SGK’da Toplu Para İadesi Dönemi Başladı

SGK’da Toplu Para İadesi Dönemi Başladı

Sigorta girişi olan kişiler anında başvuru yaparak parasını alabilecekler. Sosyal güvenlik kurumlarından emekli olabilmek için her ay düzenli olarak prim ödemesi yapılıyor, vatandaşlar düzenli ödeme yapsalar dahi yaş sınırı yüzünden emekli olamayabiliyor. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:33
SGK’da Toplu Para İadesi Dönemi Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaş sınırına takılan, düzenli olarak prim ödemesi yapmış olsa dahi emekli olamayan vatandaşlara özel bir düzenleme geldi. Bu kapsamda kişi eğer ki aranan şartlara uyuyorsa güncel rakamlar üzerinden prim ödemeleri ona yapılacak. Yaşlarından dolayı çalışamayacak hale gelen kişilere de bu şekilde gelir kaynağı hazırlanmış olacak ve her ay düzenli ödeme yapılacak.

SGK Kapsamında Toplu Para Almak İsteyenler Başvurabilir

Vatandaşların bu kapsamda ilk bilmeleri gereken şey, ödemelerin her başvuruna yapılmıyor olmasıdır. Prim iadesi yapılabilmesi için 5510 sayılı kanuna göre vatandaşın yaş sınırına ulaşmış olması ancak prim ödemesinde eksikliklerin kalması gerekiyor. Prim ödemesi yapmak için çalışmaya gücü kalmayan vatandaşlar bu haktan yararlanabilir, kanuna göre son düzenlemede gelen yaş sınırları erkekler için 60 iken kadınlarda 58 olarak belirlendi.

Peki toplu ödeme alma şartları neler;

  • 4A, 4B ve 4C statüsü ile prim ödemesi yapmak
  • İşten ayrılmak, iş yerinin kapanması, yaşlılıktan dolayı çalışmaya devam edememek
  • Yaş şartları gelse bile prim ödemelerinde eksik olması

Vatandaşlar eğer bu şartlara uyuyorlarsa geri ödeme imkanından yararlanabilirler. Ödeme başvuruları SGK üzerinden yapılmaktadır, vatandaştan istenen belgeler hazırlandıktan sonra değerlenmeye alınır. Değerlendirme süresi ise ortalama 1 ay sürmektedir, eğer uygun görünürlerse ödemeler yapılır. Peki toplu ödeme hesaplaması nasıl yapılıyor? Onaylanan vatandaşların mesajlarına şahıslarına ait Ziraat Bankası hesaplarına ödeme yapılır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP