DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Engelli Malullük Durumu Nasıl Tespit Edilir? Malullük Maaşı Kimler Nasıl Alacak Açıklama Geldi!
  • Finans 365
  • Gündem
  • Engelli Malullük Durumu Nasıl Tespit Edilir? Malullük Maaşı Kimler Nasıl Alacak Açıklama Geldi!

Engelli Malullük Durumu Nasıl Tespit Edilir? Malullük Maaşı Kimler Nasıl Alacak Açıklama Geldi!

ABONE OL
14 Ocak 2023 23:20
Engelli Malullük Durumu Nasıl Tespit Edilir? Malullük Maaşı Kimler Nasıl Alacak Açıklama Geldi!
1

BEĞENDİM

ABONE OL

İş göremezlik raporunu aldıktan sonra size bağlanan maaş malullük maaşı olarak kayıtlara geçiyor. Devletin işçisine sağlamış olduğu desteklerden bir tanesi olan bu maaş ile işçi emeklerinin karşılığını almış olmaktadır. İşte detaylar.. Ancak bu maaşın bağlanmasına ilişkin prosedürlerin de tamamlanması gereklidir. Bu prosedürler hakkında bilgiler net olmasa da ana hatlarıyla bir sınır çizilerek hukuk teamülleri işletilmektedir.

Sağlık durumunun hastanede belgelenmesi ve bu belge ile iş göremezlik raporun alınması malullük maaşında en önemli nokta. Eğer mevcut durum iş yapmanıza engel değilse sadece tedaviyle halledilebiliyorsa çalışan kişinin tedavi masrafları işveren tarafından karşılanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus iş kazasının çalışanın dikkatsizliğinden kaynaklanmaması gerektiğidir. Malullük maaşı sadece kamu işçisine sağlanan bir hak değil özel sektörde çalışan işçilere de sağlanan bir haktır. Yeni yılın gelmesiyle beraber bu maaşlara ne kadar zam yapılacağı da merak konusu.

Zam Oranlarında Değişme Olması Planlanmıyor

Malulen emekli olanların gördüğü muamele ile normal SSK BağKur emekliler arasında fark yoktur. Yalnızca emekli olma koşullarından kaynaklı farklılıklar mevcut. %60 oranında iş görememenin olması gerekmektedir. Bunun SGK ile paylaşılması gerekiyorsa SGK’nın bir heyet ile ziyaretler gerçekleştirmesi ile durum netliğe ulaşmaktadır. Bu farklılar dışında malulen emekli kimse diğer emekliler de odur. Zam oranları hususunda da aynı tavır söz konusu olacak. Edinilen bilgiye göre alınan karar çerçevesinde 6.5 oranında bir oran belirlenmiştir. Devletin böyle bir yola girmesindeki amaç ise art niyetli şekilde malulen emekliliğe hak kazanan kişilerin engellenmesidir. Pozitif ayrımcılık bu noktada gözlenmemektedir.

Engelli Malullük Durumu Tespiti Kimler Tarafından Yapılır?

Kurumlar bağlamında görevlendirilen sağlık kurulu malullük hali belirlenmesi yapmaktadır. Malullük seviyesi çalışma kuvveti kaybı, meslekte kazanma kuvveti kaybı oranları ve erken yaşlanma hali gibi hususlar göz önüne alınarak belirlenmektedir. Sıhhat kurulu bağlamında oluşturulan malullük belirlenmesi ardından 3 karar verilmektedir. Bu kararlar tarafında bireyin malul olduğuna karar verilebileceği gibi malul olmadığına da karar verilebilir ve ara karar da çıkabilmektedir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP