Eşi İle 25 Yıl Evli Kalan Ev Hanımlarına Emeklilik Uygulaması Başladı mı? Ne Zaman Başlayacak?

Eşi İle 25 Yıl Evli Kalan Ev Hanımlarına Emeklilik Uygulaması Başladı mı? Ne Zaman Başlayacak?

Eşi ile 25 yıl evli kalan ev hanımları için emeklilik müjdesi şeklinde birçok haber yapıldı. Daha öncelerde mecliste bir milletvekilinin verdiği önergeye istinaden yapılan haberlerde müjde veriliyor lakin önerge meclisten henüz geçmiş değil. 25 yıl evli kalan eşler için mevcut uygulama nasıl?

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:49
Eşi İle 25 Yıl Evli Kalan Ev Hanımlarına Emeklilik Uygulaması Başladı mı? Ne Zaman Başlayacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eşleri ilgilendiren bir son dakika gelişmesi yaşandı. Ev işleri ile uğraşan ev hanımlarının, emekli olmasının yolu açıldı. Ev hanımları artık bundan sonra emekli olarak emekli maaşı da alabilecek. Devlet, ev kadınlarını unutmadı. Ev hanımlarına emeklilik müjdesi geldi. Ev hanımlarına ayda 1500 TL maaş bağlanacak. Ev hanımlarının, emekli yolu açıldı. Senelerdir merak içerisinde beklenen ve çok büyük mağduriyetlere neden olan evliliklerin bitmesi çok büyük problemlere sebep oluyordu. İş yaşamında bulunmayan ev hanımları, işyerlerinde çalıştıklarından daha fazla ev işlerinde çalışıyorlar. Ancak bu çalışmalarına karşı herhangi bir emeklilik avantajı sunulmuyordu. Devlet, bu problemi gidermek amacıyla devreye girdi ve ev hanımlarının emekli olması açısından gerekli çalışmalar yapmaya başladı. Eşler, konudan halen habersiz ancak ev hanımlarının emekli olabilmeleri açısından gerekli olan koşullar oluşturuldu. Bugün itibariyle emekli olan ev hanımları, aylık 1500 TL emekli maaşını her ay çekecek. Evli kalma süresine bağlı bir şekilde emekli olma koşulları değişebilecek.

Ev Hanımlarının Emekli Olabilmesi İçin Ne Kadar Süre Evli Kalmaları Gerekir?

Devlet, hem evliliklerin kısa süre içerisinde bitirilmesinin önüne geçmek hem de ev işleri ile uğraşan ev kadınlarının belli bir güvencelerinin olması açısından kendilerine aylık 1500 TL maaş bağlayacak. Bunun şartı ise 25 yıl evli kalarak, sigortaya başvurmaktır.

Ev Hanımları Nasıl Emekli Olacak?

Ev işleriyle uğraşan ve yaşamının büyük bir bölümünü evde geçiren hanımların, bağlı bulundukları illerde bulunan SGK müdürlüklerine başvuru yaparak evlerinde yapmış oldukları işlerinden dolayı isteğe bağlı bir şekilde sigortalı olmak ile ilgili taleplerini beyan eden dilekçe ile başvuru yapmaları gerekir. Ödemeleri gerekli olan aylık emeklilik ile sağlık primleri 930 TL dolayında. Ancak üstü limit ise emekli olmayı talep eden kişiye kalmış.

Ev Kadınları Emekli Olduklarında Ne Kadar Maaş Alacak?

En düşük emekli maaşı artık 1500 TL. Bu maaşın altında herhangi bir emekli maaşı artık Türkiye’de bulunmuyor. Ödenmiş primlere göre emekli maaşları değişiklik gösterecek. Emekli maaşının yüksek olabilmesi amacıyla son 3,5 yılı 4/A sigorta grubunda geçirmeleri emekli olma yaşları ile prim ödeme gün sayılarının dışında emekli maaşlarını da etkilemektedir.

Bu şekilde verilmişti haberler. Peki gerçekte uygulama nasıl?

06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu’na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler. Ancak emeklilik talebinde bulunacak ev hanımlarının yasa tasarısında belirtilen şartlara uygunluk göstermesi gerekiyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yasa tasarısı kapsamında ev hanımları çalışmasa dahi borçlanarak emekli olabilecek. Kadınların borçlanarak emekli olabilmesi için doğum borçlanması ve yurt dışında ikamet edilen veya çalışan sürenin borçlanılması olarak belirlenmiştir.

Çalışmayan kadın, daha önce hiç sigortası yapılmadığı ve sigorta primi ödenmediği için sigorta primlerini kendisi ödemesi gerekiyor. Prim ödemelerinin her ay düzenli şekilde SGK’ya ödenmesi, ödemeler tamamlandığında da emeklilik işlemlerinin yapılacağı kişiye hatırlatılır. Çalışmayan kadın, SGK prim borçlarını ödeyerek emekli aylığını almaya başlar.

EV HANIMLARININ EMEKLİ OLABİLMESİ ŞARTLARI NELERDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile herhangi bir bağının bulunmaması

Belirli bir süre SGK sisteminde kaydı bulunanların ise; ev hanımlarına emeklilik kapsamında başvuru yaptığı tarihte herhangi bir kaydının olmaması

1995 yılı ve öncesinden beri evli olmak (En az 25 yıl evli kalmak)

50 yaşını doldurmuş olmak (1970 yılı ve öncesinden doğmak)

18 yaşından büyük olmak

Malullük ve yaşlılık aylığı almamak

Gelir vergisine tabii olmamak (herhangi bir gelire sahip olmamak) aranılan şartlar içerisinde yer alıyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK DETAYLARI NELERDİR?

İsteğe bağlı sigortalılık şartları arasında; zorunlu sigortası olmama, bir ay içinde 30 günden az çalışma, 18 yaşını doldurmuş olma ve malullük ile yaşlılık aylığı almama gibi kriterler yer almaktadır. Belirlenen şartlara uygun olan kişilerin sigorta primlerini kendisinin ödemesine izin verilmektedir.

İsteğe bağlı sigortalılık için başvurular kişiye en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezleri üzerinden gerçekleştirilir. İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazancın taban ve tavan sınırları arasında kalan kısım üzerinden belirlenir. Sigortalı tarafından prime esas kazancın yüzde 32’si ödenir. Bu yüzde 32’lik kısmın yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi; yüzde 12’lik bölümü ise genel sağlık sigortası primidir.

İLGİLİ YASA TASARISININ KAPSAMI NEDİR?

Teklifin yasalaşması durumunda ev hanımları hiç çalışmasa dahi belirlenen şartlara uygun olması halinde emekli olabilecekler:

Teklifin kapsamında belirlenen şartlardan ilki kadınların 1995 yılı ve öncesinde resmi nikah ile evlenmiş olmasıdır. Başka bir ifade ile 25 yıl ve üzerinde evlilik süresi olan ev kadınları bu haktan yararlanabilecek.

Eşiyle 25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik çalışmasında son dakika gelişmesi! Ev hanımlarına emeklilik değerlendirmesi…
Teklifin ikinci maddesi ise kadınların yaşı ile alakalıdır. Buna göre; ev hanımlarının 1970 yılı ve öncesinde doğması şarttır. Kadınların bu haktan faydalanabilmesi için 50 yaşını doldurması istenir.

Emeklilik için başvuruda bulunacak kişilerin SGK ile bağının olmaması şarttır. Ev hanımları sigortalı olarak SGK’ya bildirilmemiş olmalı ve herhangi bir iş yerinde çalışmamalıdır.

SGK bünyesinde herhangi bir maaş (dul ve yatim aylığı vb.) alınmaması gereklidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP