: Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP