DOLAR

32,4778

-0.09%
EURO

34,8270

-0.56%
ALTIN(gr)

2.439,52

0,15%
BİST 100

%
Kredi Kartı Kullanıcılarına Önemli Uyarı

Kredi Kartı Kullanıcılarına Önemli Uyarı

Kredi kartı ve internet bankacılığı yoluyla yapılan dolandırıcılıklar dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün yaygınlaşıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BMK) Genel Müdürü Dr. Soner Canko kredi kartı ve internet bankacılığı kullanıcılarına dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyararak bazı hatırlatmalarda bulundu.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:06
Kredi Kartı Kullanıcılarına Önemli Uyarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kullanıcılar Nasıl Dolandırılıyor?

Dolandırıcılar, kart kullanıcılarını arayarak para puan veya kredi kartı ödülü kazandıklarını beyan edip kart bilgilerini vermeleri gerektiğini ileterek kredi kartı bilgilerine ulaşıyorlar. Ayrıca hakim, savcı, polis gibi kamu görevlisi sıfatıyla tüketiciler aranarak kart bilgilerinin terör örgütü tarafından ele geçtiğinin veya kullanıcının terör örgütüyle irtbatının kurulduğunun söylenerek kart bilgilerini vermeye ikna edilmesi diğer bir yöntem. İnternetten yapılan sanal alışverişlerde pisching yöntemiyle kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi ve kredi kartından yüklü işlemler yapılması da mümkün. Bu alışverişlerin çoğunlukla yurt dışı kaynaklı sitelerden yapılması da bu işlemlerin takibini imkansız hale getiriyor.

Tüketici Bilinçleniyor

Soner Canko, gerek televizyon ve sosyal medyada çıkan haberler, gerekse Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ile yapılan işbirliğiyle kart kullanıcılarına gönderilen bilgilendirme mesajları vasıtasıyla tüketicideki farkındalığın arttığını belirtti. Bankaların kullandıkları güvenlik sistemlerini her geçen daha da güçlendirdiklerini ancak hiç bir güçlendirmenin kart kullanıcısının kişisel bilgilerini doğrudan dolandırıcılara iletmesini engellemediğini vurgulayan Dr. Canko, bazı önemli uyarılarda bulundu.

Kimseden Yardım Kabul Etmeyin

Soner Canko, kredi kartı kullanıcısının bankamatikte yapavakları işlemler sırasında yardım etme bahanesiyle yaklaşan kişilerden kesinlikle uzak durması gerektiğini söyledi. Ayrıca bankamatiğe kartın sıkışması gibi durumlarda bankamatik terk edilmeden derhal ilgili banka aranmalı ve mutlaka kartın iptal edilmesi sağlanmalı. Kullacıların hakim, savcı polis kimlikleri kullanılarak yapılan aramaları da dikkate almamaları gerekiyor.

Antivirüs Yazılımı Kullanılmalı

Tablet, bilgisayar ve akıllı telefon aracılığıyla işlem yapanları bekleyen tehkilelerden korunulması için antivirüs yazılımı kullanılması şart. Dr. Canko’ya göre ayrıca bu yazılımların güncelliğinin de takip edilmesi gerekiyor. İnternetten alışveriş yapılırken sitenin isminin doğrudan tarayıcıya yazılarak giriş yapılması hazır link kullanmaya göre daha güvenli. Tüketicinin kredi kartı ekstrelerini düzenli olarak kontrol etmesi ve şüpheli işlemleri bankaya bildirmesi de önemli. Ayrıca kredi kartıyla yapılan alışverişte kullanılan pos cihazı görülmeden işlem yapılmamalı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP