Çalışmayan Kadınlara Emeklilik Müjdesi! Çalışmadan 1500 Lira Emekli Maaşı Alma Fırsatı

Çalışmayan Kadınlara Emeklilik Müjdesi! Çalışmadan 1500 Lira Emekli Maaşı Alma Fırsatı

Tüm çalışmayan kadınları ilgilendiren bu haberde evde hayatını çocuklara ve evine adayan kadınlara müjdeyi veriyoruz. Artık çalışmayan kadınlar da çalışmadan emekli olabilecek. SGK mevzuatındaki yapılan değişiklik ile ilgili ayrıntılar haberimizde.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:58
Çalışmayan Kadınlara Emeklilik Müjdesi! Çalışmadan 1500 Lira Emekli Maaşı Alma Fırsatı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SGK mevzuatındaki değişiklik ile birlikte çalışmayan kadınlar da artık isteğe bağlı olarak sigorta yaptırabilecek. Çalışmayan kadınların ev içindeki göstermiş olduğu emek yok sayılıyor. Yıllarca ev içinde çalışan, emek veren kadınların emekliliği söz konusu değildi. Ev içi emeğinin görünmezden gelinmesi adaletsizliğe sebep oluyordu. Bu durumu düzeltmek için getirilen düzenlemede çalışmayan kadınlar artık istedikleri zaman, isteğe bağlı olarak sigorta yaptırabilecekler. Yapılan prim ödemeleri sonucu emekli olan ev kadınlarının emekli aylıkları 1500 lira olacak.

Çalışmayan ev kadınlarının emekli olması için gerekli şartlar neler?

Yaşlılık döneminde herkesin kendini ekonomik açıdan garantiye almak istemesi en doğal hakkı. Çalışan insanların hakkı olarak görülen bu durum yeni gelen değişiklikler ile zaten ev içinde de çalışıyor alan kadınlara da tanınacak. Ev kadınlarının emekliliği hak etmesi için sigorta primlerini ödemesi gerekiyor. Yeni düzenleme ile birlikte çalışmayan kadınların evlerinde yaptıkları işlerde yıllık 30 bin liranın altındaki miktar için vergiden muaf tutulacaklar. Ev kadınalrının vergiden muaf olabilmesi için vergi dairesinden “vergiden muaf belgesi” almaları gerekiyor. Bu belgeyi alan ev kadınları belge ile birlikte SGK’ya başvurarak isteğe bağlı olarak sigorta yaptırabiliyorlar. Bu yolla ev kadınları vergide muaf tutularak primlerini ödeyebilecek ve emekli olma hakkı kazanacaklar.

Prim süreleri ve miktarı

Çalışmayan kadınlar gerekli belgeleri alıp başvurularını yaptıktan sonra önemli olan diğer bir konu ne kadar süre, ne kadar prim ödeyecekleri. Tüm bu bilgilere de haberimizde sizin için yer verdik. Çalışmayan kadınlar için isteğe bağlı sigorta kapsamından ödenmesi gereken prim günü 9bin olarak belirlendi. Ancak bir istisna mevcut. Tüm bu işlemler için başvuruda bulunan ev kadınlarının emekli olmasına üç buçuk yıl kalmışsa ve sigorta kolunu değiştirmişse prim günü değişiyor. Emekli maaşlarını almasına veya prim ödemesine 3,5 yıl kalan ev kadınları 7200 gün prim ödeyerek emekli olabiliyor.

Bu düzenlemeye göre 2008 yılı sonrası emekli olan ve 58 yaşını dolduran ev kadınları bu fırsattan faydalanabilecek.

Çalışmayan kadınlar için dönem dönem farklı yasa tasarıları ve önergeler meclise sunuluyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP