8 aylık maaşınızı tek seferde çekmek ister misiniz?

8 aylık maaşınızı tek seferde çekmek ister misiniz?

Milyonlarca vatandaşı oldukça yakından ilgilendiren bir habere imza atıldı. 8 aylık maaş, tek seferde ödeniyor. Çalışan sayısı 30 ve daha yukarıda olan işyerlerinde işveren tarafından işten çıkarılan vatandaşlar işe iade davası açabilir.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:49
8 aylık maaşınızı tek seferde çekmek ister misiniz?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milyonlarca vatandaşı oldukça yakından ilgilendiren bir habere imza atıldı. 8 aylık maaş, tek seferde ödeniyor. Çalışan sayısı 30 ve daha yukarıda olan işyerlerinde işveren tarafından işten çıkarılan vatandaşlar işe iade davası açabilir. Dava açmadan önce ise iş akdi feshinin tebliğ edilmiş olduğu tarihten itibaren 30 günlük süre içerisinde arabulucuya başvurmak gerekecek. Arabulucuda ise uzlaşmazlık tutanağının tutulmasının hemen akabinde 2 hafta içerisinde davanın açılması sürecine gidilebilir. İşe iade davasını kazanan işçi ise işsiz kalmış olduğu süreye göre 4 aya kadar ücreti ödeniyor. Hakim, dosyayı incelerken, işçinin işe başlatılmaması durumunda ödenecek tazminat tutarını da tespit eder. İşe başlatmama tazminatı ise 8 aylık ücret şeklinde ödeniyor.

İşe iade davasını kazanan çalışana, işsiz kalmış olduğu süre içerisinde baz alınarak 4 aya kadar ücreti ödenir. Hakim dosyayı karara bağlarken de işçinin işe başlatılmaması durumunda ödenecek tazminat tutarını da tespit eder. İşe başlatmama tazminatı 8 aylık ücret rakamına kadar ulaşabilir. İşçiyi işe başlatmamış olan işveren ise bu tazminatı ödemek zorundadır. Fakat, uygulamada işe başlama talebinin yasal süresi içerisinde yapılmadığı, bir işçinin işe başlama talebinde ve işverenin ise işe başlama daveti ile samimi bulunmadığı gibi nedenlerle anlaşmazlıklar meydana gelebilir.

İşçi tarafından işverene, işe başlama isteğinin, mahkeme kararının kendisine tebliğ edilmiş olduğu tarihten itibaren 10 günlük süre içerisinde yapılması gerekir. İşveren ise bir ay içerisinde talebi karara bağlamakla yükümlüdür. İşveren, bir ay içerisinde işe başlatmaz ise işe başlatmama tazminatı ödemek zorundadır.

İşçinin İşe İade Başvurusu Sözlü Bir Şekilde Yapılabilir Mi?

İşe iade talebi hususunda anayasa da herhangi bir başvuru usulü veya yöntemi bulunmamaktadır. Yasada bulunmayan hususlarda Yargıtay içtihatları devreye giriyor. Buna göre Yargıtay genel kurulu, işçi tarafından yazılı veya ispat edilmesi şartı ile sözlü bir şekilde dahi işe başlama iradesinin gösterilmesi yeterli bulunuyor. Önemli olan ise burada iyi niyetli bir şekilde başlama çabasının karşı tarafa ulaştırılmalıdır.

İşe başlatma da 1 aylık süre

İşverenin, işçiyi işe başlatma yükümlülüğü genel itibari ile işçinin işe başlatılması için yapmış olduğu başvurunun tebliğ edilmiş olduğu tarihten itibaren 1 aylık süre içerisinde gerçekleşir. İşçinin bu tarihten itibaren 1 aylık süre içerisinde işe başlatılması gerekir. İşveren, bir ay içerisinde kalmak koşulu ile işçiyi işe başlatmak zorundadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP