SGK’dan Erken Emeklilik Müjdesi! İşte Başvuru ve Şartlar!

SGK’dan Erken Emeklilik Müjdesi! İşte Başvuru ve Şartlar!

Erken emeklilik hayli kuranlar için SGK'dan müjdeli haber geldi. İşe ilk girişlerde, pek çok çalışanın sigortası yapılmıyor ve insanlar çalışma hayatına sigortasız başlatılıyor. Yasalar ise, bunun önüne geçebilmek amacı ile primi eksik yatırılan, sigortası eksik yatırılan veya yatırılmayan çalışanlar için bir ‘’hizmet tespit davası’’ açma hakkı sağlıyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:25
SGK’dan Erken Emeklilik Müjdesi! İşte Başvuru ve Şartlar!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erken emekli olmanın bir yolu var. Yasaların tanıdığı bu imkan ile, binlerce insanın emeklilik yaşları ve emekli olacakları seneler erkene çekilmiş oldu.

Yüzde 35,2 Oranında Kayıt Dışı Çalışan

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan ve açıklanan verilerdeki son bilgilere göre, Türkiye’de çalışan insanların yüzde 35,2’lik bir kesimi kayıt dışı olarak çalışıyor. Türkiye’de 10 milyon kişinin sigortasız, belgesiz ve kayıt dışı çalıştığı anlamına gelen bu rakamların, bir diğer anlamı da işverenlerin, toplamda 10 milyon çalışan için, SGK’ya işe giriş hakkında bir bilgilendirmede bulunmadığı. Bununla beraber, hiç yatmayan primler kadar eksik yatan primler de mevcut. Ayrıca, pek çok primin asgari ücret üzerinden yattığı da artık herkes tarafından bilinen bilgilerden bir tanesi haline gelmiş durumda. Bu sebepten ötürü, yasalar çerçevesinde, primi eksik yatan veya hiçbir şekilde primi yatırılmayanlar, bir ‘’hizmet tespit davası’’ açabiliyor ve bu şekilde emeklilikleri ön plana çekme şansını yakalayabiliyorlar.

Dava Son 5 Yıl İçerisinde Açılmalı

Konuyla ilgili olan yasanın çerçevesinde, çalışanlar bir ‘’hizmet tespit davası’’ açabiliyor ve emekliliklerine erkene alma şansı yakalayabiliyorlar. Hatta, bu yönteme başvuran bir çok kişi emeklilik tarihini öne çekmiş durumda. Mahkemelerde, Yargıtay, SGK’dan ziyade işçiyi haklı bulurken, işçiler bu yol aracılığı ile emekliliğini erkenden gerçekleştirebiliyor. Fakat önemli bir detay olarak göze çarpan bir husus da, çalışanların sigortasız olarak çalıştıkları toplam sürenin son yılından başlamak üzere toplamda en geç 5 yıl içerisinde başvuruda bulunmuş olmaları. Çünkü, 5 yıl içerisinde hizmetin tespitine ilişkin bir dava açılmadığı takdirde, yasa geçerliliğini kaybediyor. Ayrıca, eğer çalışan kişi hayatını kaybetmiş bir kişi ise, konu ile ilgili hak sahipleri de dava açma hakkını ellerinde bulunduruyor.

Belge ve Şahit

Uzmanlar, sağlam belgeler ve konu ile ilgili şahitler var ise eğer kesinlikle iş mahkemelerine dava açılması gerektiğini söylüyorlar. Delil olarak sayılan kalemler ise, SGK’nın işyeri dosyayı, çalışanın işyeri sicil dosyası (sigortalının), esnaf sicil kaydı, işverenin mesleki kuruluş kaydı, vergi mükellefiyet kayıtları, ticaret odası kayıtları, tanıklar, bilirkişiler ve ücret bordroları olarak belirlenmiş.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP