“Doğalgazın Bulunması” Ülke Ekonomisini Nasıl Etkileyecek?

“Doğalgazın Bulunması” Ülke Ekonomisini Nasıl Etkileyecek?

Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervi, ticaret yapılan ülkeler ile olan dış ticaret açığının kapanmasında yeterli mi? İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:04
“Doğalgazın Bulunması” Ülke Ekonomisini Nasıl Etkileyecek?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervi, ticaret yapılan ülkeler ile olan dış ticaret açığının kapanmasında yeterli mi?

Geçtiğimiz hafta müjdesi verilen doğalgaz keşfi ülke ekonomisine ne zaman canlılık getirecek? Bir haftadır konuşulan konulardan biri bu. Doğalgaz aldığımız Rusya, İran, Azerbaycan, Katar ile ticaret dengeleri ne şekilde değişiklik gösterecek?

2019 mart ayında Rusya Türkiye’ye 1,4 milyar santimetreküp gaz ithal ediyordu, ancak Mart 2020’de Rusya’dan ithal edilen gazın hacmi 389,7 milyon santimetreküpe düştü. Boru hatlarından ithal edilen gaz konusunda Rusya diğer ülkelerin gerisine düştü. Azerbaycan’ın gaz tedariği ve düşük fiyat politikası Rusya’nın doğalgaz üzerindeki satış hacmini azalttı.

Enerji sektöründe yaşanan her türlü gelişme ülkeler için değişiklikler yaratıyor. Özellikle enerjide dışa bağımlılığın azalmasıyla ülke içi dinamikler olumlu yönde harekete geçiyor. Türkiye açısından bu keşif kendi eksen dönüşümünü gerçekleştirmek demek. Türkiye dışa bağımlı olan enerji akışı yüzünden bazı dönemlerde sıkıntılar yaşamıştır. Şimdi kendi imkanlarıyla oluşturulacak akışlar ile bu sıkıntılar minimalize edilecek. Vatandaşın rahatlığını sağlayacak olan bu gelişmenin hayata tam manasıyla geçmesi için zaman var.

Gaz fiyatlarının ucuzlaması sayesinde, sanayide kullanılan enerji maliyeti de ucuzlayacak. TPAO doğalgazı çıkartmaya yöneliksisteme sahip olduğunu belirtti. kendi imkanlarımızla başarılacak olan bu iş kendi mühendislerimiz ile planlanacak.

Türkiye’nin bu keşfiyle birlikte bölgesel anlamda gücünü kuvvetlendirdi. Enerji alanında yapılan anlaşmalar da artık pazarlık yapabilecek bir konuma gelmemiz ülke açısından önemli. Yeni yapılacak anlaşmalar ışığında işbirliği içinde olduğumuz ülkeler ile yeni bir süreç başlayacak. Üretici ülke konumuna geçtiğimiz için daha farklı işbirlikleri yapma imkanı doğacak. Özellikle Rusya’nın ülkemizin zor durumlarında yanında olması, gaz tedarik zincirini bozmaması gelecekte yapılacak işbirliklerinin olumlu zeminini hazırlamıştır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP