Emeklilik Öncesi Bunları Mutlaka Bilmelisiniz! Erken Emekli Olabilirsiniz

Emeklilik Öncesi Bunları Mutlaka Bilmelisiniz! Erken Emekli Olabilirsiniz

Emeklilik zamanı geldiğinde neler yapılması gerek? Çalışma yaşamının finali emekli olmaktır. Emeklilik süresi gelen vatandaşların en çok merak ettiği soruları konumuzda meraklıları için cevaplandırdık. Nedir o sorular? Emeklilik Başvurusu Sırasında İstenen Belgeler Nelerdir? Emekli Başvurusu İçin Gerekli Evrakların Teslim Edilme Süresi Ne Zaman? Emekli Başvurusu Yapıldıktan Sonra Emekli İkramiyesi Ne Zaman Yatar? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:37
Emeklilik Öncesi Bunları Mutlaka Bilmelisiniz! Erken Emekli Olabilirsiniz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emeklilik evrakları ve başvuru şartları konusu 2019 yılı içerisinde emekli olmak isteyen vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Emeklilik başvurusu yıllar süren çalışma ve harcanan mesai sonucu bütün vatandaşlara verilen kanuni bir haktır ve bütün vatandaşlar emeklilik hizmetinden faydalanmak istemektedir.

Emeklilik evrakları ve başvuru şartları kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Evrakların, doğru ve eksiksiz olarak ilgili kurumlara verilmesi gereklidir. Yazımızda emeklilik süreci hakkında merak edilen bütün soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Emeklilik Başvurusu Sırasında İstenen Belgeler Nelerdir?

Emeklilik başvurusu istenen belgeler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiştir. Başvuru belgelerinin, SGK il ve ilçe merkezlerine teslim edilmesi gereklidir. SSK’ya bağlı çalışan vatandaşlardan başvuru sırasında talep edilen belgeler:

  • İşten ayrılış belgesi,
  • Gelir belgesi muafiyet belgesi,
  • Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi istenmektedir.

Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi, bu aşamadaki en önemli belgedir. Bu belge, emekli ikramiyesine hak kazanıldığını kanıtlayan belgedir ve mutlaka alınması gereklidir. Bağkur ve Emekli Sandığı kapsamında emekli başvurusu için farklı belgeler de istenmektedir.

Emekli Sandığından Emeklilik Başvurusu İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

Emekli Sandığı emeklilik başvurusu için istenen belgeler biraz daha kapsamlıdır. Emekli Sandığı, SGK tarafından 4/C olarak adlandırılmaktadır. Emeklilik başvurusu için SGK merkezlerine gidildiğinde istenen evraklar:

  • Fotoğraflı ve mühürlü emeklilik belgesi,
  • Sigortalara ait belgeler,
  • Erkek vatandaşlar için yapıldıysa askerlik borçlanmasına ait belgeler,
  • Emekli maaşının hangi bankadan alınmak istediğini gösteren belge,
  • İşten ayrılış belgesi,
  • Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi ve
  • İşten ayrılış belgesi istenmektedir.

Yukarıda istenen belgelerin tamamı getirildiğinde Emekli Sandığı üzerinden emeklilik başvurusu işlemleri başlar ve süreç hızlanır.

Emekli Başvurusu İçin Gerekli Evrakların Teslim Edilme Süresi Ne Zaman?

Emekli başvurusu gerekli evrakların teslim edilme süresi yasa gereği sigorta ödemelerinin sona erdiği zamandır. Üst başlıkta istenen belgeler toplandıktan en kısa süre içerisinde SGK merkezlerine müracaat edilmelidir. Başvuru yapabilmek için emekli başvuru süresinin gelmesi ve 3600 prim gününün tamamlanması gereklidir.

Evraklar, emeklilik süresinin geldiği bütün zamanlar verilebilir. Devlet bütçelerinin Ocak ve Temmuz ayında verildiği bilinmektedir. Bu durumda özellikle Ocak ayında emeklilik başvuru dilekçelerinin verilmesi daha iyi olacaktır. Başvuru dilekçesi Ocak ayında verildiğinde emeklilik işlemleri hızlı sonuçlanmaktadır. Onaylandıktan sonra da Şubat ayının ortasında emekli ikramiyesi, başvuru sırasında beyan edilen banka hesabına yatmaktadır.

Emekli Başvurusu Yapıldıktan Sonra Emekli İkramiyesi Ne Zaman Yatar?

Başvurudan sonra emekli ikramiyesi yatma süresi SGK yönetmeliklerine göre belirlenmiştir. İlgili yönetmeliklere göre en geç 1 ay içinde emekli ikramiyesi banka hesabına yatmaktadır. Sorunsuz bir başvuru işlemi yapıldıktan sonra ikramiye hesaplama süreci başlar. SGK tarafından hesaplanan ikramiye miktarı, 1 ay içinde verilmektedir.

E-Devlet Üzerinden Emeklilik Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-devlet emeklilik başvuru sorgulaması başvuru yaptıktan sonra sürecin nasıl ilerlediğini merak edilen vatandaşlar tarafından sorulmaktadır. Emeklilik başvurusu için dilekçe verilip, işlemler tamamlandıktan sonra ikramiye süreci başlamaktadır.

T.C kimlik numarası ve şifre ile E-devlet uygulamasına giriş yapılır. Arama kısmına ‘’ emeklilik sorgulama’’ gibi kelimeler yazıldıktan sonra karşınıza çıkan sayfadan emeklilik sürecinizi nasıl ilerlediğini öğrenebilirsiniz.

Bu işlemi yapmadan da süreci öğrenebiliriniz. Emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra süreç hakkında SGK tarafından sürekli bilgi verilmektedir. Sistemde kayıtlı olan telefon numarasına SMS ya da mail adresine bilgilendirme maili atılır. SGK, vatandaşların mağdur olmaması ve merak unsurunu gidermek adına böyle bir hizmeti hayata geçirmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP